Palovallen

Parkalompolo


Foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Sveriges nordligaste naturgräsplan, den hittar vi uppe i norrbottniska Parkalompolo. Exotiskt! Byn ligger i Pajala kommun, nästan 10 mil från Pajala. Många av spelarna bor på andra orter. T ex bor och jobbar ett antal inne i Kiruna, 17 mil från Parkalompolo. Enligt en uträkning så lär visst spelarna i Parka (laget har smeknamnet "Starka Parka") åka ca 840 mil totalt på en säsong. Det är alltså en sträcka som med råge överträffar en resa från Sverige till Kina, en sträcka som bara är på 700 mil...

Engagemang och hjärta för bygden och klubben finns det en rejäl dos av. Hur många byar med ca 50 invånare - och så långt från tätorter - kan stoltsera med ett fotbollslag i division 4, och publiksiffror som dubblerar byns invånarantal?

Klubben bildades 1950, men till en början var planen för liten. 1958 donerade Einar Gunillasson mark för en reglementsenlig fotbollsplan. Planen invigdes med match mot ett segervisst lag från Peräjävaara, en match som "Parka" vann.

Det var ett evigt plockande av småsten innan träningar och matcher. På fredagskvällen var det bara att bege sig till planen. Killarna gick på rad, skuldra mot skuldra, och plockade sten. Under 1970-talets mitt så fick planen en riktig ansiktslyftning. Stora mängder jord kördes och schaktades ut, och det blev en mycket bra jordplan. Stenplockandets tid var förbi! 1993 påbörjades arbetet med att färdigställa en gräsplan i egen regi. Den 29 juli 1995 invigdes gräsplanen på Palovallen. Året efter gjorde Parka sin resultatmässigt bästa säsong i seriespel, 3:a i div 4 Norrbotten Norra.

I maj 2004 figurerade Palovallen i den mycket populära fotbollstidningen Offside, som "Sveriges nordligaste gräsplan". Palovallen blev återigen uppmärksammad hösten 2015 då Parka var med i ett inslag under Fotbollsgalan. I april 2016 var Bojan Djordjic och Soran Ismail ute på reportageresa och besökte då Palovallen i Parkalompolo. Klippet kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=Cf-45911-1o

Vad gäller publikrekord så torde matchen mot ärkerivalen Kaunisvaara 1972, seriefinal i division 5 Malmfältserien, vara en av matcherna med flest åskådare. Bussar och billaster från Kaunisvaara och byarna runt omkring invaderade Palovallen. Folk gick man ur huse som NSD (Norrländska Socialdemokraten) skrev. Över 200 åskådare hade betalat in sig. Matchen slutade dock i moll för Parka. 2-2 mot ärkerivalen, som därmed tog den poäng de behövde för att säkra seriesegern.

Cirka 30 år senare, år 2000, då Parka firade sitt 50-årsjubileum samlades runt 300 personer runt Palovallen. Då möttes Parkas och Kaunisvaaras veteraner i den årligen återkommande bataljen som det är mycket prestige i. 2016 års drabbning slutade i triumf för Parkas veteraner som vann med 2-1.

Sommaren 2016 spelar Parka i division 4 Norrbotten Norra, en serie man för första gången besökte 1979.

Tack till Parkalompolo IK för texten om klubben, och lagbilderna.

Fakta

Förening
Parkalompolo IK
Bildad
1950
Dräktfärg
Randig blå-röd tröja, röda byxor, röda strumpor.
Idrottsplats
Palovallen
Invigd
Grusplan i reglementsenligt skick, 1958. Gräsplan invigd 1995.
Publikrekord
Osäkert, men över 200 åskådare i samband med seriefinal mot ärkerivalen Kaunisvaara i division 5 Malmfältsserien 1972. Över 300 när Fotbollens dag arrangerades i samband med klubbens 50-årsjubiléum år 2000 då det vankades både hemvändarhelg och veteranmatch bl.a.
Serie
2014: Division 4 Norrbotten Norra.
Ort
Parkalompolo
Kommun
Pajala
Landskap
Norrbotten
Invånare
53 (enligt SCB 2000)
Hitta hit

I norra Norrbotten, mellan Pajala och Kiruna, hittar vi Sveriges nordligaste naturgräsplan. 170 km öster om Kiruna, och 96 km nordväst om Pajala. Se satellitkarta för närmare information.

Tid för besök

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här