Sätervallen

Björsäter

Djupt inne i skogen mellan Åtvidaberg och Söderköping ligger den lilla tätorten Björsäter. Här bor det drygt 400 människor och det finns bland annat en fin kyrka och Ekenäs vackra som slott ligger i närheten. 

Dessutom en idrottsklubb som trots att det inte ens bor 500 personer i tätorten har sex sektioner: biljard, triathlon, gymnastik, innebandy, mountainbike samt givetvis fotboll. Detta enligt klubbens hemsida. Dessutom har de bedrivits bandy, allmän idrott, boxning, simning och skidor i BSK. Onekligen en aktiv sportklubb på den östgötska landsbygden! 

Bland årliga arrangemang finns midsommarfirandet sedan 1981, mountainbikeloppet ”Risten Runt” och Björsäter triathlon i augusti.  

Fotbollen har annars alltid varit den stora grejen, förutom under krigsåren. Som bäst har laget varit uppe i division 4 (1964-65) men annars mest pendlat mellan division 5 och 6. I år kom herrlaget åtta i division 5 mellersta Östergötland efter att ha fått en gratisplats 2017. Dock var det ingen rusning till arenan i år. Blott 39 personer i hemmasnitt var sämst i serien.  

Under glansåren, i slutet på 90-talet/början på 00-talet, hade BSK ett a- och b-lag, damlag, sex ungdomslag och en fotbollsskola. I dagsläget verkar det bara vara a-laget och ett P9-gäng kvar.  

Laget spelar på Sätervallen som invigdes 23 september 1956, då hade klubben 124 medlemmar. 1983 hade de hela 370 medlemmar.  

Just när undertecknad var på besök ligger planen i sommarträda och var varken klippt eller kritad. Idrottsplatsen är ändå extremt välskött och förutom 11-mannaplanen finns det en mindre fotbollsyta strax intill. Byggnaderna är fräscha och nymålade. Tyvärr saknas det läktare, men en naturlig slänt bildar en lika naturlig läktare på Sätervallen. På andra sidan skiljer ett rött klassiskt staket ut till en vildvuxen äng.  

På området finns det även en boulebana och på vintern plogas det upp skidspår.  

/Anders Ekström, juni 2017

Fakta

Förening
Björsäters SK
Bildad
15 mars 1931
Dräktfärg
Vit tröja, röda byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Sätervallen
Invigd
23 september 1956
Publikrekord
?
Serie
2018: Herr, div 5 mellersta Östergötland
Ort
Björsäter
Kommun
Åtvidabergs kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
401 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com.

Tid för besök
Juli 2017