Rökåberg

Rökå


Den första fotbollsplanen hette Myggvalla men måttet på den var för liten. Komiskt namn men kanske inte lika roligt att freda sig från de sticksugna insekterna. I slutet av 60-talet påbörjades arbete med en ny idrottsplats. Den stod klar 1970. Invigningsmatchen var mot Åmliden inför ca 150 personer. Den största segern för Rökå är på hela 21-0 mot grannen IFK Kristineberg. År okänt. Någon som vet?

Rökå IF bildades 1953, och första säsongen mötte man klubbar som Rentjärn, Åmliden, Grundträsk och Kvarnåsen. Vad har alla dessa lag gemensamt? Jo, tyvärr är det så att ingen av dem existerar längre på fotbollsplanen. Fotbollsdöden har skördat med sin lie.

Hos som så många andra byaklubbar var en brödraskara dominerande, och i Rökå var det bröderna Örnberg som var tongivande. Storhetsepoken tog vid i slutet på 60-talet då byn faktiskt gick upp till division III. En verklig bedrift med tanke på att trean på den tiden var tredje nivån i seriesystemet! Debutsäsongen i trean 1967 slutade med en sjätteplats, en poäng före en dåtida Västerbottnisk storhet – Lycksele IF som året före spelade i division II och tidigare även hade spelat allsvenskt kval mot GAIS 1956. 1968 blev Rökå näst sist i serien, men endast sex poäng från bronsplatsen i det veritabla getingbo som div III Norra Norrland nedre var det året. Man var i ett par år topplag i fyran, och vann åter serien 1971 men just det året skulle seriesegraren kvala och där föll man mot Sandvik, Umeå. 1978 flyttades Rökå ner till division V, och efter det blev det bara tre säsonger i femman innan klubben försvann från kartan.

Idrottsplatsen finns som ni ser på bilderna fortfarande kvar men förfallet har börjat. Danslogen som ligger jämte planen används inte längre. Skolan i byn är också nedlagd sen 2003. Tyvärr ser det ut så här på många håll på landsbygden.

Ishockey har också funnits i byn. Kul att läsa om vilket engagemang man la ner för att få en isbana förr.
Text från skriften om Rökå IF.
Den första konstgjorda isen i byn gjordes på initiativ av en av byns idrottsintresserade lärare Bertil Persson. Dit bars vattnet i hinkar från lärarbostadens källare.
I början på 60-talet anlades en riktig hockeyrink. Något seriespel i ishockey blev det aldrig förutom en lokalserie mot bl.a. Kvarnåsen och Norsjö. Den gamla hockeyrinken står fortfarande kvar i byn.

Intressant länk till en pdf.-fil med historik över Rökå IF:
http://extrasida.se/upload/616488.pdf

Tack till Göran Bergmark, Norsjö för bilder och historik

Fakta

Förening
Rökå IF
Bildad
1953
Dräktfärg
Vit tröja, röda shorts, vita strumpor
Idrottsplats
Rökåberg
Invigd
1951. ‘Nya’ gräsplanen invigdes 1970
Publikrekord
Drygt 500 personer i toppmöte mot ”storebror” Malå IF, 1966 när Rökå vann serien och gick upp i trean. Resultat 2-2
Serie
Nedlagt sen säsong 1981. Då i div. 5
Ort
Rökå
Kommun
Malå
Landskap
Lappland
Invånare
61 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Byn Rökå ligger ca 40 km väster om Norsjö. Fotbollsplanen ligger i Rökåberg som ligger strax öster om Rökå by. Se satelitkartan för närmare beskrivning.

Tid för besök