Allgunnens IP

Allgunnen


Jag var på väg ifrån Ruda och skulle käka lunch på Aboda Klint när jag mitt ute i skogen träffade på en gammal rostig och nostalgisk idrottsplatsskylt. Efter att forskat i gamla böcker fick jag fram att det var den nedlagda klubben SK Falken som en gång spelade där.

Planen var väldigt liten, endast med måtten 98x58 meter. Det som fanns kvar på idrottsplatsen höll på att bli sletet och om ingen gör något för byggnaderna lär de ruttna bort.

SK Falken, Allgunnen, startade i Smålandsserien div 3 (div 7) säsongen 1953-54, återkom 1956-57,  drog sig ur div 6 efter tre omgångar 1975,startade om 1978, deltog ej 1995, sista säsongen var 1998. Högsta serietillhörighet div 6, bästa placeringar andraplats i div 6 Berga 1968 och tredjeplats i div 6 Emådalen 1986.

Så här skriver en fd motspelare: Jag har spelat en B-lagsmatch på deras superlilla plan när jag var 16-17. Kan tänka mig att dom la ner några år efter, kanske 98-99 nångång. SK Falken, Högsby kommuns svarta får....

BILDER FRÅN 2013

Platser som står på ruinens brant som t ex Allgunnens IP försöker jag ibland göra ett återbesök på för att se om platsen förändrat sen tidigare besök. Det finns dessvärre rätt många sådana platser som snart förintats med naturen.
Känns lite tragiskt att komma till dessa platser men än värre måste det vara för de som levde med föreningarna eller som spelade för klubbarna.
Den här berättelsen fick jag i ett mail från en f.d. spelare.

Jodå det var där “Högsby kommuns svarta får” SK Falken höll till och där jag var aktiv i 20 år (1973-1993) men även hade uppdrag som kassör m m. Fick till min glädje se att du råkade få se skylten och till och med tagit bilder där. Brukar själv ta en sväng upp ibland då jag bor i Ruda nuförtiden, drygt en mil från Allgunnen. Går runt bland de av vildsvin uppbökade grästuvorna och blir nostalgisk. Kan fortfarande höra vår legendariske lagledare Olle “Bull” Jonssons ljuva stämma när han skrek till oss, brukade börja när det började dra iväg mot 4-5 måls underläge. Då fick man höra uttryck som “Ni springer som nypirrade skator” eller “Ni står som fi—or inför Guds ansikte”, vet ej var han i sin tur plockat upp dessa uttryck, men det var en härlig tid på många sätt.

Måste även nämna mina fem halvbröder med efternamnet Backlund som samtidigt bildade en målfarlig kedja ett par år på 60-talet. Något som till och med omnämndes i Aftonbladet med bild och allting, denna artikel togs upp av Aftonbladet genom den legendariske redaktören på Oskarshamn-Nyheterna Weine “Weson” Svensson från Aboda. SK Falken hade ju en andraplats i serien som bäst 1968 men tre av mina halvbröder hade varit på äventyr neråt Blekinge inför den avgörande matchen och bilen gick sönder på hemvägen varvid de missade den avgörande matchen och så sket det sig med det avancemanget.

Ja, det var några minnen och tankar från mig om en härlig tid med fantastisk kamratanda och gemenskap där vår största ambition var att ha roligt, och det hade vi. Gemenskapen stärktes av att vi i många år skötte skidanläggningen på Aboda Klint där damklubben skötte serveringen och spelare och ledare skötte skidbackarna.

En annan minns en match som t.o.m. hamnade i pressen.
Oj oj oj! Där har jag sett en av mina mest minnesvärda matcher i gärdsgårdsserien. Brutalitet var bara förnamnet på den matchen. För övrigt sprang här in en åskådare på planen och sparkade undan bollen som var på väg inrullandes i hemmamålet. Domaren kunde inte döma mål.

Under en varm sommardag i juli 2013 tog familen en utflykt till Aboda för lite bad, de har en underbar liten badplats med restaurang och utkikstorn på berget ovanför sjön. Efter badet och maten var det dags för ett återbesök på den f.d. fotbollsplanen.

Tack till Svante, Karlstad för statistiken.

Utsiktsplatsen och restauragen Aboda Klint rekomenderas. Deras hemsida

Om någon fd spelare eller ledare har några bilder eller historia så vore det skoj. Maila mig isåfall på mats@idrottsplats.se

Fakta

Förening
SK Falken
Bildad
1944
Dräktfärg
Gul/svart
Idrottsplats
Allgunnens IP
Invigd
98 x 58 m
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 1998
Ort
Allgunnen
Kommun
Högsby kommun
Landskap
Småland
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit

Allgunnen ligger i Högsby kommun i Kalmar Län. Följ väg 34 söderut från Högsby, i samhället Ruda finns skyltar mot Allgunnen och Aboda att följa. Väl inne i byn Allgunnen är det bättre att fråga efter idrottsplatsen om ni missat skylten från vägen.

Tid för besök
Oktober 2008 och Juli 2013.