Alsjövallen

Alsjöholm


 

När jag i yngre år började roa mig med att ‘äta’ igenom fotbollstabeller i Smålandsposten så fann jag några lag som jag började följa lite extra. Ett av dem var Alsjöholms IF. 
Av de f.d. spelarna i Alsjöholm beskrivs föreningen som ett riktigt klassiskt bonnalag med mycket god sammanhållning.  
 
Alsjöholms senaste säsong var 2017, förhoppningsvis inte den sista. Då blev det en 8:e plats av 11 lag i division 6 Emmaboda. I sista matchen blev det målrikt. Alsjöholm tog emot Kosta SK hemma och gjorde tre mål men motståndarna mäktade med åtta mål och gick därmed om Alsjöholm i tabellen. En annars så målrik serie men lite anmärkningsvärt att bara fyra lag hade plus i målskillnaden. 
 
För Alsjöholms IF började historien med att klubben bildades 1955. Enligt klubbens hemsida så var det troligen folkskolläraren Ove Hossmark och handelsmannen Sture Magnusson som startade föreningen då de tyckte att byns ungdomar skulle göra annat än att hänga vid festplatsen i Gröningen. Efter några år i lokala pokalserier så steg man i Smålands FF och gjorde debut 1959 i division 7 Emmaboda. Det blev mestadels spel i den lägsta division genom åren förutom några utflykter till division 5 där den bästa placeringen är en hedrande tredje plats år 1997 vilket också gav kval till division 4. 
 
Alsjövallen är en idyll i det småländska landsbygdslandskapet. Efter att ha svängt höger vid Oskars kyrka så når vi idrottsplatsen via smala vägar.


Idrottsplatsen är delvis omgiven av betesmark och skog. Parkbänkar finns placerade på båda långsidor av planen. 

Flera f.d. spelare har berättat att man har haft problem av diverse planinvasioner genom åren. Vid en match sprang 6 hundar in på planen mitt under pågående match, en natt hade ett gäng vildsvin roat sig med att härja runt på planen. Och så alla dessa golfspelare som använt planen för träning vilket gjort att man tvingats sätta upp en ‘förbjud mot golfspel ‘. 

Golfspel är icke välkommet här.

På idrottsplats.se facebook sida eftersökte jag speciella händelser från Alsjövallen. Så här skriver Mattias Rosén om en match mot Högsby 
- Högsby kunde vinna hela skiten mot oss en gång, kontrade på kanten å kom 4 mot en när vår lagledare fick för sig att vifta för inkast, bollen var nog en halvmeter från linjen men domaren blåste. Hela ledarstaben rusade emot vår lagledare å tumult utbröt. Domaren lugnade dem efter mycket om å men. Vi fick inkastet. Gick fram å frågade lagledaren hur han kunde döma att den var ute. Han bara skrattade å sa, fy fan det där anfallet kunde blivit farligt. Vi vred oss av skratt😂😂😂vi fick 2-2 å dem fick åka hem utan vinst dem gången. Finns många sådana historier om bönderna där ute. 
 
Mattias Rosén är för övrigt den spelare från Alsjöholm som nått högst i karriären med spel i Kalmar FF. 
 
Kim Ahlqvist (f.d. spelare) skriver 
- Vi var väl aldrig något topplag på planen men vid sidan av var det världsklass. Föreningens sista träningsläger (än så länge i alla fall) i Ljungbyhed blev ett läger att minnas. Bra fotboll, bra boende och sist men inte minst - grym laganda med killar man hållit ihop med sedan förskoleklass.  
 
Föreningar likt Alsjöholm är idag mer eller mindre ett utdött släkte. När man läser föreningens historik så fanns det under vissa tider förutom A-lag också reservlag, damlag, pojklag och flicklag. Dessutom så ställde Alsjöholms IF upp i Nybrokorpen i handboll och hockey-bockey. Föreningen bestod mestadels av personer boende i Alsjöholm eller runt om och flera av dem var aktiva i många år. Inge Petersson spelade nästan 30 år för föreningen i styrelsen satt många i år efer år.
Idag är det prio på helt annat än att vara aktiv i en fotbollsförening. Frågan är om det kommer något trendbrott bland föreningar i landsbygdsdöden eller om gym, e-sport, karriärsjobb och ‘fullt upp med huset’ är det som tar över allt mer? 

Stort tack till Kim Ahlqvist, Mattias Rosén och Nicke Grozdanovski för inskickat material 
Svante Bernhard för seriestatistik och Ingemar Berg från http://klubbmarken.com

Fakta

Förening
Alsjöholms IF
Bildad
1955
Dräktfärg
röd tröja, blåa shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Alsjövallen
Invigd
Våren 1958
Publikrekord
?
Serie
Vilande. Senaste säsong, 2017 : Herr div 6 Emmaboda
Ort
Alsjöholm
Kommun
Nybro kommun
Landskap
Småland
Invånare
52 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2012