Siljevallen

Siljeåsen

Nostalgiska vindar sveper över Siljeåsen

Jag åker norrut längs E45:an, och är på väg hemåt när den s.k. Vildmarksvägen lockar. Jag viker av i Strömsund och kör in på väg 342, i riktning mot Gäddede. Det är en mycket naturskön sträckning, och för den som vill åka hela vägen runt via både Gäddede och Stekenjokk så kan sträckningen varmt rekommenderas. Men se till att ha tid, för det finns mycket vackert och intressant som tar tid att besöka längs vägen. Det är fantastiska vyer och vackra vattenfall, och för den som är historiskt intresserad finns t ex den militära befästningen från 40-talet, Skansen Alanäs. Och så finns det idrottsplatser, icke att förglömma! Så istället för att köra vidare mot Gäddede viker jag av från 342:an och tar sikte på Siljeåsen, en liten by vars idrottsförening bildades den 17 augusti 1958. Siljeåsen ligger ca 6 mil norr om Strömsund, och här finns bl.a. ett stort naturreservat med värdefull natur och som ingår i något som heter Natura 2000, det Europeiska nätverket för värdefull natur.

Fasta, målade målställningar!

Idrottsplatsen Siljevallen ligger alldeles intill vägen. Ungefär vid mittlinjen har du avfarten till Hoting. Idrottsplatsen är enkel, men har en själ. Till skillnad från, i mitt tycke ska tilläggas, de moderna konstgräsanläggningarna idag som bara är funktionella och saknar både själ och hjärta. På Siljevallen finns en omklädningsbyggnad i gott skick, och målställningarna väcker en härlig känsla. Det är nästan så att håret reser sig på armarna. På Siljevallen står det nämligen gamla, klassiska fasta målställningar som är målade i klubbens färger. Bara det ger starka pluspoäng.

Siljeåsen reste 350 mil på en säsong

Den geografiska placeringen kan tyckas lite besvärlig, och sommaren 1962 när Siljeåsen spelade i division 5 Jämtland Norra hade laget sina närmaste bortamatcher i Föllinge och Häggenås, som båda låg ca 13 mil från Siljeåsen. Längsta resorna gick ner till Järpen, Åre och Kalls IF, resor på 22 - 25 mil enkel väg. Siljeåsen avverkade i snitt 38 mil på väg per bortamatch den säsongen.


Siljeåsens IF 1962.
Bakre raden fr v: Verner Andersson, Nisse Höglund, Allan Jonsson, Erik Jonsson, Ray Lindahl, Nils-Rudolf Johansson och Roland Eriksson.
Främre raden fr v: Gösta Eriksson, Sigurd Svensson, Ragnar Johansson, Gunnar Johansson och Staffan Sundberg.

Hur finansierade man då verksamheten, för även om bränslet var billigare på 60-talet så kostade det såklart att i snitt färdas totalt 38 mil per match längs slingriga grusvägar i norra Jämtland. Siljeåsens IF arrangerade fester, danser och lotterier, och uppslutningen var ofta stor från folket i byn. Idrottsföreningen var något av en angelägenhet för byborna som gick man ur huse. Den som inte var på matchen och hejade på laget var antingen med och spelade eller deltog som funktionär. SIF hade till och med en egen supporterklubb där ett 20-tal bybor var medlemmar. Säsongen 1962 t ex så hade medlemmarna gått med på att skänka 1 krona var för varje mål laget gjorde i seriespelet. Med 42 fullträffar så blev det 20 x 42 kronor = 840 kronor in i klubbkassan. Välbehövliga pengar för en liten förening. 800 kronor kan tyckas som en struntsumma idag, men så var det inte på 60-talet.

Siljevallen? Den byggdes 1958, och breddades 1961 till full storlek efter påtryckningar från länets fotbollförbund. Klubben fick ett bidrag på 5000 kronor från Svenska Fotbollförbundet, och såväl breddandet som det ursprungliga bygget utgjordes av byns idéella krafter. Fotbollsplanen var från början en grusplan, men blev med tiden en gräsplan. 2018 firade både planen och föreningen 60 år, och inför jubileet upprustades idrottsplatsen från ett något övergivet skick till att åter bli i gott spelbart bruk. 60-åringen firades med en match mellan Siljeåsen och Frostviken, Gäddede inför ca 150 personer. Avsparken? Ja, den genomfördes symboliskt av Nisse Höglund, då 81 år, och Tore Sundberg, då 89 år. Nisse var en av de drivande krafterna under Siljeåsens fotbollsera i slutet av 50-talet och på 60-talet.

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta från Strömsboken, Årsbok 2009
Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com

Fakta

Förening
Siljeåsens IF
Bildad
17/8, 1958
Dräktfärg
Gul/Svart
Idrottsplats
Siljevallen
Invigd
1958
Publikrekord
Serie
Nedlagd. Senaste säsong, div 5 Jämtland Norra 1966
Ort
Siljeåsen
Kommun
Strömsunds kommun
Landskap
Jämtland
Invånare
Hitta hit

Från Strömsund och E45, sväng västerut och in på väg 342: Vildmarksvägen. Efter att du passerat Gubbhögen har du en avfart norrut till Siljeåsen. Följ vägen, och planen dyker upp på vänster sida mittemot vägen till Hoting.

Tid för besök
Augusti 2023