Olympia

Heden

Olympia, då kanske någon tänker på Helsingborg? Och visst har bl.a. allsvenska AIK spelat här. Som regerande svenska cupmästare (efter finalseger mot Elfsborg den 29/5 1997) gästade AIK Olympia i Heden senare samma sommar för match i den andra omgången av Svenska Cupen 1997-98. Men nu är det inte Olympia i Skåne vi talar om, utan Olympia i Norrbotten. Närmare bestämt i Heden, en by som är belägen 7 km väster om Boden. Heden är, enligt Wikipedia, en av de äldsta byarna i Luleälvens dalgång. Väster om byn – som idag är sammanflätad med Boden – ligger ett av flygvapnets före detta krigsflygfält, Fält 32 som öppnade 1940. Men nu undrar du såklart hur det gick mellan Heden och AIK i Svenska Cupen? AIK vann med 13-0!

Föreningen bildades den 8 maj 1928, och firar alltså i skrivande stund (2018) 90 år som idrottsförening. En fotbollsplan anlades i byn, och den kom (enligt Hedens jubileumsskrift 1928 – 1978) att få ”öknamnet” Dammvalla. ”Det var ju mycket lätt mark, och med tiden så blev dammet en besvärande sak”. Idrottsplatsen av idag fick sitt nuvarande namn Olympia 1990. Inspirerat av den ungdomsförening Heden bildade 1952 för ungdomsverksamhet, IF Olympia.

Som så många andra idrottsföreningar blev dansbanan ett sätt att få in pengar till klubben. Men den stora kassakon får bingon anses vara. När man på 60-talet breddade verksamheten med bl.a. varpa, skidor och terränglöpning startade Heden sin bingoverksamhet. Med tiden växte bingospelet, och krävde flytt till större lokaler vid ett par tillfällen. När bingoeran var som störst, i början på 70-talet, hade Heden landets största bingo-aftnar. Antalet bingospelare var varje gång över 2000 st. och det kom busslaster från bl.a. Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Skellefteå och Malmfälten. I början av 90-talet flytttades bingoverksamheten till idrottsanläggningen Olympia, och där har en viss Leif ”Loket” Olsson varit gästutropare vid ett par tillfällen.

Hedens IF är en aktiv förening med stor ungdomsverksamhet, och fina lokaler på en fin anläggning. Här finns idrottsgård, gräsplaner och en grusplan (där det rullas ut konstgräs hösten 2018). Tillbyggning av idrottsgården pågår, och det är behövligt då Trångfors IF:s damer flyttar sin verksamhet till det som blir en gemensam anläggning för Heden och Trångfors: Olympia.

Fotbollslaget spelar 2018 i division 4 Norrbotten Norra, och man har oftast huserat på de lägre nivåerna i seriesystemet. På 90-talet hade Heden en fin epok i trean, dit man tog sig 1994 efter kvalseger mot Assi IF, Risögrund. År 2000 nådde laget sin hittills bästa placering, då de placerade sig tvåa i division 3 Norra Norrland. Andraplatsen bakom seriesegrande IFK Luleå berättigade till en plats i division 2-kvalet. Men drömmen om div 2 på Olympia blev blott en dröm. Matfors vann båda matcherna i kvalet, och året efter blev Heden degraderade till fyran.

I samband med besöket på Olympia var det match mot Parkalompolo IK, och i bildserien kan ni se ett par matchbilder från den drabbningen som slutade 3-3.

Ett stort tack till Mats Hillergren, mångårig styrelseledamot, kassör, varpaledare m.m. i Hedens IF som bidrog med info om klubben. Tack också till Ingemar Berg som bidragit med klubbmärket.

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Fakta

Förening
Hedens IF
Bildad
28/5 1928
Dräktfärg
Gul/Svart/Gul
Idrottsplats
Olympia
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 4 Norrbotten Norra (2018)
Ort
Heden
Kommun
Bodens kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
?
Hitta hit

Från väg 356 svänger du in på Smaragdvägen, och följer skyltning till idrottsplatsen.

Tid för besök
2018-09-01