Hallidens IP

Kalvträsk


Ej besökt, bilder inskickade av Göran Bergmark (Norsjö)

Kalvträsk är en ort i västra delen av Burträsks socken, Skellefteå kommun. Orten är bl.a. känd för den s.k. Kalvträskskidan som hittades år 1924, en skida som hade legat i en myr i ca 5200 år.

Efter ett uppehåll på fem år då klubben varit vilande så har SK Örnvingen i sommar återuppstått (skrivit 2015) i Västerbottens 7-mannafotboll. I ordinarie seriespel har SKÖ som bäst noterats för spel i division IV, 1974-75 och åren 1977-81. Bästa notering, en femteplats 1974, endast fem poäng från silverplats det året.

All fakta och anekdoter som kommer här nedan har levererats av legendaren Morgan Bohman, som också varit med i skapandet av boken ”S.K.Ö. Stolthet. Kamp. Överlevnad” som gjordes i samband med klubbens 80-årsfirande 2013.
Vill ni beställa den så kontakta dem genom klubbens facebooksida https://www.facebook.com/groups/30237695266/?fref=ts

Ganska exakt 20 år efter bildandet av själva föreningen var det dags för debut i fotbollens seriespel. Planen på Halliden hade upplåtits av skogsbolaget AB Robertsfors utan kostnad och under flera års tid forslades det undan lass med stenar innan Halliden blev en anständig jord-/pinnmoplan. Första segern togs i andra hemmamatchen; 5-1 mot Ljusvattnet.

Hösten 1957 renoverades planen och gjordes större. Då byggdes också de omklädningsrum som användes långt in på Örnvingens storhetstid på 70-talet. Då förekom flertalet reportage i lokaltidningen om hur SKÖ skämdes över sina ”dragiga skjul från fotbollens barndom”. 1979 stod de nya omklädningsrummen klara, som används än idag.

1969 och våren 1970, som en trend i tiden, gjordes Halliden om från jordplan till gräsplan. Under tiden spelade SKÖ sina hemmamatcher i Lossmen eller Åsträsk. Hemmapremiären på gräs gick mot lokalkonkurrenten Hemmingen (11 km mellan byarna). Till historien hör att vägen mellan byarna brutits bara några år tidigare, så det fanns en viss rivalitet, eftersom Kalvträskarna ansåg att Hemmingspojkarna kom och stal alla tjejer från Kalvträsk. Trots att många minns dessa derbyn som täta bataljer visar statistiken att Hemmingsborna hade tur i kärlek, men Kalvträskarna tur i spel. Av ett 20-tal matcher vann Hemmingen bara en enda – i B-lagsserien. Gräspremiären vann SKÖ med 7-5, trots att HIF ledde med 1-3, 2-4 och 4-5. Det var första gången av totalt fyra som SKÖ skulle vinna en seriematch med 7-5.

Halliden är en av förhoppningsvis få fotbollsplaner där det inträffat dödsfall. I en B-lagsmatch på 70-talet sa plötsligt en lagledare i Åmliden ”Nu dör jag” till en bänkkollega, vilket också blev utfallet. Trots snabb och sakkunnig hjärt-lungräddning gick lagledarens liv inte att rädda.

I en match på tidigt 60-tal var det en spelare i motståndarlaget Vormsele som väckte irritation med sitt ideliga filmande. Till slut var måttet rågat för några av Örnvingens beryktat hårdföra spelare, som helt sonika bar filmaren av planen och kastade honom i ett snår som bestod av hallonris och brännässlor. Domaren, kanske även han trött på filmandet, såg mellan fingrarna och inga straff utdelades!

Denna förening och idrottsplats är ett praktexempel på hur det går när det finns folk som verkligen brinner för byn och idrottsplatsen. Utan dem så hade en plats som Hallidens IP varit en del av skogen.

2008 spelade SK Örnvingen sin sista säsong. Inför sista hemmamatchen ‘nånsin’ så satte Morgan ihop en liten avskedsfilm . Vilken tur att askungesagan återuppstod och att Halliden inte hamnade i naturens ägo. Säsong 2015 var klubben tillbaka igen på den svenska fotbollskartan.

TIPS:
Missa inte youtube klippen under Kalvträsk TV . Här finns mycket kul utlagt. Imponerande jobb !!

SK Örnvingen 80 år – en vandring i med- och motlut
Hallidens Gröna Gräs (Fields of Gold) – SK Örnvingen 80 år 2013
Sista färden hem till byn (SK Örnvingen 2008)

Jag avslutar med .

SK Örnvingen, You will never fly alone !

Tack till Göran Bergmark (foton och berättelser), Morgan Bohman (SK Örnvingen) och tabellgurun Svante Bernhard.

Fakta

Förening
SK Örnvingen
Bildad
1933
Dräktfärg
Blå tröja med vita ärmar, vita shorts, vita strumpor (senaste matchstället)
Idrottsplats
Hallidens IP
Invigd
Hösten 1953
Publikrekord
Okänt. Troligtvis vid något jubileum eller möjligtvis invigningsmatchen efter omläggningen till gräs, mot Hemmingen, 1970.
Serie
Vilande sen 2015. Då i 7-manna Västerbotten norra
Ort
Kalvträsk
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
56 (enligt SCB 2005)
Hitta hit

Byn Kalvträsk ligger i Skellefteå kommun. Enligt eniros vägbeskrivning så är det ‘bara’ 1 timme och 25 minuters bilfärd från Skellefteå. Och tittar man på kartan så ligger byn verkligen bra avskuret . I alla fall med civilisationsmått från mig som bor i Småland.
Vid en närmare titt på kartan övery byn Kalvträsk så hittar vi Hallidens IP strax norr om bebyggelsen. Idrottsplatsskylt finns utmed vägen.

Tid för besök