Bloggen

Gamla läktare som snart jubilerar

Publicerad den 22-04-17

En läktare på en idrottsplats har sin huvudfunktion i att åskådare till en tävling eller en match får en bättre överblick över spelet. Ännu bättre om läktaren har ett tak som skyddar åskådarna mot regn och vind. För oss arenafanatiker/idrottsplatssamlare så är det ofta en viktig detalj och förhöjer statusen på besöket, även om det inte alltid är ett krav. Dessutom då om läktaren är gjord med snirkliga detaljer. Sverige har en enorm kulturskatt i form av gamla idrottsplatser, på många av dem finns dessutom fina gamla bevarade läktare. Tack vare ett genuint arbete, bevarande så börjar en del av de äldre läktarna närma sig 100 år. Dom flesta av läktarna på svenska idrottsplatser är byggda utav trä. Osäkert vilken som är den äldsta men här ska vi gå igenom några av de äldre. 
 
Folkungavallen, Nyköping. 
 
Sörmländska Nyköping är kanske mest känt för Nyköpings gästabud, ett slott med anor från 1300-talet. Men orten har en idrottsplats som passerat 100 år. Folkungavallen invigdes 1914 och läktaren invigdes 1926, alltså i år (2022) endast fyra år från 100 år. Läktaren är bygd i trä och har ett rejält tegeltak. Byggnaden har flera vackra detaljer, bl.a. de spröjsade gavelfönstren. En som verkligen gillar Folkungavallen är musikern Staffan Hellstrand som även gjort en låt om idrottsplatsen ‘När våren går på vallen’ 
Folkungvallen Nyköping

Gullmarsvallen, Lysekil 

Av många arenafanatiker så rankas Gullmarsvallen i Lysekil som kanske den vackraste i Sverige och har man inte besökt den så är den ett måste. Med sitt vackra läge precis vid Gullmarsfjorden och dess klippor har den ett slående läge och en fantastisk utsikt från naturläktaren på berget. Men på motsatta långsida finns dessutom en låg takläktare som sträcker sig merparten av hela långsida byggd på sten med muren som rygg. Sittbänkar är vita i trä. Notera det vackra räcket. Gullmarsvallen invigdes 1934 och det är troligt att läktaren är från samma år. 

Gullmarsvallen Lysekil

Lessebo IP 

Av oss idrottsplatsromantiker så har många säkerligen lagt märke till en sak när det kommer till  bruksorter. Här har kreativiteten flödat vid byggandet av en ortens idrottsplats. Den småländska orten Lessebo förknippas med sitt pappersbruk . Idrottsplatsen har en vacker takläktare från 1930-talet. På många håll är dessvärre äldre byggnader eftersatta och behov av renovering. Här i Lessebo så har man tagit hand om sin gamla idrottsplats väl. Både entrén som är i folkparksstil och den gula träläktaren med svarta sittbänkar. Idrottsplatsen invigdes 1939 och läktaren är från samma år. 

Lessebo Idrottsplats
 
Idrottsparken Billesholm 
 
Den skånsak f.d. gruvorten Billesholm utanför Helsingborg fick sin idrottsplats invigd 1938. Invigningstalare var ingen mindre än dåvarande Prins Gustav Adolf. Och än idag står sig idrottsplatsen med sin fina takläktare i trä. Givetvis är den K-märkt också. Bredvid idrottsplatsen ligger Folkets Park. Till allas glädje; Folkets Park,  Idrottsparken och inte minst LÄKTAREN finns med i Bjuvs kommuns bevarandeplan. Sådant hoppas vi fler följer efter !! 

Några ej besökta idrottsplatser med vackra takläktare som vi hoppas kunna bocka av 

  • Vasavallen, Strängnäs
  • Kilsbergsvallen, Garphyttan
  • Ekaråsen, Lilla Edet

Klicka på länkarna ovan i artikeln så kommer ni till respektive idrottsplats sida här på idrottsplats.se . Vilka är dina favoritläktare i Sverige ? Skicka gärna in dina förslag, kanske har vi missat att besöka någon av dem . Alla ovanstående idrottsplatser har även hedrats med egna kapitel i boken Idrottsplatsen i våra hjärtan som kom ut 2016. Mer om boken kan ni läsa här https://www.idrottsplats.se/catalog/groups/boken
mats@idrottsplats.se