Tranebergs Idrottsplats

Bromma

– OS arena och Djurgårdshistoria som idag är lekpark 

Tranebergs IP eller Tranan som den kom att kallas var en idrottsplats i Västerort inom Stockholms kommun mellan åren 1911 och 1935. Planer fanns då att Traneberg som stadsdel skulle börja bebyggas under andra halvan av 1930-talet. Men just där Tranan låg blev dock aldrig bebyggt, utan är idag parkområde för barn och familjer. Det som påminner om idrottsplatsen är rester av stenmuren som löpte längs västra kurvan och ett par sentida fotbollsmål som står uppställda för spontanfotboll. 

  

Djurgården IF 

Anläggningen invigdes i september 1911 av kronprins Gustaf Adolf av Sverige. I premiärmatchen som spelades på invigningsdagen fick 1 659 åskådare se Djurgården vinna med 3–1 mot AIK. Det var 1910 som Djurgårdens IF:s fotbollslag tackade nej till att spela på samma plan som AIK:s fotbollslag. Stockholms stad erbjöd dem då ett område "strax bortom Tranebergsbro". Platsen var därefter Djurgårdens IF anläggning fram till den permanenta flytten till Stockholms stadion. Djurgårdens IF kom dock under Tranan-tiden att spela viktigare hemmamatcher på Stockholms stadion fram till 1935. 

  • Invigd september 1911 

  • Stängd 29 september 1935 

  


OS 1912 

Tranebergs IP var en av tre fotbollsplaner som den olympiska fotbollen 1912 avgjordes på. På platsen besegrade Finland både Italien (3–2) och Ryssland (2-1). Har det hänt senare i fotbollshistorien? Noteras bör att Finland inte var en självständig nation utan tillhörde Ryssland på den tiden, men man deltog ändå som en självständig nation under eget namn i OS i Stockholm. År 1912 deltog bara lag från Europa. Nästan som ett europamästerskap. Utöver Tranebergs IP spelades OS-matcher på Råsunda IP och naturligtvis Stadion. Vilken nation gick då segrande ut ur striden? Storbritannien, och med Danmark och Nederländerna som silver- respektive bronsmedaljörer. Sverige förlorade sin match med 3-2. Motståndare var Nederländerna. Nu måste man komma ihåg att fotboll var en relativt ny sport i Sverige 1912, populariteten var störst i Göteborgstrakten dit sporten kommit via stadens frekventa kontakter med Storbritannien på grund av sjöfarten. Runt sekelskiftet 1900 spelades dessutom två varianter av fotboll i Sverige, dels den form av fotboll som vi idag benämner som fotboll, som härstammar från Storbritannien, dels en variant som kallades svensk fotboll. Den sistnämnda fick ett relativt kort liv och var enkelt beskrivet en kombination av dagens fotboll och rugby. Tranen har också tagit emot allsvenska lag som IFK Norrköping och på den tiden allsvenska IFK Eskilstuna. När hyreskontraktet gick ut efter 25 år spelades sista matchen på anläggningen den 29 september 1935 (Djurgårdens IF–Skärblacka IF 5-2).  

Se bilder från Tranebergs IP

Bildkälla https://sv.wikipedia.org/wiki/Tranebergs_IP

Inskickat av Lars Johansson, 2023-03-08  

Fakta

Förening
Djurgårdens IF
Bildad
Dräktfärg
Idrottsplats
Tranebergs IP
Invigd
1911
Publikrekord
Serie
Ort
Bromma
Kommun
Landskap
Uppland
Invånare
Tid för besök