Klockarvallen

Långaryd

Långaryd i Guinness Rekordbok !

Visste ni att den småländska kyrkbyn Långaryd har varit med i Guiness Rekordbok ? Njae, inte har det varit för fotbollslaget Långaryds IF framgångar. Däremot för Långarydssläkten. Släkten har världens största dokumenterade släktträd. Släkten har även innehaft rekordet i antalet kändisar (1988) och världens största släktträff (2500 personer, år 1991). Inte mindre än 250 000 personer finns dokumenterade i släktträdet, känns som om det är rätt många grenar på det trädet. Med all säkerhet så är det nog en del av er som läser detta som finns dokumenterade även om ni inte har någon anknytning till Långaryd. Kolla gärna upp det på deras hemsida https://slekt.se/langaryd .  
 
Natursköna Klockarvallen 
Men nu går vi vidare in på Långaryds IF och deras natursköna idrottsplats Klockarvallen. Något invigningsår har jag inte fått tag i men 1955 ser det ut som om Långaryds IF gjorde säsongsdebut med spel i Smålandsserien div. 3 Värnamo. Därefter blev det spel fram till säsong 2004 varav de sista 29 åren i lägsta serien. 
 
Fotbollsdöden på landsbygden 
Idrottsplatser som ligger inbäddade med skog runt om har jag en stor förkärlek till. 
2018 var senaste säsongen som Långaryds IF hade lag med i seriesammanhang. Ett tappert försök gjordes inför säsong 2021. I november 2020 skrev Hallandsposten om föreningens återkomst på fotbollskartan. Men bara några veckor innan seriestarten 2021 fick ordförande Thomas Magnusson kasta in handduken pga. spelarbrist . Tyvärr är det lika illa i grannbyn Landeryd som inte heller har fotbollslag i serie. Ett tag under namnet LL 2005 existerade en sammanslagning mellan de båda rivalerna. Konstellationen varade t.o.m. säsong 2011. 

  • Första säsong, 1955 

  • Bästa placering, 6:e plats i div. 5 säsong 1970 

  • Senaste säsong. 2018. 10:e plats (av 10 lag) i div. 6 Västbo 

Fina minnen från barndomen 
Veronica Wurtz skrev till oss på vår facebooksida när vi sökte efter minnen från idrottsplatsen. 
-Till höger om entrén där, så fanns där ett litet torn. Kommer ihåg när jag var liten att jag stal med sig en 5:a hemifrån och köpte en Cuba cola (den riktiga sorten på glasflaska) , satte sig i tornet o spanade på matchen och folk. Jag vill inte kalla det för höjdpunkten, men för att ha växt upp i Långaryd(!) så var där ändå lite glädje med att herrarna i Långaryd/Landeryd var i division 5. Sorglig uppväxt tänker ni kanske men denna plats har man tillbringat så otroligt mycket tid på som barn. 
Tvärtom skulle vi vilja säga, vilken mysig och trevlig uppväxt. 
 
Veronicas utkikstorn står än idag kvar på idrottsplatsen och väntar på nya barn som vill mysa i samband med en fotbollsmatch.


Gert Abrahamsson spelade för Långaryds IF i slutet av 1970-talet och minns framförallt matcherna mot ‘storebror’ Unnaryd. 
 
Men det är inte bara vi idrottsplatsfanatiker som fallit för Klockarvallen. Byn Hällabäck, ca 35 km norrut hade haft ett fotbollslag långt tillbaka i tiden . Men när Hällabäcks IF återföddes 2012 så saknade man en fullstor idrottsplats i byn. Istället föll man för Klockarvallen 35 km söderut trots att det fanns mängder med idrottsplatser runt om. I tre säsonger skapade Hällabäcks IF med sina supportrar en härlig inramning kring matcherna i div. 5 och div. 6. Tyvärr tog sagan slut efter säsong 2015. Men i en kommande presentation på hemsidan så ska vi titta till den gamla idrottsplatsen ‘Sorkavallen’ i Hällabäcks by. 
 
Tennisbanan bred Klockarvallen invigdes 2004 och frågan är om den också används allt mer sällan. 

 
Att få se en fotbollsmatch på idrottsplatser som Klockarvallen en ljummen försommarkväll är magiskt vackert. Och då kanske i tornet med en Cuba Cola i näven. Låt oss hoppas på en comeback för både Långaryds IF, Landeryd och Hällabäcks IF. Varför idrottsplatsen fick just namnet Klockarvallen har vi inte lyckats få svar på. Visserligen så finns det alltid en matchklocka vid en idrottsplats och enligt sajten svensk-fotboll.com så finns det minst fem idrottsplatser som har namnet Klockarvallen. Däremot mer logiskt att orter som t ex Klockrike har med ordet ’klock’ i idrottsplatsens namn

Tack till Ingemar Berg från klubbmärken.com

Fakta

Förening
Långaryds IF
Bildad
1938
Dräktfärg
Blå tröja, blåa byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Klockarvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Herr: 2018, div. 6 Värnamo
Ort
Långaryd
Kommun
Hylte kommun
Landskap
Småland
Invånare
61 personer (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
2022