Kamratheden

Vebomark

Vebomark utmanade Västerbottens ”jättar”

Vebomark, en liten by ca 45 km söder om Skellefteå, hade en riktig glansperiod på 60-talet. 1962 vann laget femman och flög in som en stormvind i fyran året efter. Obbola IK och Vebomark hade växelvis legat i toppen men även Robertsfors och Umeå IK var uppe och nosade på serieledningen. Inför den sista omgången var Vebomark hack i häl på Obbola som med kniven mot strupen tog de nödvändiga poäng som behövdes mot Trehörningsjö för att hålla undan för Vebomark som samtidigt besegrade Robertsfors. Det här året gjordes en serieomläggning, så både ettan och tvåan flyttades upp till trean. Vebo marscherade alltså från femman till trean på två år.

Som i många andra lag på den här tiden fanns det en brödraskara som var dominerande: Bröderna Karlsson. Namn som klingar nostalgiskt på många håll i Västerbotten, och som idag har benämnts som "Vebos bästa Karlsson". Bröderna Karlsson och Vebomark etablerade sig i division 3 norra Norrland. Det måste nämnas att trean på den här tiden var den tredje nivån i seriesystemet, så det skiljde alltså bara en serie mellan Allsvenskan och division 3.

”David mot Goliat”

Den första segern i trean tog Vebomark den 24 maj 1964 när Byske besegrades med 1-0. Senare under säsongen så besegrades ett lag som året före, i maj 1963, låg på kvalplats till Allsvenskan: Norsjö IF. Inlandslaget Norsjö besegrades med 2-1 på hemmaplan på hösten. Året efter, 1965, blir Vebo fyra i tabellen och placerar sig före bl.a. just nämnda Norsjö och även Piteå IF. Vebomark växte snabbt in i division 3-kostymen och 1966 var det självaste Skellefteå AIK (allsvenskt kval 1958) som luggades på Norrvalla: 1-1. 1967 kom att bli Vebos bästa år då laget placerade sig på en fin bronsplats, trea bakom Gimonäs och Norsjö. Före ”stormakten” Lycksele IF som bakom sig likt Skellefteå AIK hade flera säsonger i tvåan, och även hade spelat allsvenskt kval 1956. Hur det gick för Vebo mot Lycksele det året? Behöver du ens fråga? Dubbla segrar! Tredjeplatsen 1967 kom att markera toppen på Vebos era. Nu vände det sakta men säkert. 1969, efter sex år i trean, flyttades Vebomark ner till fyran. En förlust borta mot Clemensnäs i sista omgången beseglade ödet.

Vebomark kommer tillbaka

Fem år senare, 1974, blev det en jumboplats i fyran, fyra poäng bakom Rökå IF. Det kom att dröja till 2023 innan Vebomark åter skulle beträda division 4-mark igen. Vebomark blev tvåa bakom Lycksele IF i division 5 sommaren 2022, men en vakant plats i fyran gjorde att Vebo erbjöds uppflyttning för att fylla den lediga platsen. Att nyårsklockorna hade hunnit ringa 49 gånger sedan Vebomark senast spelade division 4-fotboll tog man nog inte i beaktning när beslutet togs att ta klivet.

Kamratheden är en charmig idrottsplats i ett naturskönt område. Planen är omgiven av skog, och bänkarna inkl. ”älgtornet” med tillhörande rutschkana ligger något högre än planen och ger en bra känsla för publiken. Både omklädningsrum och en liten kiosk finns också på idrottsplatsen, så vill man ha en varm korv och en sockerdricka rekommenderas ett besök på Kamratheden.

Text och foto: Göran Bergmark, goran@idrottsplats.se (som passade på att kicka lite boll på Kamratheden)Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com
Fakta från Strömbergs/Brunnhages fotbollsböcker
Reportage 18/1 av Morgan Bohman i Västerbottens Mellanbygd

Fakta

Förening
Vebomarks IF
Bildad
5 maj 1935
Dräktfärg
Grön/Grön/Grön
Idrottsplats
Kamratheden
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 4 Västerbotten Norra (2023)
Ort
Vebomark
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
75 (SCB: 2020)
Tid för besök
2021