Om mig

Mitt namn är Mats Tallkvist och jag gör sedan 2008 hemsidan www.idrottsplats.se .
Hemsidan handlar om mitt stora intresse för just idrottsplatser, gamla sådana i synnerhet. Redan sen jag var liten så har jag alltid fascinerats av läktare och fotbollsplaner. Det började i tidig ålder med legobyggande av arenor och ofta bestod mina teckningar av idrottsplatser i dess olika storlekar istället för rymdfarkoster osv. Givetvis har min pappa Lennart varit en stor bidragande orsak då han drog med mig på dess olika matcher.
Fotbollssejouren blev kortvarig efter spel i Växjö Norras pojklag gick den sen vidare som målvakt i korpen. Men intresset för just att besöka fotbollsplaner har växt med åren. Både på match som åskådare men kanske mest som besökare när det inte är match.
Med åren som gått så har jag även med kamerans hjälp börjat fotografera och dokumentera mina besök. Det hela började med när jag hjälpte min svärfar att fota en tågkörning utanför Vetlanda år 2004. När vi var på väg hem så såg jag en idrottsplatsskylt i byn Alseda och sa.
– Här kan vi köra in så ska jag ta lite foton. På samma tur sen så blev det även stopp i Vetlanda och i Norrhult.

Idéen till idrottsplats.se
Efter ett antal besök senare så kom jag på idén med att presentera dem på Internet och få kontakt med likasinnade. Hemsideadressen idrottsplats.se blev enkel och passande.
För många är säkert en idrottsplats bara en spelplats dit man går för att kolla på fotboll. För mig är det så mycket mer. Det är en historisk plats där mängder av människor kämpat i olika drabbningar, ett riktigt kulturarv. Eldsjälar har lagt ner oändligt mycket tid på skötsel av idrottsplatserna. Många idrottsplatser har en personlig prägel och byggda med kärlek. Entrébyggnader, avbytarbås, läktare, staket, hängräcken med stenstolpar, omgivning med skog, betesmark, stenmurar, sjöar, ladugårdar osv. Den ena idrottsplatsen är inte den andra lik.
Jag har besökt över 500 idrottsplatser runt om i landet och utav ett enskilt kort så kan jag nästan direkt säga vart det är taget.

Fototurer
Före en fototur så studerar jag alltid kartan noggrant för att ta reda på vart idrottsplatsen ligger och för att inte köra runt leta. Men det är inte bara idrottsplatsen som intresserar mig utan även själva samhället som jag gärna vill se, speciellt nostalgiskt som gamla mackar, järnvägsminnen osv.
I de fall som fotbollsplanen inte existerar längre så tar jag kontakt med den lokala hembygdsföreningen eller via andra föreningar.
Just dessa övergivna och nedlagda planer är något som jag fascineras över och som är extra spännande att leta efter. Där kanske var en fotbollsplan i 50 år, byns kämpar spelade sina matcher inför påhejade ortsbor. Många var delaktiga i föreningen. Den lilla klubben hade kanske både a-lag, B-lag och pojklag. När invånarna sen flyttade från byn eller fann andra intressen så orkade inte eldsjälarna driva klubben vidare. Klubben fick lägga ner och allt lämnades istället att bli en del av naturen.
Grönskogs IFKråkshult SKTegnaby GoIF och Torsbo IF är några av de föreningar som försvunnit från fotbollskartan.
När jag väl finner en sådan plats så slår nostalgin i höjden.

Närområdet
Småland/Öland är ett stort landskamp med mycket småsamhällen men också ett starkt fotbollslandskap med många föreningar. Här har jag varit och fotat på över 180 platser . Bland favoriterna i Småland finns inte bara de med stora läktare som Stadsparksvallen (Jönköping), Ränneborg IP (Eksjö) och Virdavallen (Alvesta). Utan även de med vacker omgivning och udda inslag som Flöget (Flygsfors), Hultavallen (Slätthög) och Näshults IP (Näshult).
Sen 2010 började jag med att göra en fotokalender med bilder på olika idrottsplatser runt om i landet som jag säljer via hemsidan . I utgåvorna har bl.a. med bild på Lövåsvallen i klassiska Billingsfors men även på mindre kända idrottsplatser som Ekelid i Ambjörnarp och Näshults IP.

Välkomna in på idrottsplats.se och se ett stycke idrottsplatsnostalgi.