Idrottsparken Framnäs

Lidköping

Det finns en framtid för Framnäs !

Vi idrottsplatsromantiker här på Idrottsplats.se brukar nämna att Sverige har en enorm kulturskatt i form av gamla idrottsplatser. Idrottsplatser som en gång byggts med kärlek av bygdens invånare. Där den ena idrottsplatsen inte är den andra lik. Även om det för de allra flesta människor bara är en rektangulär grön yta med två målställningar.  

Idrottsparken i västgötska Lidköping är absolut inget undantag utan sticker verkligen ut, och då  ordentligt. Här finns inte bara EN gammal takläktare utan TVÅ stycken som dessutom är placerade bredvid varandra. Det är verkligen udda. Och har man beslutsångest vilken man ska välja av dem så finns dessutom även en tredje takläktare. Dock av den nyare och modernare sorten. Den står på den andra långsidan. Inte lika charmig som de andra två men fyller sin funktion genom att ge skugga, regnskydd och så kan man njuta av de gamla läktarna på avstånd om spelet inte tilltalar. 

Heimer 
Idrottsföreningen Heimer bildades 1906 och namnet fick leva kvar i över 100 år innan de 2012 gick ihop med Lidköpings IF och blev Lidköpings FK. IF Heimer kvalade vid tre tillfällen till gamla division 2 (alltså på den tiden, (den näst högsta serien) men misslyckades alla tre gångerna. Publikrekordet på Framnäs är från 1978 när Malmö FF kom på besök i svenska cupens semifinal. Hela 4 616 personer såg MFF vinna. Det är inte helt annorlunda med idrottsnamn och idrottsplatser som använder fornnordiska namn. Heimer är namnet på en forngermansk hjälte från Island. IK Sleipner från Norrköping är kanske det mest kända laget som har ett fornnordiskt namn. Men 2011 blev sista året för IF Heimer.  
Peter Åhlen från Tierp skrev till oss berättade om sin upplevelse från en match mellan Heimer och GAIS i början av 2000-talet.  
- Det var ca 1000 personer i publiken. GAIS drar alltid mycket bortafölje och här var säkert 800 Gaisare. 

  • 1906, IF Heimer bildas  

  • 1978, Publikrekord I cupsemifinalen mot Malmö FF 

  • 2011, sista säsongen innan sammanslagningen 
     
     

Spel i mörker 

Klockan18.30 den 19 april 2006 var det åter dags för cupspel på Framnäs. För motståndet stod allsvenska IFK Göteborg. Hemmalager IF Heimer spelade i division 2 (fjärde divisionen). Hemmalaget chockar allsvenska IFK med 1-0 efter 38 minuter genom Carl-Johan Falk. Sex minuter in på andra halvlek är samme Carl-Johan framme och gör 2-0. Chocken är inte fullbordade utan i den 60:e minuten gör Jerry Westberg 3-0 till Heimer ! En skräll utan dess like var på gång mot jätten. Ett IFK med stjärnspelare som Marcus Berg, Pontus Wernblom, Oscar Wendt, Ali Gerba osv var nere för räkning. Men IFK kommer tillbaka och gör både 3-1, 3-2 och slutligen 3-3 i 88:e minuten. Matchen går till förlängning. Nu här klockan ca 20.30 och mörkret har börjat infalla sig denna aprilkväll. IFK vinner slutligen med 6-3. Var man på plats så minns man kanske själva matchen men framförallt en förlängning som spelades i kolsvart mörker då Framnäs saknar strålkastare. Troligen trodde varken Heimer eller IFK på att matchen skulle gå till förlängning utan var säkra på att matchen skulle vara en enkel mumsbit för IFK. Hemmalaget vill annat och ställde till det ordentligt. Ungefär som på samma sätt som det vitryska hockeylandslaget hade bokat flygbiljetterna hem innan OS kvartsfinalen mot Sverige 2002. Hur det gick i den matchen har väl inte frångått någon. 
Något nytt publikrekord blev det inte på Framnäs i cupmatchen mot IFK men ändå fina 2 196 personer som fick vandra hem i mörkret efer att ha sett hela nio mål. Eller hur många man nu såg .
 

Matchreferat från cupmatchen. Foto av Håkan Sjökvist

Idrottsparken Framnäs
1915 var en fotbollsplan med träplank runt omkring klar. Tre år senare fanns löparbanor och byggnader på plats till invigningen . Den äldre av de två läktarna lät sig dock dröja till 1939. Det är den som är till höger i bild. Den till vänster byggdes 1987 som skyddsrum. Dagens läge är idrottsplatsen omgiven av sjön Vänerns strand, campingen, köpcentrumet, industriområde och hamnen i öst. Det har gjort att marken där Framnäs ligger är extremt attraktivt. För något år sen (läst 2023) så fick jag information av Eije Hagelberg att Idrottsparkens framtid var hotad och den attraktiva marken istället skulle användas till ett handelscentrum. Har vi hört det förut ?. En kulturskatt var på väg att gå i graven. Men precis som IFK Göteborg som var nere på räkning och underläge 0-3 så skedde även ett under här. Mängder med arga protester skickades in. Och vid kommunvalet 2022 förlorade Socialdemokraterna makten. Kanske var det på bekostnad av deras förslag om att riva Framnäs och ersätta med ett lyxigt handelscentrum. Fotbollslaget IF Heimer är nu bara historia men Idrottsparken Framnäs får leva vidare som en pigg 100-plusare. 

Ett tips: Ska ni besöka Lidköping och Framnäs så finns här även ett Idrottsmuseum. Följ länken för mer information
 
Våren 2020 kom vi här på Idrottsplats.se på idén om att förverkliga våra vackra svenska idrottsplatser på vykortsmotiv. Dessutom numrerade. Det har blivit ett stort intresse bland samlare runt om i Sverige och utomlands. Nr 28 i serien är just Idrottsparken Framnäs. Ni hittar hela serien här https://www.idrottsplats.se/catalog/groups/vykort

Stort tack till Ingemar Berg klubbmärken.com
Inskickade berättelser; Peter Åhlen, Eije Hagelberg, Göran Andersson, Håkan Sjökvist

Fakta

Förening
IF Heimer (numera Lidköpings FK)
Bildad
1906
Dräktfärg
Rödvit randig tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Idrottsparken Framnäs
Invigd
1918
Publikrekord
4616 personer. Cupsemifinal mot Malmö FF, år 1978
Serie
Som IF Heimer (senast 2011, division 3 mellersta Götaland )
Ort
Lidköping
Kommun
Lidköpings kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
23 656 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
April 2016