Bloggen

Sveriges arenor behöver förnyas

Publicerad den 19-03-05

Det finns många fina arenor i Sverige men många av dessa behöver förnyas. Störst är inte alltid bäst. Det finns flera stora arenor i Sverige som fortsatt är mycket populära. Men idag så är det ju inte bara matcher som spelas i lokalerna som ska rymma många åskådare. Det innebär större krav på arenans struktur.  

I och med att många arenor ligger bra till så behöver man knappast lägga ner och bygga nytt. Med lite renovering så kan äldre sportpalats blir perfekta för mer än fotboll och hockey. 

Globen för olika typer av evenemang 

När Globen byggdes för VM i hockey 1989 så var det en sensation. Det handlade ju om världens största sfäriska byggnad och det kändes förstås både spännande och unikt. Men det fanns också kritiska röster. Det gör det alltid när det ska byggas stort och för dyra pengar. 

Numera så används Globen för allt från konserter till hästtävlingar. Sportevenemang fungerar mycket bra även om Globen är stort. Men en del menar att akustiken inte fungerar så bra för musik. Det här är något som skulle kunna förbättras och som givetvis diskuteras av de som ansvarar för Globens fortsatta liv. 

I år fyller Ericsson Globe 30 år. Det finns planer om renovering där man bland annat tar upp möjligheten till en rörlig taklösning. Den föreslagna renoveringen förväntas kosta 720 miljoner kronor och innebär bland annat att Hovet kommer att rivas. 

Scandinavium behöver bättre akustik 

Scandinavium i Göteborg är fortsatt ett populärt val för olika typer av event. Det här är en arena som klarar av det mesta men det finns klagomål på akustiken. När Roxette spelade 2018 med Helena Josefsson som ersättare för Marie Fredriksson så var det många som tyckte att sången hördes för dåligt. Det här bör förbättras om Scandinavium fortsatt ska användas för mer än sport. Dessutom så kan det vara läge att byta ut stolarna mot något som känns lite trevligare att sitta på under flera timmars tid. 

Cirkus på Djurgården i Stockholm 

Det här är en fantastisk arena för konserter och shower. Den som en gång har varit och hört en artist uppträda på Cirkus klassiska scen vet att det är något alldeles särskilt. Men även Cirkus behöver renoveras. Lokalerna är minst sagt slitna och det både känns och luktar mindre attraktivt. Akustiken är bra och lokalerna är mysiga med anor som gör mycket till. En renovering med ny fräsch inredning skulle verkligen göra susen! 

Stadion i Malmö behöver ett lyft 

Det är inte så konstigt att Stadion kan ses som en gammal byggnad som inte är så attraktiv att se på. Arenan har ju många år på nacken. Sedan invigningen 1958 så har man givetvis renoverat men det kan göras mer. Stadion är fortsatt en bra plats för sportevenemang men precis som Scandinavium så kan det göras en hel del åt akustiken. Det finns också de som tycker att det blir lite väl trångt runt barerna så en renovering av tillhörande umgängesplatser vore kanske inte så dumt.