Svedjevallen

Ytterhogdal

Vi beger oss till Sveriges geografiska mittpunkt, i landskapet Hälsingland, i Härjedalens kommun, i Jämtlands län. Närmare bestämt: Ytterhogdal! Från den här orten härstammar en av Sveriges främsta fotbollstränare genom tiderna, ingen mindre än Tord Grip. Låter namnet bekant? Tänkte väl det! Grip, som i januari 2018 fyllde 80 år, kan se tillbaka på en enastående karriär. Han debuterade i YIK:s a-lag som 14-åring, och 18 år fyllda bar det iväg till brukslaget Degerfors som 1959 avancerade till Allsvenskan. Han hann även med att spela för AIK och svenska landslaget innan spelarkarriären avrundades i KB Karlskoga (som spelande tränare). Efter det tog hans karriär som tränare fart på allvar och genom åren har han varit assisterande förbundskapten till både Georg ”Åby” Ericsson och Tommy Svensson (vem kan glömma sommaren 1994 då Sverige tog VM-brons i USA?). Sammanlagt har han haft uppdrag för sju länders landslag, bl.a. England tillsammans med Sven-Göran Eriksson. Med denne ”Svennis” har Tord Grip samarbetat framgångsrikt i många år, inte bara i England utan även i Italien där åren 1998 – 2000 med italienska Lazio var särskilt framgångsrika med både ligaseger och finalseger i den europeiska cupvinnarcupen.

Men nu över till Ytterhogdals Idrottsklubb som bildades 1921. Första matchen spelades dock redan 1907. Då var det ord och inga visor från Svegs IK som vann med hela 17-0! Det skulle dröja till 1926 innan Ytterhogdal deltog i seriespel, och då blev det i en Härjedalsserie. Då Härjedalen sett till befolkningen är ett väldigt litet distrikt har upptagningsområdet sträckt sig till Jämtland, Medelpad, Hälsingland och Dalarna för att få ihop fungerande serier. Sommaren 1926 deltog YIK i en fyralagsserie med Sveg, Lillhärdal och Vemdalen, och slutade på en tredjeplats. Åren gick och 1938 nådde Ytterhogdal sin första framgång i distriktsmästerskapen genom att vinna mot IFK Strömsund i finalen med 4-1. Hittills har YIK vunnit 12 DM-tecken på seniornivå, och 2002 besegrades självaste Östersunds FK i DM-finalen med 2-1!

Genom åren har YIK omväxlande spelat i fyran och femman, med kortare gästspel i trean. Första besöket i division 3 var säsongen 1957-58, men ”maratonsäsongen” (serieomläggning från höst/vår till vår/höst innebar att man spelade höst/vår/höst den säsongen) slutade med jumboplats och degradering. Mot slutet av 90-talet började man på den era som så småningom tog laget upp till tvåan.1997 vann YIK fyran, och 1998 blev den dittills mest framskjutna placeringen i Ytterhogdals historia: 3:a i division III Södra Norrland. Men mer framskjutet skulle det bli...

Utflyttning från bygden och mindre barnkullar har gjort att Ytterhogdal letat andra alternativ för att kunna hålla igång fotbollen. Man har haft samarbete med både Brasilien och Ukraina t ex, och 2018 har man sedan ett par år tillbaka ett samarbete med engelsk talangutveckling. Unga spelare som tillhört professionella klubbar i England får en andra chans, och i Ytterhogdal får de tid för att utvecklas. Och visst är det fullt möjligt att gå den vägen. Curtis Edwards som spelade i Middlesbrough FC:s ungdomslag kom 2015 till Ytterhogdal. Sommaren 2016 skrev Edwards på för Östersunds FK och debuterade i Allsvenskan samma sommar mot GIF Sundsvall. Edwards gick således den väg som några av bygdens söner gått, från  Ytterhogdal till Allsvenskan. Förutom Tord Grip, så har även brodern Gunvall Grip spelat allsvenskt i Degerfors. Torbjörn Jonsson (AIK), och Johnny Eriksson (Djurgården) är två andra allsvenskar från Ytterhogdal.

Ytterhogdals satsning har gett resultat. Laget vann division 3 Södra Norrland 2017, och spelar sommaren 2018 i division 2 Norrland! Vid besöket på Svedjevallen var det match mot IFK Umeå, en match som Ytterhogdal vann klart med siffrorna 3-0.

175 betalande åskådare hade passerat vändkorsen, så publikrekordet från 1956 står ganska säkert. Då kom det 2124 åskådare för att se hemvändande Tord Grip med sitt Degerfors möta Ytterhogdal. Samma år, 1956, hade Svedjevallen varit gräsbelagd i tio år. Det tog alltså endast fem år från planens invigning 1941 innan man fick möjligheten att spela på gräs i Ytterhogdal!

Fakta hämtade ur praktverket ”Härjedalens och Södra Jämtlands fotbollshistoria genom alla tider”, av Ingvar Haraldsson och Roland Kristoffersson.

Text & foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Fakta

Förening
Ytterhogdals IK
Bildad
1921
Dräktfärg
Orange
Idrottsplats
Svedjevallen
Invigd
1941 (gräspremiär 1946)
Publikrekord
2124 åskådare, Ytterhogdal - Degerfors 1956
Serie
Division 2 Norrland (2018)
Ort
Ytterhogdal
Kommun
Härjedalens kommun
Landskap
Hälsingland
Invånare
478 (SCB 2017)
Tid för besök
2018-06-16

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här