Siljumsborg

Bygdsiljum

 

Bygdsiljums SK - 90 år sommaren 2023
1933 verkar ha varit ett ganska flitigt år när det kommer till föreningsbildande i Västerbotten. Bygdsiljum, i Västerbottens mellanbygd, var inte ensamma om att bilda förening. Hjoggböle IF, Sikeå SK och SK Örnvingen var några exempel inte så långt från Bygdsilums trakter. Längre inåt landet såg klubbar som Svansele IF och Kusfors IK dagens ljus 1933, och en bit söderut i länet Sävar IK och Norrfors IK.

Bygdsiljum, en tätort i Skellefteå kommun, beläget mitt emellan Skellefteå och Umeå, men en bit in i landet strax söder om Burträsk, har en fin, kustnära slalombacke och en härlig sjö för bad och fiske. Men orten har inte längre ett aktivt fotbollslag. Senast det begav sig med fotboll på Siljumsborg, som hemmaplanen heter, var 2016-2017 när Bygdsiljums SK hade lag tillsammans med Åkullsjön. 2012 var det senaste (men förhoppningsvis inte sista) året som BSK stod på egna ben i seriespel. Då slutade det med en sjätteplats i division 6 Västerbotten Norra.

Men även om fotbollen är vilande, så betyder inte det att föreningen vilar. I sommar (skrivet i maj 2023) ska klubben fira 90 år med festligheter och diverse olika aktiviteter. Ungdomsfotboll spelas på Siljumsborg (i arrangemang med Åkullsjön). Barngymnastik och discgolf är några andra av aktiviteterna. BSK planerar också för ett utegym.

Bronspeng i "Elitserien"
Genom åren har Bygdsiljums SK hört hemma i division 5 och division 6, med tre gästspel i sjuan där man vid samtliga tillfällen bokat returbiljetterna till sexan. Bästa säsong? Den upplevde Bygdsiljums SK 1962 då laget knep bronspengen i division 5 Elitserien Västerbotten Norra. Damfotboll på seniornivå har BSK också haft, men endast under en begränsad tid. Fyra år blev det för damlaget: 1991 – 1994.

Siljumsborg är också ett namn som tar fram en nostalgisk tår i ögonvrån hos en och annan. ”Paviljongen” intill fotbollsplanen drog mycket folk när danser anordnades. Under glansdagarna kom de stora dansbanden varje sommar till Siljumsborg och folk strömmade till Bygdsiljum från alla håll och kanter.

Domaren inklämd mellan två lag
Siljumsborg hade en tid inga omklädningsrum utan både spelare och domare bytte om i danslogen. Det berättar Sten Sjöberg, Bjurfors:
- 1979 skulle jag som nybakad fotbollsdomare, 22 år gammal, döma en B-lagsmatch mellan Bygdsiljum och Boliden. När vi bytte om satt vi allihopa på samma bänk mot väggen. Hemmalaget på ena sidan, jag i mitten, bortalaget på andra sidan. Kändes skönt att matchen slutade oavgjort, 4–4.

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Tack till Morgan Bohman, som under sitt andra år som domare, efter den småtuffa matchen Bygdsiljums SK – Klutmarks IF av en KIF-spelare fick omdömet ”sexans bästa domare”.
Tack också till Sten Sjöberg och Ingemar Berg, klubbmarken.com

Fakta

Förening
Bygdsiljums SK
Bildad
1933
Dräktfärg
Svart/Gul
Idrottsplats
Siljumsborg
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast i div 6 Västerbotten Norra (som BSK på egna ben) 2012. I sammanslagning med Åkullsjön var senaste säsong 2017.
Ort
Bygdsiljum
Kommun
Skellefteå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
312 (SCB: 2020)
Hitta hit

Vid den södra infarten till Bygdsiljum, se satellitkarta för vidare info.

Tid för besök
2021