Ramundervallen

Laxå- Vi sticker till Laxå !
 

Ramundervallen i Laxå har funnits på vår radar av favoritidrottsplatser som måste besökas i vårt avlånga land. För många som ser en idrottsplats så ser dom flesta likadana ut troligen. Men för oss fanatiker så finns det alltid något som sticker ut. Det kan vara en läktare, entréportal, intilliggande sjö, hästhage bakom ena kortsidan eller som här i Laxå; En enorm ‘svamp’ (vattentorn) i bakgrunden. Men också en trevlig entré och inbjudande träläktare. Det är svårt att få högre betyg än så här. 
 
Vi drar tillbaka tiden ca 100 år tillbaka. I järnvägsknuten Laxå så fanns en stationsskrivare vid namn Hagert som engagerade sig för bildande av en idrottsförening på orten. Och så 1923 så bildades Laxå IF. Det är även vid denna tid som idrottsplatsen iordningställ (på samma plats som idag) . Det dröjer dock fram till 1953 innan den invigs officiellt som ‘Ramundervallen’. Fem år senare så stod takläktaren på plats. 

Laxå möter Manchester United 

Ja, det hela låter verkligen som en saga tagen från en dagdrömmande pojk eller flicka som leker på den lokala fotbollsplanen eller en serie från kulttidningen Buster. Men detta är en sann saga. Och det finns ett reportage på Sveriges Radio som jag tycker ni ska lyssna på om ni inte redan gjort det. Länk Sveriges Radio 
Det var i februari 1988 som kanslisten Mats ‘Kolis’ Pettersson fick ett telefonsamtal från England. Dessutom var det från hans favoritlag – Manchester United. Måste låtit som ett samtal från klassiska humorprogrammet Hassan. 
Men detta var inget skämt, det var Manchester United som ville ha en träningsmatch i Sverige. Dom hade redan inbokat ett par matcher och vill ha en mot ett lag från en lägre division. Valet föll på Laxå IF. 
 
En svets ! 
Mycket riktigt så dök Manchester United upp i Laxå den 6 augusti 1988 med sina stjärnor som Mark Hughes, Bryan Robson, Gordon Strachan, Viv Andersson osv. Det blev en stor dag att minnas. Lite tråkigt att bara ca 1600 person såg matchen. Slutresultatet är kanske inte så viktig i en sådan match men det blev 4-0 till britterna. Pris till bästa spelare delades ut till en ur vardara lag. Vem som fick i hemmalaget får vara osagt men Mark Hughes fick det i bortalaget. Priset var en svetsmaskin. 
Mark blev förbryllad över sitt pris och utbrast: 
- En svets, Vad fan ska jag med den till ? 

Läktaren brinner ner 
Tio år efter mötet med Manchester United så brinner den fina takläktaren från 1958 ned. Det byggs upp en ny läktare året efter och invigs i maj. Nu har jag inte sett några bilder på den första läktaren men den nya håller höga nostalgipoäng. 

Men det är inte bara fotboll som spelats på Ramundervallen. Skridskotävlingar har ägt rum från idrottsplatsens invigningsår 1953 till 1972 minns Kenth Borgström. Mer utförlig historik om Laxå IF https://idrottonline.se/LaxaIF-Fotboll/Foreningen/LaxaIFshistoria 
 
I boken Idrottsplatsen i våra hjärtan som jag är medförfattare till finns mer om berättelsen om när Manchester United var på besök. Dessvärre för som inte redan har boken så är den slutsåld. Men kolla runt bland antikvariat eller se om den går att låna den på bibliotek. 

 

Jag säger som sångerskan Towa Carson och dansbandet ‘The Drifters’ sjunger. 
- Vi sticker till Laxå ! 
Nu har jag redan varit där förvisso men dit bör ni också åka om ni då inte redan varit där. Ramundervallen är som sagt en riktig 10-poängare. Man kan förstå Manchester Uniteds val. Då fanns visserligen inte internet att leta runt bland vackra idrottsplatser. Men någonstanns måste de fått tips. Om det är nu var för idrottsplatsens skönhet får dock vara osagt. 

Tack till http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Laxå IF
Bildad
1923
Dräktfärg
Röd tröja, vita shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Ramundervallen
Invigd
1953
Publikrekord
Troligen matchen mot Manchester United, ca 1600
Serie
2022: Segrare div. 7 södra Närke
Ort
Laxå
Kommun
Laxå Kommun
Landskap
Närke
Invånare
3 203 (enligt SCB 2022)
Tid för besök
September 2021

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här