Fegens IP

Fegen


Många personer kör dagligen igenom det lilla samhället Fegen i fullpackade bilar med gula kassar. De har nämligen varit och shoppat loss på alla kärringars mecka , ökända GEKÅS i ULLARED ! Okej, en del av det manliga könet också.
Halländska samhället Fegen ligger fint vid en sjö med samma namn.
När jag började få upp passionen för gamla idrottsplatser och var ute och körde så kollade jag alltid upp de orter som jag inte visste hade lag. Jag ska erkänna att jag varit på Gekås ett antal gånger. De gånger jag kört förbi Fegen så har jag alltid ställt mig frågan. Finns det något fotbollslag här ? Svaret var nej efter att ha kollat in föreningsförteckningen på Hallands Fotbollförbund. Däremot så hittade jag info på närliggande klubben Ätrans IF:s hemsida. Det har funnits en förening vid namn Fegens IF. De startade seriespelet säsongen 1944/45 och spelade på eget håll i olika halländska serier fram till 1961.

Efter säsong 1961 och fram till säsong 1980 så fanns inget seniorlag i Fegen. Ungdomsverksamhet ska dock ha pågått under 60-talet.

1980 kom Fegens IF upp på fotbollskartan igen men under ett annat namn. Fegens IF gick ihop med Ätrans IF och Kalvs IF. Alltså totalt tre klubbar.
Det var nog inte så lätt att få till ett passande namn på den nya föreningen så det blev Tre BK.
En f.d. aktiv inom föreningen minns att folk tyckte det var ett konstigt namn men som han sa. Idag hade det inte varit så konstigt med tanke på 3G osv.
Under 80-talet höll Fegens Idrottsplats på att gå i graven. Kommunen (Falkenberg) ville plöja upp planen då den inte användes istället hade kommunen räddat en skjutbana. Men några eldsjälar gjorde motstånd och påpekade på det ökande antalet ungdomar på orten som behövde en fotbollsplan. Det blev räddningen för idrottsplatsen den gången. Man anlitade ett antal arbetslösa i ett projekt att få i ordning idrottsplatsen men det blev inte så lyckat.

Den nya klubben Tre BK åkte bl.a. på träningsläger till Holland men det kom att kosta rätt rejält då det enligt rykte gick rätt hårt åt.

År 2000 erbjöd en sponsor från Ätran en summa pengar till klubben om de samtidigt gick med på ett lagbyte till Ätrans FF. Då hade Kalvsjöholms IF redan gått ur klubben 1998 och gått in i en annan sammanslagning vid namn Kindaholms FF med tre andra klubbar. Dessa var Håcksviks IF, Mårdaklevs IK och Östra Frölunda IF.

Fegens Idrottsplats är en typisk lågdivisions anläggning som ligger i utkanten av samhället. Med tanke på skogen som ligger runt planen så måste det varit en trevlig inramning. För att ha varit en sådan liten klubb så är det inte dåligt att det fanns strålkastare. Vad som annars finns kvar idag så är det omklädninghuset som består av en röd träbyggnad med snedtak. Dock i dåligt skick.

Förra hösten hittade jag bilder på Fegens Idrottsplats på en hemsida om övergivna platser. Eftersom jag har passerat orten vid flertalet tillfällen så var det bara att leta upp planen. Jag tycker att det är alltid spännande när man kommer till en plats som står och förfaller men samtidigt så är det vemodigt. Man kan tänka tillbaka på hur det var här för kanske 30 år sen när det var föll rörelse och aktivitet och sen går åren och intresset försvinner. Plötsligt så är det lika tyst och igenväxt som att det aldrig varit någon verksamhet på platsen. Eldsjälar har slitit hårt för att de små föreningarna ska gå runt, när de inte orkar längre så läggs verksamheten ner och om de har tur så får de en plats i en hembygdsbok.


Va ! Är dagens match inställt ? Det var fegt av Fegen !!

Fakta

Förening
Fegens IF
Bildad
1937
Dräktfärg
svart/vit
Idrottsplats
Fegens IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Senast lag 1961. Därefter ingått i Tre BK sen år 1980 till 2000.
Ort
Fegen
Kommun
Falkenbergs kommun
Landskap
Halland
Invånare
197 (enligt SCB 2010)
Tid för besök
Juni 2011