AIK-vallen

Falkenberg


Nu tar vi oss till västkusten och närmare bestämt till den vackra orten Falkenberg. Här finns bl.a. Falkenbergs FF moderna och flashiga arena Falcon Alkoholfri Arena och deras f.d. arena Falkenbergs IP som inte är någon skönhet direkt. Men tar vi oss fem minuter med bil nordväst så kommer vi till en liten idyll. AIK-vallen, hemmaplan för Arvidstorps IK. Enligt vad jag läst mig till så invigdes idrottsplatsen 1932. Från parkeringen så möts man av gullig lite entré i tegel med ett litet spröjsat fönster. Framför den en gjutjärnskittel med blommor. Vackert !
En gissning är att entrén är från invigningstiden eller inte allt för långt senare (rätta mig gärna om jag har fel). Det finns fler tecken som bekräftar att idrottsplatsen är gammal. Det svarta hängräcket i trä med vita stolpar ser ut att vara av äldre slag liksom de svarta bänkraderna i trä . Klubbhuset är dock av nyare slag.
Ligger fint inbäddat i grönska.
Har du bara tid för ett idrottsplatsbesök på din visit till Falkenberg så rekomenderar jag ett stopp på AIK-vallen såvida du inte kräver nybyggda cementläktare med tak och plaststolar i olika kulörer .
Storfrämmat har AIK fått på vallen med. Bl.a. 1992 när Benfica kom på besök. Portugiserna vann med 6-2 inför 710 personer. Men imponerande av AIK att göra två mål. 1975 gjorde Göteborgs-Posten ett reportage och besöker AIK vallen. AIK hade nämligen hållt nollan i hela 901 minuter inför mötet mot Grimeton. Men i den 37:e minuten lyckades motståndarna från Grimeton göra mål och rekordet stannade vid 938 minuter. Är detta fortfarande ett rekord i Sverige ?Via idrottsplats.se facebook sida fick jag ett intressant meddelande från en f.d. spelare i klubben . Martin Gunnarsson var trogen föreningen från 1978 till 2005, förutom en kort sejour i Vinbergs IF, säsongen 95/96. Martin som var en riktig målspruta hann med att göra hela 320 mål under sin karriär i AIK. Men den störste målgöraren i klubben är han inte. Det är nämligen hans pappa, Hans-Olof 'Hoggen' Gunnarsson som mäktade med hela 332 mål i AIK tröjan. Alltså totalt 652 mål tillsammans för fader och son.

Måltjuven Martin Gunnarsson i AIK tröjan.

Första året som AIK hade lag var säsongen 1933/34. Sen debutsäsongen så har man haft herrlag alla år utom år 2014. Dock hade man damlag det året. Som bäst de senare åren har herrlaget legat i division 4 Halland under fyra säsonger i slutet av 90-talet, Var ju bl.a. då som måltjuven Martin Gunnarsson spred skräck i motståndarna.

Tack till Tomas Malmgren för historik från AIK. Svante Bernhard för tabellstatistik och till Ingemar Berg på http://www.klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Arvidstorps IK
Bildad
1932
Dräktfärg
svartvit tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
AIK-vallen
Invigd
1932
Publikrekord
710 personer . Uppvisningsmatch mot Benfica , 1992
Serie
2018: Herr, div 7 norra Halland. Dam: Senast lag 2015 (Division 4 norra Halland)
Ort
Falkenberg
Kommun
Falkenbergs kommun
Landskap
Halland
Invånare
24 480 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2017