Kvarnvalla

Kvarnåsen

Kvarnåsen, en by i Västerbottens inland, hade en gång i tiden precis som alla andra byar ett fotbollslag. Ett par km från Kvarnåsen ligger byn Raggsjö. Där föddes Torgny Lindgren (1938 – 2017), som kom att bli en bästsäljande författare, och även innehavare av stol nr 9 i Svenska Akademien. Lindgren var – såklart – medlem i Kvarnåsens Sportklubb, och bevistade i sin ungdom matcher på Kvarnvalla, den plan som låg intill väg 365 mellan Norsjö och Lycksele.

- Jag kommer ihåg din far, n’ Yngve (Bergmark) som högerytter. Och som biografvaktmästare på Rio Bio i Norsjö. Det hände sig när jag hade ont om pengar, att han lät mig gå in gratis på Rio Bio, berättade Torgny Lindgren för mig för ett par år sedan.

Det stora idrottsintresset följde honom genom livet, och Lindgren blev även hedersmedlem i Real Valladolid. Det var nämligen så att presidenten i den spanska fotbollsklubben var en stor beundrare av den bästsäljande författarens verk. När han dessutom fick veta att Lindgren hade Valladolid som ett av sina favoritlag (IFK Norrköping, Roma och Sunderland var andra favoriter) lät inte erbjudandet vänta på sig. Lindgren blev till och med publicerad i ett av Real Valladolids matchprogram, detta med en novell ur boken ”Legender”. Matchprogrammet trycktes i 30.000 ex.

Sportklubben bildades 1948, och två år senare stod Kvarnvalla redo. 1952 gjorde laget seriedebut i förbundet. Under storhetstiden hade Kvarnåsen både A-lag, B-lag och juniorlag. Juniorlaget skapade eko i Västerbotten sommaren 1962. Kvarnåsens juniorer gick och vann den norra juniorserien, före ”storebror” Norsjö, Malå IF och Sorsele IF (med fyra länslagsspelare i laget). Sen fick man ta sig an fotbollsadel i form av Lycksele IF i en DM-semifinal (Lycksele som var ett av Norrlands främsta lag på den här tiden). Matchen flyttades till grusplanen i Norsjö pga omläggning av Kvarnvalla, men Kvarnåsen gav Lycksele full huggning. Enligt lokalpressen utsattes Lycksele för en intensiv press, och en kanonad av sällan skådat slag. Tyvärr för Kvarnåsens del gav inte pressen resultat, utan man fick se sig besegrade med matchens enda mål. Ett självmål. Hade Kvarnåsen lyckats ta sig vidare, hade man fått möta IFK Holmsund i final. En annan av Västerbottens giganter. Hur som helst, juniorlagets prestationer sommaren 1962 hör till en av klubbens största framgångar.

Som bäst spelade Kvarnåsen i gamla division V. Med tiden blev spelarmaterialet knapert, och 1979 blev deras sista aktiva säsong. 1980 anmälde sig föreningen till seriespel, men två veckor innan seriestart drog sig Kvarnåsen ur pga spelarbrist. Det blev nådastöten. Kvarnåsen kom aldrig tillbaka efter det.

Tre år efter Kvarnåsens sista seriematch, så fick Kvarnvalla sitt kanske mest celebra besök någonsin. Östtysklands fotbollslandslag gästade bygden sommaren 1982, och de låg på träningsläger i Kvarnåsen i en vecka. Det var ett meriterat landslag med OS-guld 1976 och OS-silver 1980 i bagaget. På sin Norrlandsturné mötte de Norsjö IF (7-3), IFK Luleå (4-1) och Sandåkern (3-0). Se nostalgiska bilder i bildgalleriet!


Foto: Roger C Åström, Norra Västerbotten.

Idag finns det blott minnen kvar av det som en gång var en fotbollsplan i Kvarnåsen. Både Norsjö IF och Åmlidens IF tränade/spelade på planen ibland under 80-talet. Ett par år in på 80-talet hölls ”Sommarcafé” på idrottsplatsen, och där har jag själv haft den äran att vara fikande gäst, och sen sticka ut på den gröna planen och spela boll. Men på 90-talet började planen falla i glömska. Ingen använde eller underhöll planen, så den började växa igen. Till sist valde markägaren att låta naturen ta tillbaka Kvarnvalla som den en gång lånade ut till Kvarnåsens SK. Alla minnen som fanns kvar, i form av målställningar, omklädningsrum, matchur och bänkar, togs bort. Sedan tidigt 2000-tal växer nu skog där en gång Torgny Lindgren hejade fram Kvarnåsens SK i matcher mot Ullbergsträsk, Vormsele, Rökå, Åmliden och Forsholm.

Text & foton från idrottsplatsen: Göran Bergmark, Norsjö
Foton från Östtysklands besök: Roger C Åström, Norra Västerbotten
Tack till Lage Lycksell för fakta, publikbilder och nostalgibilder från Östtysklands besök.

Fakta

Förening
Kvarnåsens SK
Bildad
1948
Dräktfärg
Grön tröja, vita shorts, grönvita strumpor
Idrottsplats
Kvarnvalla
Invigd
1950
Publikrekord
Troligtvis i någon match när Norsjö lånade planen.
Serie
Nedlagd. Sista säsongen i Div. VI Skellefteå norra 1979.
Ort
Kvarnåsen
Kommun
Norsjö
Landskap
Västerbotten
Invånare
94 (SCB 2018)
Hitta hit

Planen Kvarnvalla låg intill väg 365 mellan Norsjö och Lycksele i Västerbottens inland. När man kör från Norsjö, och sydost mot Lycksele, så fanns planen på höger sida av vägen innan du möts av sjön som hälsar dig välkommen till Kvarnåsen. Tittar man på satellitkartan så syns fortfarande konturerna av en fotbollsplan.

Tid för besök