Jäderfors IP

Jäderfors

Tio minuter nordväst från Sandviken, i höjd med Högbo bruk, stannar vi till i det lilla samhället Jäderfors. Sportklubben spelade sin senaste (och sista?) seriematch i fotboll hösten 1999. Men med närheten till Sandviken (7 km) och stora köpcentrum, så finns här förutsättningar. Orten må vara liten (318 invånare) men visst kan vi drömma om en comeback på fotbollsplanen för JSK.

Även om fotbollen inte längre är aktiv i seriespel, så är idrottsplatsen fortfarande i bruk. Som ni kan se i bildgalleriet så är det en annan typ av bollspel, nämligen rugby, som tränas av Sandvikens Rugby Club på Jäderfors IP.

Sportklubben i Jäderfors bildades i december 1943, och det var en grupp aktiva i Sandvikens Gymnastikklubb som bildade JSK. Fotboll, ishockey, orientering och skidorientering har varit några av idrotterna på programmet, men störst har längdskidåkningen varit. Jäderfors SK har varit en av distrikets ledande klubbar på längdskidor. Att man var ledande kom att märkas tydligt då datasystem för tidtagning utvecklades inom klubben, och det systemet kom därefter att användas på många ställen runt om i Sverige. En av ortens främsta skidåkare var Stig Jäder, som 1980 deltog i de olympiska spelen i Lake Placid. På sin 25:e plats (av 57 startande) var han fem minuter efter segrande Nikolaj Zimjatov, Sovjetunionen.

I sammanlagt 14 säsonger (1972 – 1985) spelade Jäderfors SK i division 5 Gästrikland, och bästa placering blev en tredjeplats säsongerna 1974 och 1977. 1974 var det dramatiskt värre. Årsunda vann serien på 25 poäng, en poäng före den jagande trion IFK Sandviken, Jäderfors SK och Forsbacka IK. 1977 tog man förvisso en fin bronsplats i Gästrikefemman, men Järbo IF var för svåra det året och JSK distanserades med tio poäng. Övriga säsonger i seriespel? Samtliga i division 6. Den sista 1999, då laget sa tack och adjö med en elfteplats (av tolv).


Serieseger 1971 i division 6 Gästrikland. Dramatiskt värre då både Jäderfors och IFK Sandviken slutade på 32 poäng och +49. Jäderfors hade gjort 80 mål mot Sandvikens 79, det avgjorde till JSK:s fördel. Snöpligt för Sandviken, desto roligare för Jäderfors. Foto från Brunnhages Fotboll 1971.

Visste ni att idrottsplatsen också i folkmun kallas ”Bastun”? Där det spelas fotboll och rugby på sommaren, och åks skidor på vintern (fina närbelägna elljusspår!) har klubben en bastu med omklädningsrum, pentry och förrådsbyggnad. Den första bastun, en finnbastu, byggdes 1944 och brann ner 1965. En ny bastu blev uppförd 1968, och den totalrenoverades också år 2000. Klubben sköter också den fina festplatsen i byn, Jäderfors Holme.

Klubbens Barn- och Ungdomssektion bedriver ideell verksamhet som kallas BUS. Det ska vara roligt att röra på sig, oavsett resultat. Bra initiativ, då det tar fram grundtanken med idrott, lek och rörelse. Eller som Pierre de Coubertin (idégivare till de moderna olympiska spelen) lär ska ha sagt: Det viktigaste är inte att segra, utan att deltaga. Vi hoppas att Jäderfors fortsätter att deltaga, så att idrottsplatsen även i framtiden nyttjas till bollspel och andra aktiviteter.

Text och foto:
Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Klubbmärke, från Ingemar Bergs eminenta klubbmärkessida: http://klubbmarken.com/
Historik om klubben från https://jaderfors.se/jsk.html

Fakta

Förening
Jäderfors SK
Bildad
19:e december 1943
Dräktfärg
Röd/Gul
Idrottsplats
Jäderfors IP
Invigd
1976
Publikrekord
?
Serie
Vilande. Senast i Div 6 Gästrikland 1999, en elfteplats av tolv deltagande.
Ort
Jäderfors
Kommun
Sandvikens kommun
Landskap
Gästrikland
Invånare
318 (SCB 2017)
Hitta hit

Från Sandviken, följ Järbovägen ca 7 km. Sväng upp till Per Görasvägen, där är idrottsplatsen synlig från huvudvägen.

Tid för besök
Juni 2018