Ljungvallen

Nickebo

I maj 2019 åkte jag på idrottsplatsexpedition mot östra Småland. Vädret bjöd på bästa möjliga förutsättningar, närmare 20 grader varmt och sol blandat med moln. Som gjort för picknick vid en idrottsplats. En av de stora förväntningarna låg på Ljungvallen i Nickebo, eller rättare sagt i byn Tokebo som ligger 25 km nordväst om Kalmar. Från flera håll hade jag hört gott om Ljungvallen i Nickebo, Bl.a. en f.d. spelare kontaktade mig och sa att Ljungvallen är jag övertygad om att du kommer gå igång på. 
Jag tittade till kartan och fann Ljungvallen långt ute på landsbygden. Helt perfekt. Med andra ord var förväntningarna på Ljungvallen skyhöga. 
 
Redan vid ankomst så infriar idrottsplatsen mina förväntningar. Fotbollsplanen ligger helt enkelt slående vackert i en sänka från den enkla parkeringen. Omklädningsrummen är av äldre karaktär och det andas verkligen nostalgi. Fotbollsplanen är omgiven av skog förutom delar av den bortre långsidan som vetter mot en åker.
I mina ögon en så nära 10-poängare som möjligt. Det enda som kunde spätt på betyget hade varit en vacker portal med texten 'Ljungvallen', kanske i smide eller trä utsmyckad med ljung runt om. Den nuvarande idrottsplatsen och byggnader är från invigningsåret 1963.


Lagbild från slutet av 70-talet. Enkla matchtröjor utan indränkta i reklam. 

.Nickebo IK torde ligga högt i ligan över lag som haft mest spelande bröder samtidigt. 
Kjell Åkesson f.d. spelare i klubben
- Under föreningens glansdagar så var det 6 bröder Alriksson som var stommen i laget, Ingmar, Ove, Jan Sune, Sven och Stig.

När jag började rota i klubbens historia så är det framförallt den senare delen av klubbens levnadstid som det nämns på klubbens hemsida gällande seriespel. 
'Storebror' Nybro IF kom på besök under vårsäsongen 1980. Nybro, ett lag som bara något år tidigare hade spelat i div 2. Dom flesta besökarna hade nog förväntat sig storstryk för bönderna men listigt spel framförallt på hörnor och uppoffrande spel gav en 2-1 seger till Nickebo. Kan man gissa att Nickebo's båda mål kom till genom nickar? Med tanke på namnet så borde de om inte annat vara experter på det. 
1994 sattes ett publikrekord på Ljungvallen. Det tidigare tros vara från Nybromatchen ovan när 200 personer kom. Nu var det dags för sista omgången i div 6. En ren seriefinal väntades på idylliska Ljungvallen när rivalen Alsterbro IF kom på besök. 337 personer hade löst entré. Hemmalaget körde över sina motståndare och vann med hela 5-1. Man kan bara ana hur det firades efteråt. Ibörjan av 2000-talet kämpade laget för en uppflyttning till div 4 och till slut så blev drömmen sann. Den 23 september 2006 vann Nickebo hemma mot Mönsterås GIF och säkrade seriesegern till div 4. 
Det blev hela nio säsonger i division 4 och faktiskt två kvalspel till småländska elitfyran. 2015 säsongen blev det dock degradering till femman via kval och 2017 är sen den senaste noterade säsongen (skrivet 2019) för Nickebo IK. Det blev en nionde plats i division 5 sydöstra. Det är bara att hoppas att fotbollen återkommer till denna fantastiska idyll. 


Omklädningsrummet väntar på en ny upplaga Nickebo IK

Tack till Svante Bernhard för statistik, Ingemar Berg för klubbmärket, Kjell Åkesson för lagbilden.

Textkälla, klubbens hemsida

Har du spelat för Nickebo eller har något minne från Ljungvallen så tveka inte att höra av dig. Maila mats@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Nickebo IK
Bildad
1933
Dräktfärg
svart tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Ljungvallen
Invigd
1963
Publikrekord
337 personer , seriefinal 1994 mot Alsterbro IF.
Serie
2017: Herr, vilande sen 2017. Då div 5 sydöstra Småland
Ort
Nickebo
Kommun
Kalmar Kommun
Landskap
Småland
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit
Tid för besök
Maj 2019