Strömsborg

Vartofta
Det västgötska samhället Vartofta ca 15 km sydost om Falköping har en idrottsplats som börjar närma sig 80 år. Nu ska vi närmare titta till idrottsplatsen som är hemmaplan för Vartofta SK sedan 1945. Idrottsplatsen ligger i samhällets västra del . Men framförallt en hel del kul anekdoter, så håll tillgodo.

Vara eller icke vara men i Vartofta har man lyckats hålla sig undan från landsbygdsdöden på fotbollsplanen . Här finns både lag för herrar för damer. Damlaget har spelat i streck sedan säsong 1980 . Herrlaget startade 1946 och har fullföljt varje säsong t.o.m. 2010.  Men efter några års uppehåll så blev det comeback i reservserien innan man 2018 åter har lag i div. 6. 
En trevlig idrottsplats med vacker omgivning med stenmuren och åkern bakom avbytarbåsen på bortre långsida sett från klubbstugan.
 
Deras H35 lag har dessutom gjort en riktigt bra fotbollskamplåt med tillhörande video VSK H35 - Nu är det slut på leken - YouTube 
 
Fler intressanta namnval ? 

Idrottsplatsens invigdes 1946. En smed vid namn Ström hade sin smedja bredvid idrottsplatsen. Han hade ett genuint intresse för föreningen därav fick idrottsplatsen namnet Strömsborg. Stommen till den klubbstugan kom faktiskt från en missionskyrka i Falköping (troligen). Byggnaden plockades ner och kördes på lastbil innan den fick nytt liv på Strömsborg som klubbstuga. Det religiösa huset fick nya upplevelser efter flytten. Här har det både festats och spelat kort. 
Det är alltid kul att spåna i alternativa namn till idrottsplatser . Här hade man kanske tänkt sig just Missionsvallen eller varför inte det mysiga namnet Rävvallen. Nämligen så att jämte idrottsplatsen låg en rävfarm när idrottsplatsen invigdes. Till invigningen så blev det två matcher. Dock ingen glädje för hemmalaget då det blev förlust för både A och B laget. Stryk mot Åsarp B med 6-4 och B-laget förlorade mot Habo med 5-2.
 
Mängder med minnen.
Göran Fagerblom skrev till oss och delade mig sig av sina minnen från när han spelade och var ledare i Vartofta. Och det var många härliga minnen som levererades.
- Jag har själv spelat i Vartofta SK och även varit ledare. Tillhörde den mindre begåvade skalan som mest spelade B och C-lag. C-laget var jag själv med och drog igång 1994. En kul anekdot är att vår första match var träningsmatch mot IFK Hult borta. IFK Hult hade året innan av sportspegeln blivit utsedda till Sveriges sämsta fotbollslag, så en lagom utmaning tyckte vi. Hur det gick? Med en laguppställning värdig ett C-lag där även busschauffören fick ta med skorna förlorade vi med 3-2. Analysen efteråt var solklar, IFK Hult var liksom Mats Wilander kass på gräs men demoniskt bra på grus. 
 
Mer kända Vartoftaspelare
Camilla Fredh med juniorlandskamper i bagaget och spel i allsvenskan för Jitex samt Öxabäck började sin karriär i Vartofta. Målvakten Bengt-Arne Käll gick vidare och vaktade målet i Jönköping Södra på 70-talet när de spelade i landets näst högsta serie. Annars är det tunnsått med spelare som nåt högre nivåer i fotbollskarriären som har Vartofta som moderklubb eller spelat för klubben. Däremot spelare som bytt idrottskarriär. Janne ‘Vartofta’ Karlsson var med och tog olympiskt medalj i lagtempo cykel och handbollsproffset Joakim Ågren spelade för VSK innan han valde handbollen med Alingsås och sedan proffs i Tyskland och Spanien.

Händelser ur föreningens jubileumsskrifter 
Man kan undra vad är det snabbaste rekordet för ett äkta hattrick ? Men Vartofta spelaren Tomas Ekberg satte ett på 9 minuter i match mot Slutarps IF 1968.
Försvarsklippan Johnny Allanssons lyckades med en annan bedrift. Han som utvisad i 10:onde matchminuten i seriefinalen mot Fröjered i  div 6 1981, Johnny hade då redan dragit på sig en varning tidigare i matchen.  En annan händelse som är märklig från en match och lite udda var när Knut Johansson i en match på 50-talet sänkte domarn med ett skott så han stöp och Vartofta spelaren Linné Johansson tog bollen under armen och sprang ropandes : "spela på pöjka, domar`n har inte blåst än!" VSK har alltid haft sinne för taktik...! 
 
Vi avslutar med ytterligare ett roligt inslag hört i samband med match på Strömsborg: 
- Så länge bollen är utanför plan, kan motståndaren inte göra mål. En f.d. lagledare vid namn Roine Käck lade upp taktiken.

Stort tack till Göran Fagerblom spm bidragit med mycket minnen. Material är även hämtat ifrån olika jubileumsskrifter.
Klubbmärket är hämtat från hemsidan www.klubbmärken.com

Fakta

Förening
Vartofta SK
Bildad
1944
Dräktfärg
Blå tröja, blå byxor, blå strumpor
Idrottsplats
Strömsborg
Invigd
18 aug 1946
Publikrekord
?
Serie
2022: Herr, div. 6 Skövde. Dam; div. 4 mellersta Västergötland
Ort
Vartofta
Kommun
Falköpings kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
532 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2020