Skogsvallen, Östavall

Östavall

En pärla i Medelpad

Östavall och Skogsvallen blir orten och idrottsplatsen som får äran att öppna Medelpads-fönstret på idrottsplats.se. Det finns ett uttryck som säger: "Fint folk kommer alltid sent", och att Medelpad är det sista landskapet ut på hemsidan talar för att det finns saker i det uttrycket som stämmer. Vid besöket i Medelpad så besöktes massvis med idrottsplatser, och det var flera idrottsplatser som verkligen stack ut och charmade den idrottsplatskonnässör från norr som gästade. Skogsvallen i Östavall var bara början på en resa som bjöd på den ena vackra idrottsplatsen efter den andra. Är då Skogsvallen i Östavall vackrast i Medelpad, som det funderas på i boken "Idrottsplatsen i våra hjärtan"? Ja, det är nog upp till betraktaren att avgöra, men en sak är klar och det är att det är en mycket trevlig idrottsplats. Jag hade turen att möta en av klubbens ansvariga vid grindarna, och han låste upp och släppte in mig så då slapp jag också ödet som jag funderade på. "Ska jag bli tvungen att klättra in?". Ja, tanken slog mig för idrottsplatsen såg så vacker ut att det hade varit synd och skam att inte komma in på planen för att dokumentera närmare...

Tätort som blev småort 2020

Östavall, i Ånge kommun, ligger vid Ljungans utflöde ur Holmsjön. Vid besöket var det vackert väder, men Ljungan hade mycket vatten och markerna var mättade med vatten då det bara dagarna före hade fallit 70-80 mm regn. Östavall har enligt SCB:s senaste uppdatering (skrivet september 2023) 191 invånare och orten hade 2015 förlorat sin status som tätort då befolkningsmängden sjunkit ner under 200. Starkt av en så liten ort att spela i division 3! 2016 tog Östavalls IF för första gången klivet upp till division 3 mellersta Norrland, och där har laget nu hållit sig i sju säsonger. Nuvarande säsong (2023) så ligger laget med två omgångar kvar på säker mark på en sjundeplats.

Division 6 i många år

Östavalls Idrottsförening bildades den 2 juli 1928, och firar således i år (skrivet 2023) 95 år. En pigg "åldring" med andra ord som aldrig varit bättre. Inträdet i det nationella seriesystemet skedde säsongen 1934/35 då laget blev niondeplacerat av nio lag i en serie som kallades Medelpadsserien Division 2 västra. Förutom Östavall deltog även Torpshammar, Alby, Viskan, Johannisberg, Ånge, Ljunga, Erikslund och Fränsta. I den serien härjade Östavall till och med 1939, och där blev det en paus av seriespelet för ÖIF. Man återkom till seriesystemet 1944/45 då det blev spel i en reservlagsserie i totalt fem år. Från 1950/51 spelade sen Östavall i division 6 ända till 1971 (i 21 säsonger!). 1971 vann Östavall sexan före Club Verdandi, ett lag som i början av 80-talet bytte namn till Club Framtiden och hörde hemma i Sundsvall. Under 70-talet höll sig Östavall kvar i femman med en fjärdeplats som bästa placering, men 1980 var det dags att hälsa på i sexan igen. Det blev då tolv säsonger till i sexan efter ett uppehåll åren 1981 - 1983 innan laget tog sin andra serieseger genom tiderna när laget vann sexan 1994.

Östavall marscherar uppåt

Östavall etablerade sig i femman och placeringarna blev bättre och bättre. 2004 var det dags att hälsa på i division 4 för första gången i klubbens historia. I tre år tog laget platser på övre halvan av tabellen, men ett tillfälligt bakslag skickade ner laget till femman igen där Östavall omedelbart bokade in returbiljetterna 2008. Efter den seriesegern skulle det dröja åtta år innan nästa avancemang uppåt i seriesystemet togs. Året innan, 2015, vann Östavalls IF priset "Årets matcharrangör". Ett pris som de av övriga föreningar i division 4 Medelpad hade utsetts till vinnare av. På vägen hade man också tryckt in nästan 800 åskådare (!) i ett derby mot Ånge 2011. Det årets seriesuveräner Ånge blev den gången för svåra. 0-1 slutade matchen. Matchbollen i den matchen levererades av kommunalrådet i Ånge som anlände i helikopter!

Östavall etablerade sig i division 3 Mellersta Norrland, och där har laget sedan 2017 radat upp placeringarna: 6, 8, 5, 6, 6, 4. Säsongen 2022 var alltså den (fram till då ska tilläggas) bästa placeringen genom tiderna för Östavall. Laget blev fyra, endast sex poäng från kval till division 2. Notabelt var att Östavall var seriens bästa bortalag. Östavall vann bortatabellen med magnifika 25 inspelade poäng. Hade inte hemmaspelet haltat (med raden 4 - 4 - 3 fördelat på vunna, oavgjorda och förluster) så kanske Östavall hade tagit sig till tvåan!? Den välskötta och inbjudande idrottsplatsen är definitivt redan kvalificerad för spel i division 2.

Hur kommer det sig då att en liten ort som Östavall har kunnat marschera uppåt i systemet när andra små orter istället har gjort den motsatta resan och kanske även lagt ned? Svaret är en eldsjäl: Sten-Ingvar Fredlund. Många i byn har stöttat och hjälpt till på många sätt, men ingen kommer ens i närheten av alla timmar som "Mr Östavall" som han kallades hade lagt på klubben. Fredlunds engagemang och hjärta för klubben har varit en stor faktor som hållit i trådarna. Alla klubbar behöver eldsjälar som gör den gärning Fredlund har gjort för sitt Östavalls IF. Tyvärr avled Fredlund i sviterna av cancer 2022, men klubben står på en stabil grund och fortsätter att hedra Fredlunds minne genom att fortsatt vårda idrottsplatsen och ta hand om både spelare och publik.

Jag lyfter på hatten för både Fredlund och Östavalls IF, och hoppas på fortsatt fin fotbollslycka för klubben och att Skogsvallen i många år får glänsa som den gjorde vid mitt besök.
Tack till Östavalls IF:s "grindvakt" och Ingemar Berg, klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2023-09-27

Fakta

Förening
Östavalls IF
Bildad
2/7 1928
Dräktfärg
Grön/grön/vit
Idrottsplats
Skogsvallen
Invigd
Publikrekord
771 åskådare (Östavall - Ånge, 2015)
Serie
Division 3 Mellersta Norrland (2023)
Ort
Östavall
Kommun
Ånge kommun
Landskap
Medelpad
Invånare
191 (SCB 2020)
Adress
Skjutbanevägen, Östavall
Tid för besök
Augusti 2023

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här