Bloggen

Snart vaknar idrottsplatserna igen

Publicerad den 18-03-15


Snart vaknar idrottsplatserna till liv igen 

Det råder snö- och slaskväder på flera platser i Sverige, och det är inte många utomhusaktiviteter igång på idrottsplatserna runt om i landet. De om somrarna gröna och välklippta planerna kommer att behöva vänta i ytterligare några veckor innan det är dags för idrottsmän- och kvinnor att stå och huttra under de första minuterna av årets första utomhusträningar. 

De första, kalla, månader brukar istället handla om hur man på ett bättre sätt ska sköta om de omtyckta samlingsplatserna, samt planera för kommande matcher, träningar och turneringar. Det är även under dessa månader som man tittar bakåt och värderar de föregångna året och ser på de positiva, samt negativa aspekterna. 

("Goals in the snow" (CC BY-ND 2.0) tagen avlennox_mcdough.)

Kyla är inget problem – egentligen 
 
Egentligen är kyligt väder inget problem för att man ska kunna vara ute och spela t.exfotbollInför Östersunds ödesdigra möte mot Arsenal i Europa League rapporterade bet365 att UEFA drar gränsen vid minus 15 grader Celsius. Det innebär att matcherna fortsätter, trots eventuella klagomål från spelare och publik  de sjunkande temperaturernaTyvärr förlorade det svenska laget det första mötet  hemmaplan och alla betting tips och odds (2501,0) pekar mot att det inte är svenskarna som kommer att stå som Europa League-mästare. 


("Özil throw on" (CC BY 2.0) tagen avRonnie Macdonald.) 

Generellt sett brukar utomhusträningarna dra igång igen runt slutet av mars, eller början av april –  de ordinarie divisionsspelen i Sverige börjar igen. 

 

Dispens i brist  platser 

Tyvärr brukar idrottsplatser som har varit med och lyft upp lag till högre divisioner inte vara godkända för spel  högre nivåFotbollsförbundet har t.exkrav  planvärmeplantäckning och läktarkapacitet när det ska spelas allsvenska matcher. Men detta är något som damlaget IFK Kalmar har fått dispens för. Deras hemmaplan  Gröndals idrottsplats kommer under 2018 att användas för allsvenska matcher, förutsatt att klubben och kommunen bistår med extra belysning och gör det möjligt för tv-team att filma matcherna. Om laget gör bra ifrån sig under allsvenskan 2018 kommer de att byta sin lilla pittoreska hemmaplan till Guldfågeln Arena, vilken kommer att säljas av Kalmar FF till Kalmar kommun under året. 

Kalmar satsar för närvarande stort  idrottsföreningarna och sportlivet. Deras plan är också långsiktigTanken är att alla satsningarnybyggen och upprustningar ska hålla och fungera i minst 40 till 50 år. 
 

Årets idrottskommunÄlmhult 
 

Trots Kalmars stora idrottssatsning var det inte de som blev utsedda av Smålandsidrotten till årets idrottskommun. Den titeln gick istället till Älmhults kommun, med motiveringen att de under året har främjat inkludering och mångfald. De har arbetat intensivt med de över 50 föreningar som finns i kommunen och föreningslivet är en stor prioritet. Man har rustat upp befintliga idrottsplatsersamt återanvänt de som inte längre används till andra sportersåsom cricket och landhockey. De samarbetar även med andra kommunerbåde i Sverige men även utomlands. 
 
Att idrottssatsningen  landsbygden skulle vara bortblåst är långt ifrån sanningDäremot kan det ta tid att se resultaten, men de som brinner för erbjuda idrottsmöjligheter, både  hög och låg nivåär långt ifrån osynliga.   
Skribent: Emma Olsson