Ekskogsvallen

Kristdala


Jag hade äran att besöka Ekskogsvallen i samband med en idrottsplatstur kring Västervik-Oskarshamn i augusti 2018. Idrottsplatsen som ligger i den sydvästra delen av orten har även en mindre festplats där bl.a. pilkastning erbjuds. Att laget spelar i helblått får man bekräftat av alla byggnader som är målade i blått, t.o.m. avbytarbåsen på sjumannaplanen, förresten inte ofta man ser avbytarbås på en sjumannaplan. 
 

1929 bildades först föreningen som Kristdala-Kamraterna men fem år senare tyckte föreningen att man skulle ha ett nytt namn. Namnförslag fick skickas in av medlemmarna och det bästa förslaget föll på IF Ariel. Det är inte vanligt att lag från mindre orter där det bara finns ett lag väljer ett annat namn än ortsnamnet. Ingen regel utan undantag dock. Bara 2 mil nordväst om Kristdala hittar vi samhället Vena, där fotbollslaget heter SK Lojal
Men vart kommer då namnet IF Ariel ifrån ?

Det är nog inte bara jag som gått och funderat på det. En tanke var att det kunde väl ändå inte vara så tråkigt som att det var ett sponsorlag för ett tvättmedel. Som tur var så var det icke det. 
På wikipedia hittar man det mesta (både sant och osant) och ett sök på Ariel ger 16 träffar. Givetvis kommer Ariel från Lilla Sjöjungfrun upp bland alternativen, inte så troligt. Inte heller att föreningen skulle tagit det från en finsk film från 1988 vid namn Ariel (årtalet passar inte). 
Men till slut får jag napp. Tanken i bidraget som Gösta Thoren hade lämnat till årsmötet den 2 Februari 1934 om namnförslag var att Ariel är ett hebreiskt förnamn med betydelsen Guds lejon. Passande namn, speciellt i en ort med namnet Kristdala. 

Bästa vyn som åskådare får man från kortsidan på vallen som gränsar mot sjumannaplanen eller på långsidan mot den igenväxta grusplanen. Grusplaner i Sverige bli allt färre och är snart säkert lika lätträknade som svarta kolstybbsbanor. Tennisen är också på dekis i landet och det märks även här på Ekskogsvallen där den en gång så fina grusbanan numera är en vildvuxen äng. 

Damlag i fotboll hade IF Ariel i sju säsonger från 1979 och framåt. Och de drog stora publiksiffror, t.o.m. gick det supporterbussar till bortamatcherna. Herrlaget har varit igång sen 1933, med undantag från ett kort uppehåll i början av 40-talet och en paus från 1980-1982. Den pausen var nog behövlig då man säsong 1978 i lägsta serien endast tog 2 poäng (målskillnad 14-100) och 1979 blev det noll inspelade poäng (målskillnad 13-110).  
1983 var man tillbaka igen och året efter vann man div 6. Sen på 90-talet blev det även div. 4 spel i tre säsonger. Så sent som 2014 så ingick man äktenskap med Fårbo FF under beteckningen AFC och spelade i div 4. Skilsmässan skedde dock efter säsong 2016 och sen dess har båda orterna varsitt lag.  

På idrottsplats.se facebook sida efterfrågade jag anekdoter och historik från IF Ariel. Jag fick svar från Magnus Larsson, f.d spelare, ledare och styrelsearbetare i många år i IF Ariel.

Europaspel på Ekskogsvallen
I slutet av 80-talet och början av 90-talet så fanns det ett utbyte med allsvenska Östers IF. Detta var möjligt tack vara personliga kontakter mellan föreningens dåvarande ordförande och någon av de ledande personerna i Öster. Detta utbyte resulterade i att Östers IF valde att spela en match i tipscupen (senare Intertotocupen) på Ekskogsvallen den 17 juli 1991. Motståndet svarade bulgariska FC Pirin för. Det blev 0-0 inför finfina publiksiffran 1025 som än idag är publikrekord på Ekskogsvallen.

Kända Ariel-profiler
Några utav de fotbollsspelare som passerat i IF Ariels historia har också lyckats bygga en karriär inom fotbollen. De två som jag kommer att tänka på först och främst är Erik Grönqvist som spelade i Ariel på 40-talet och senare kom att spela allsvensk fotboll i Västerås SK. Den mest kända är nog Bo Johansson som inledde sin fotbollskarriär i IF Ariel, han värvades sedan till Kalmar FF där han spelade i många år. Mest känd är dock Bosse som tränare då han varit tränare i både inhemska och utländska klubbar samt förbundskapten för Island och Danmark. I VM 1998 så firade Danmark stora framgångar och den danska flaggan vajade då på flaggstången på Ekskogsvallen under mästerskapet.

Tack till Magnus Larsson (f.d. spelare IF Ariel) ,Svante Bernhard (tabellstatistik) och Ingemar Berg från klubbmärken.com

Fakta

Förening
IF Ariel
Bildad
1934
Dräktfärg
Blå tröja, blå byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Ekskogsvallen
Invigd
Tidigt 1940-tal
Publikrekord
1025, Östers tipscupen match mot FC Pirin
Serie
2018: Herr, div 6 Oskarshamn
Ort
Kristdala
Kommun
Oskarshamns Kommun
Landskap
Småland
Invånare
1 028 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2018