Östervåg

Bispgården

1472 betecknades orten som Biskopsgard i en skrivelse, så det är en plats med historiska anor vi beger oss till: Bispgården i Jämtland. Orten, som består av två tätorter (Västra och Östra Bispgården) ligger nästan så långt österut som det går att komma i Jämtland, på gränsen mot Ångermanland. Sedan 1885 har Bispgården haft en järnvägsstation efter Stambanan genom övre Norrland, och 20 år senare bildades idrottsföreningen.

Bispgårdens IF bildades alltså redan 1905, den 11 mars för att vara mer exakt. Genom åren har det varit en mycket aktiv förening med många grenar: Simning, friidrott, skidor, orientering, ishockey… men nu är det fotboll det ska handla om.

Idrottsplatsen Östervåg blev invigd den 13 juli 1958 under pompa och ståt. Ett förstärkt Bispgården mötte den dåtida storheten IFK Östersund som var ett topplag i Norrlandstvåan, serien under Allsvenskan. I övrigt var det både friidrottstävlingar och en gymnastikuppvisning i samband med invigningen. Någon som minns/vet hur matchen gick?

1931/32 gjordes första försöket med seriespel, och det slutade med en andraplats i Jämtland/Härjedalens östra serie, en serie som bestod av fyra lag. Före det hade man på 20-talet spelat boll i Skogsskolans regi med namnet Kusarna. Första besöket i div 4 Jämtland gjordes 1953/54, en sejour som blev ettårig.

1957/58 vann Bispgården div 6 Jämtland Östra i stor stil. När lokaltidningen gjorde besök i samband med en match mot Stugun skrev de så här: Vid söndagens målrekordmatch mot Stugun fälldes från publiken vid ställningen 15-1 till Bispgården dagens replik som löd: "F - n vad det går dåligt idag!" Det är till att ha pretentioner!

På 60- och 70-talet gjordes ytterligare sex säsonger i fyran, med två åttondeplatser som bästa placering. Under 80-talet spelade Bispgården i div 6 Ångermanland, men spelarmaterialet började tunnas ut och 1986 lämnade klubben fotbollskartan på seniornivå. För de närmaste tjugo åren. 2006 gjorde Bispgården comeback. Det blev två säsonger, men de hann göra avtryck med ett avancemang till division 4 och en DM-final mot Östersunds FK. I semifinalen slog Bispgården ut div 3-laget Ope. ÖFK blev sen för svåra i finalen på Östervåg. 2-12 skrevs förlustsiffrorna till i DM-finalen 2006.

På 70-talet började damfotbollen marschera in över landet på allvar, så också i Bispgården. Damlaget tog sig ända upp till division 2 som bäst. 1979 lyckades de med sitt bästa resultat, serieseger i division 2 efter att i en avgörande match mot IFK Härnösand fixa biffen.

Indalsälven passerar Bispgården, och ett landmärke i närheten (6 minuters bilfärd från Bispgården) är det torrlagda vattenfallet Döda Fallet. Drygt en timmes bilfärd i nordvästlig riktning från Bispgården finner vi Borgvattnets hemsökta prästgård. Där erhöll undertecknad diplom efter att ha övernattat i den rikskända spökprästgården...

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta från Bispgårdens IF, http://www.martinbergman.se/fotboll.html
Klubbmärket från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Fakta

Förening
Bispgårdens IF
Bildad
11 mars 1905
Dräktfärg
Blå/Blå/Blå
Idrottsplats
Östervåg
Invigd
13 juli 1958
Publikrekord
Serie
Senast i division 4 Jämtland/Härjedalen 2007
Ort
Bispgården
Kommun
Ragunda
Landskap
Jämtland
Invånare
Västra Bispgården 459, Östra Bispgården 247. SCB 2019
Tid för besök
30 september 2017