Kråkshults IP

Kråkshult


Grattis Kråkshult ! Kan en ort låta mer småländskt än så ? Ungefär som Löderup är skånskt. Astrid Lindgrens ‘Alla vi barn i bullerbyn’ bodde i Katthult, vem som bor i Kråkshult vet jag inte men småländskt är det i alla fall.

Mellan 1930-1950 var fotbollen på riktig frammarsch ute på landsbygden och mer eller mindre varenda liten by hade ett fotbollslag. En del satsade mer seriöst och spelade i förbundserierna medan en del lag nöjde sig med spel utanför förbundet i så kallade pokalserier. Om jag har fattat det rätt så var pokalserier serier som någon förening höll i. Hur som helst.
Kråkshults SK bildades 1942. Flera idrotter stod på programmet, fotboll, bandy, skidor, orientering, allmän idrott och simning. Fotbollslaget deltog till början aldrig i förbundsserierna utan endast i lokala serier. En första idrottsplats med löparbanor av kolstybb anlades i mitten av 40-talet, den fick namnet Bredavallen. I och med att åren gick så försvann de andra idrotterna från klubbens verksamhet och fotboll blev den som överlevde längst. Den 6 juni 1954 fick KSK stryk med hela 15-0 mot Österbymo, det blev droppen för laget som då lade även fotbollen på hyllan.
Men bara fyra år senare så beslöt klubben att man skulle anlägga en ny idrottsplats. Militärerna från närliggande regementet i Eksjö hjälpte till och 1965 stod den nuvarande planen klar.
Året därpå gjorde KSK debut i det småländska seriesystemet. Det blev en femte plats i Div.7 Njudung, två poäng före rivalen Karlstorps IF.
Det blev totalt sex säsonger i egen regi innan spelarmaterialet blev för tunt. Likaså var det även för grannklubben Karlstorps IF.
Det var många smålag som gick samma resa till mötes, antingen lades laget ner eller så gick man ihop med grannbyn.
Nu börjar en resa i namnändring……..Måste vara jobbigt för de som har koll på seriestatistik.

1971 bildades därför KK Allians, då bestående av Karlstorp och Kråkshult. Den konstellationen höll i sju säsonger innan det åter igen blev för dåligt med spelare. Den något större närliggande orten Pauliström hade konstigt nog inget seniorlag däremot ungdomar som ville spela.
Då var det dags igen, den nya kombinationen fick namnet KPK Alliansen efter begynnelsebokstäverna i respektive ort.
De båda byarna fick väl allt mindre inflytande i klubben så för att röra till det ännu mer så ändrade man åter igen namn, säsong 1987 döptes den om till KK Pauliströms FF. Men det var inte slut på namnändringen där utan 1990 så ströks de båda K byarna från namnet och de nya lagnamnet blev alltså Pauliströms FF.
Apropå Pauliströms FF så finns de fortfarande kvar som medlemmar i Smålands FF. Dock har de inte haft lag sen 1994 och deras hemmaplan Råsängens IP besökte jag samma år som Kråkshults IP och den var inte i direkt gott skick. Bilder på den kommer senare.

Inför en fotoresa i Augusti 2010 så började jag söka om de tre orterna och deras fotbollsplaner.
Kråkshults plan fick jag vägbeskrivning till via en kontakt. Vid min ankomst möttes jag av en fotbollsplan som påbörjat en igenväxtlighet, inget konstigt med det. Men det stora var att hela idrottsplatsen var som ett enda stort fotbollsmuseum från dåtidens glansdagar. Varsågoda nedan och följ med in.

Fakta

Förening
Kråkshults SK
Bildad
1942
Dräktfärg
vit tröja med blå krage och manschetter, blå byxor.
Idrottsplats
Kråkshults IP
Invigd
1965
Publikrekord
90 x 60 m
Serie
Senast som eget lag, 1971
Ort
Kråkshult
Kommun
Eksjö kommun
Landskap
Småland
Invånare
Ingen uppgift
Tid för besök
2011-11-07