Norvalla IP

Nordvära


Det är väldigt tacksamt med sociala medier. Som i t ex det här fallet. Jag hade varit i Göteborg på Guns 'n Roses och skulle dagen efter åka hem via Halmstad. Några av idrottsplatserna utmed sträckan hade jag besökt tidigare som t ex Slöinge. Resan hem mot Växjö skulle inte bli någon fototur utan mer en punkt A till punkt B sträcka med någon bensträckarpaus hade jag lovat övriga i bilen.
Jag slängde ut en förfrågan på facebook och Twitter där jag bad besökare att lämna sina favoriter . 
Ganska snabbt började tipsen på idrottspatser att hagla in. Det var Bua, Vapnö, Getinge, Derome, osv, osv...........Det var nog ett 15-20tal platser.
Det fick bli två stopp, ett på Norvalla IP eller som de säger lokalt Nooorvalla . Det andra stoppet blev i Tvååker.
Norvalla först. Här blev jag först lite orolig att min gps hade vilselett mig men till slut kom en idrottsplatsskylt från vägen som visade upp bland några hus och sen vidare mot  idrottsplatsen. Det första man möter är den vackra entrén i folkparksstil. Idrottsplatsen ligger lummigt inbäddad med skogen tätt inpå de övriga sidorna.
Den högra långsidan från entrén sett innehar en takläktare gjord i stål med sex bänkrader i trä. En ganska typisk läktarsort från Halland skulle jag vilja säga. Det finns några stycken som är ganska likadana tillverkade, t ex Morup och Klockarevallen i Ätrafors. Antingen så är det någon firma som kört igång en drive eller så har en klubb byggt en och de andra tyckte det var en bra konstruktion och gjorde en liknande. Det har ju en förmåga att blåsa en del i Halland. Likheterna är framförallt avlånga med ett par rader bänkar. Troligtvis tillverkade på 80-talet.

1933 bildades föreningen IFK Värö men när man tre år senare gick ihop med Stråvalla BK blev det nya namnet IF Norvalla . Att jaga rätt på historik, publikrekord och anekdoter att krydda presentationerna här på idrottsplats är inte alltid det lättaste. Att maila idag liknas säkert med uråldrigt dessutom hamnar nog många av mailen i skräpposten. Då är det tacksamt med föreningar som IF Norvalla som har en utförlig och välskriven historik på sin hemsida
Där kan man bl.a. läsa om dåtidens Norvalla huliganer. Det var framförallt på 30-40talet som det var extra mycket dramatik. Speciellt mot Varbergs BoIS C-lag. I en match på Norvalla mot Varberg blev bröderna Bernandersson utvisade. Då krävde några arga supporters den vimsige domarens huvud på ett fat. Inte blev stämningen bättre i returen, där var troligen domaren mutad trodde en del. Vid ledning 2-0 till Norvalla fick Bois lite konstigt tre straffar i snabb följd. Inför den tredje straffen lämnade hela Norvalla laget planen. Nu har jag inte sett videogranskningen från matchen men tycker mig konstigt med tre straffar i snabb följd. Synd att VAR inte var uppfunnen då.

Fram till 1950 spelade Norvalla på en annan plan men 1956 invigdes Norvalla IP med pompa och ståt. Under 70-talet kom storhetstiden med div 3 spel och stormatcher med mycket publik. Säsongen 1976 snittade Norvalla faktiskt med imponerande över 1000 personer i snitt. Där högsta noteringen var mot lokalrivalen Varbergs BoIS, hela 2625 personer såg Norvalla vinna med 1-0. På 70-talet spelades sommarmatcher mot Saudiarabiens landslag, Elfsborg, Örgryte, GAIS och mot IFK Göteborg. I IFK debuterade en viss Torbjörn Nilsson. Med i IFK fanns också de hemvändande proffsen Björn Nordqvist och Ove Kindvall. Norvalla vann dessutom matchen mot IFK med 4-2.
1990-talet inleddes med största framgång någonsin, Norvalla vann div 3 och spelade sen två säsonger i div 2. Från dess till 2008 har det sedan åkts jojo mellan serierna, t.o.m. hela vägen ner i sexan. Man kan tänka sig som trogen supporter som följer Norvalla att man har fått se en himla massa arenor om man åkt på bortamatcher från div 2 till div 6.
Sen 2008 tills skrivande år (2018) har det varit lugnt då laget legat kvar i div 4. Fast publiksiffrorna ligger nu runt hundrasstrecket istället för över 1000 strecket som på 70-talet. Fast då fanns ju inte bl.a. det här internet och E-sport.
Damfotbollen har däremot nått div 1 vid tre tillfällen. Serieseger i div 2, 2004, 2007 och 2011. Dessutom så lottades man mot Malmö FF i svenska cupen. Blev förvisso förlust med 4-0 men finfina publiksiffran 700 personer hemma på Norvalla var inte dåligt.

Att en förening som Norvalla överlevt är tack vare alla starka personligheter. I boken 'Norvalla 50 år' kan man bl.a. läsa om en som gick under smeknamnet 'Feskarn'. Han var den store supportern, pengainsamlaren och idékläckaren. Han ville verkligen visa att hans lag var Norvalla, han hade t.o.m. en specialsydd blågul Norvalla kostym och så gick han runt i träskor som var målade i blått och gult. Det är underbart med dessa eldsjälar. Det är tack vare dem som många mindre föreningar överhuvudtaget fortfarande existerar.
s
Ur skriften: Norvalla 50 år (1933-1983)
Håller med texten ovan och nu kan vi även lägga till den vackra entrén och läktaren med. Hatten av för Norvalla IF. Hit är det värt en rejäl omväg !!

Tack till Urban Lidrot som lånat ut boken om Norvalla, Ingermar Berg från klubbmärken.com och Tomas Axelsson 

PS: Missa inte den gamla fina kvarnen, inte långt från idrottsplatsen om ni kör mot motorvägen .

Fakta

Förening
IF Norvalla
Bildad
1933
Dräktfärg
Gul tröja, blåa byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Norvalla IP
Invigd
1956
Publikrekord
2625 mot Varbergs Bois, år 1976
Serie
2018: Herr, div 4 Halland . Dam, div 3 Halland
Ort
Nordvära
Kommun
Varbergs kommun
Landskap
Halland
Invånare
Ingen uppgift
Tid för besök
Juli 2018