Flöget

Flygsfors


Sent i höstas innan vinterns intåg gjorde jag en fotoresa genom östra Småland. Resans mål var ett bl.a. ett par gamla glasbruksorter samt några övergivna idrottsplatser. Eftersom det var mest småorter så hade jag inga förhoppningar om att träffa på någon takläktare. Gamla takläktare i trä eller sten är annars något som fascinerar mig och som jag alltid hoppas på. Det ger liksom lite extra grädde på moset. Men redan vid resans första stopp i den gamla glasbruksorten Flygsfors utanför Nybro fick jag napp direkt, dessutom två. Dock var takläktarna inte av någon äldre klass och lär med största sannolikhet aldrig k-märkas hellre. Men de var ändå smart byggda och fyller sin funktion. De påminner faktiskt om de så kallade fabriksläktare som börjat dyka upp på engelska småarenor de senaste tio åren då kraven på läktare blivit allt hårdare.

I övrigt så skiljer sig Flöget från andra idrottsplatser ute på landsbygden. Här har verkligen fantasin satt sin prägel. Det är bara att titta nedan så förstår ni. Ja, det är nästan som man kommit till idrottsplatsen i ‘Alice i Underlandet’.

På många små glasbruksorter så bildades även en idrottsförening och så även här. Klubben Flygsfors-Gadderås IF bildades 28 april 1942 men redan på 30-talet fanns ett lag vid namn Gadderås IF med i Smålandserien under två säsonger 1936-1938. Första säsongen för FGIF var 1943-44 (då spelade man höst-vår) då man kom tvåa i Smålandserien div. 2. Klubbens storhetstid började i mitten på 90-talet när man vann 1995 vann div. 5. Dock blev det bara ett år i fyran men man gjorde comeback i div. 4 igen år 2002 och stannade där fem säsonger med bästa placering som trea 2003. Men sen från år 2006 så sjönk stenen och klubben gick ner två serier på två år och spelar nu i lägsta serien.

Publikrekordet på Flöget är ca 300 personer. Idrottsplatsen Flöget blev klart 1971. Innan den gjordes om till fotbollsplan var det en bandybana. Gadderås Idrottsplats blev klar som gräsplan 1954, innan dess var det en grusplan som dom spelade fotboll på.

Båda glasbruken är idag nedlagda även om viss begränsad verksamhet sker i Flygsfors. Flygsfors Glasbruk fanns från 1888 till 1979. Gadderås Glasbruk fanns från 1874 till 1965.

Det här en idrottsplats med personlig känsla. Har ni vägarna förbi Flygsfors så rekommenderas ett besök på Flöget.

Fakta

Förening
Flygsfors-Gadderås IF
Bildad
1942
Dräktfärg
Svarta tröjor, svarta shorts, svarta strumpor
Idrottsplats
Flöget
Invigd
1971
Publikrekord
Ca 300
Serie
2017: Division 5 södra Småland
Ort
Flygsfors
Kommun
Nybro kommun
Landskap
Småland
Invånare
Flygsfors 226 (enligt SCB 2005. Gadderås 53 (enligt SCB 1995)
Hitta hit

Flygsfors är ett samhälle i Nybro Kommun i Småland. Väl framme i Flygsfors följ Bruksvägen och sväng höger vid Dammövägen. Idrottsplatsen i Gadderås ligger på höger sida utmed Gadderåsvägen från Flygsfors.

Tid för besök
Maj 2016

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här