Uknavallen

Ukna

  

Som insomnad i sin törnrosasömn 
 
Ukna är en småort i Västerviks kommun i Småland nordöstra hörn. Avståndet till huvudorten Västervik är drygt fem mil, medan gränsen till Östergötland är desto närmare vilket har skapat nära band till grannlandskapet. Närmaste lite större orter är Åtvidaberg, Gamleby och Överum. Vägarna som bär till byn är väldigt vackra där flertalet sjöar och skog längs med Uknadalen skapar en harmonisk känsla.  
 

Storhetstiden i dåtiden 

Likt många andra små byar på landet ligger storhetstiden i dåtiden. Idag bor det bara drygt 100 permanenta invånare här. Idag finns det en kyrka, en liten ICA, flertalet gamla gruvor och en välbevarad kyrkoruin i den lilla orten. I kyrkoruinen ligger för övrigt min släkts anfader, dansken Mikkelsen, begravd mitt på det gamla kyrkgolvet. Men det är en helt annan historia. 

Sista matchen 2017 ? 
För ett par år sedan kunde dessutom byn stoltsera med en fin fotbollsplan, Uknavallen. Men likt många landsortslag finns det inte spelarunderlag varpå lagen försvinner och dess välanvända idrottsplatser lämnas åt naturen. Så är det verkligen på Uknavallen. Idrottsplatsen ligger lite på höjden en bit upp i skogen, drygt 500 meter från byns mitt. Enligt mina efterforskningar verkar den sista matchen spelats 2017 då en match mellan Överum och Bäckseda spelades där i april det året.  

Även hockey 
Jag har varit flertalet gånger vid den övergivna idrottsplatsen just för att den är så övergiven. Naturen är verkligen på gång att ta tillbaka sin tidigare ägodel. Ett gammalt staket omger fortfarande platsen och vid en av ”entréerna” finns gamla maskiner kvar som en gång i tiden gjorde planen jämn och fin. Planen ser ut att vara av standardmått om än kanske lite smal mot genomsnittet. Vid sidan av den ordinarie planen finns en mindre plan där det fortfarande finns belysningsstolpar kvar. Här fanns det faktiskt en hockeyrink som byggdes i slutet av 50-talet. Under 60-talet hade Storsjö ett hockeylag i seriespel. Inga spår finns av sargen idag, om den inte ligger väl gömd i naturen.  

Uknavallen verkar dessutom vara spelbar tidigt på våren för närliggande Åtvidabergs FF spelade många av sina träningsmatcher under storhetstiden på 60-talet just i Ukna. Ofta mot andra allsvenska storlag. Enligt en artikel i Västerviks-tidningen, från 2020, var Uknavallen spelbar tidigt på våren på grund av den ligger högt och är på en sandås vilket gör att snön smälter tidigt och den blir snabbt torr när vårsolen kommer fram.  

  • 1947, Storsjö IF gör debut 

  • 2000, Tjust 2000 bildas 

  • 2004, sista året som laget får heta Tjust 2000 

  • 2005, namnbyte till Storsjö IF 

  • 2007, senaste säsong för Storsjö IF  

Återinvigd 1954 
När själva idrottsplatsen byggdes har jag inte fått fram, men 1954 återinvigdes Uknavallen med en match mellan Storsjö IF och Västerviks AIS. Runt 500 personer såg den tillställningen. Den tidigare hemmaplanen låg i Storsjö och hette Svingen. Läktarna på Uknavallen består av ett antal låga träbänkar och varje långsida stoltserade med en varsin flaggstång. I ena änden finns det en alltjämt välbevarad byggnad som inhyser omklädningsrum, ”toalett” och ett synnerligen enkelt domarrum. Det fanns fortfarande kvar både kläder, bollar och utrustning vilket förhoppningsvis tydde på att någon använt planen åtminstone någon gång kring 20-talet.  

Hemmalaget som, en gång i tiden, spelade på Uknavallen hette alltså Storsjö IF. Namnet kommer från grannbyn med samma namn som i sin tur fått sitt namn av sjön Storsjön. Klubben bildades 31 januari 1941 och spelade med grönvita dräkter. Första året SIF kom till seriespel var säsongen 1947 och med några års undantag har laget spelat fram till 2007. 

Laget har gjort 29 säsonger i division 6 och drygt sju år i division 7 som Storsjö IF. Det bästa året i klubbens historia är 1967 då herrlaget blev tvåa – och spelade därpå en säsong i division 5. Högst någonsin. Dessutom blev det serievinst i 1955/56 och 1965 i division 7.  

Lagnamnet som inte accepterades 
I början av 2000-talet spelade Storsjö IF i division 6 ihop med den forna rivalen Edsbruk. Laget hette ”Tjust 2000” och huserade i toppen av serien. Säsongen 2005 var faktiskt Storsjö IF tillbaka som lagnamn då Tjust 2000, av någon anledning, inte accepterades. Omstartade Storsjö vann sedan division 6 mellersta 2006, men efter jumboplatsen i femman året därpå verkar musten gått ur. Sedan dess verkar inte Storsjö haft något lag i spel. Fem segrar av 22 möjliga 2007 är ändå en okej avslutning under svanesångs-säsongen.  

Själva Storsjö IF lever dock glädjande nog vidare, men utan fotbollen. Istället verkar det satsas på innebandy och gymnastik samt övriga föreningsaktiviteter såsom boule och bingo.  

Men Uknavallen går nog en långsam resa mot att slukas av naturen. De tidigare eldsjälarna som skötte om planen har av olika anledningar slutat. 2015 brann gamla kiosken ner. 2017 spelade grannbyn Överums IK sin seriepremiär här. Mycket tyder på att det blir den sista riktiga fotbollsmatchen som spelas på Uknavallen någonsin.  
Slutligen: På vårt twitterkonto så skrev en f.d. spelare från Almviks IF (också det en insomnad klubb) om sina minnen från Uknavallen.
- Det gick ganska hårt åt kan man säga. Kanske inte var det roligaste att dela duschrum efteråt. 
Minns en match på90-talet, den matchen var riktigt grisig… det var sparkar i huvudet, kapningar bakifrån mm… 

  

/Anders Ekström, Sollentuna 

  

Källor: 

https://ostergotland.svenskfotboll.se/rs/tabell-och-resultat/division-5-mellersta-herrar/13564/ 

https://vt.se/sport/fotboll/artikel/nar-storlagen-spelade-pa-uknavallen/7r3kd08j  

https://klubbmarken.com/Klubbhistorik/Smaland/storsjo%20if%20vastervik%20smaland.pdf 

Fakta

Förening
Storsjö IF
Bildad
1941
Dräktfärg
Grönvitt
Idrottsplats
Uknavallen
Invigd
Återinvigd 1954 så troligen premiärinvigd tidigare än så.
Publikrekord
Serie
Division 5 mellersta Herrar Östergötland (2007).
Ort
Ukna
Kommun
Västerviks kommun
Landskap
Småland
Invånare
94 (2020)
Tid för besök
September 2020