Älvsbacka

Medle

I oktober 1934 såg Sportklubben i Medle dagens ljus för första gången. Då bildade Helmer Klingstedt, Axel Furberg, Alvar Lundström, Sven Svensson, John Furberg, Anselm Lundström, Per-Erik Marklund, Ragnar Lundström, Alrik Lundström, Fritjof Broman, Verner Svensson och Atle Lundström Medle SK. Första fotbollsmatchen ägde rum någon gång under 1935, och seriespel kom laget igång med när man anslutit sig till Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollsförbundet 1937.


Medle SK, 1954-55

I skrivande stund är det snart 85 år sedan Medle SK tog sina första stapplande steg, och idag är det en livaktig förening med ungdomsverksamhet, dam- och herrlag i fotboll, och även ett ishockeylag. Närheten till Skellefteå är såklart inte någon nackdel, så nog är Medles chanser att leva vidare betydligt större än t ex lag långt in i inlandet, och långt bort från större orter.

Idrottsplatsen Älvsbacka invigdes 1942, och namnet kommer sig naturligt. Skellefteälven flyter förbi alldeles i närheten. På området finns idag två fullstora fotbollsplaner. Den gamla planen hade ena kortsidan inte så långt från älven, och visst hamnade ett och annat långskott i vattnet. Enligt en text i Brunnhages fotbollsbok 1965 så hade Medle SK uppvaktat Graningeverken med krav om ersättning för bollar som försvann i älven. Det var nämligen Graningeverkens fel att bollarna hamnade i älven! Varför? Jo, de hade utan att fråga om lov röjt undan all vegetation nere vid stranden när de byggde ett kraftverk i närheten. Detta fick till följd att ingenting stoppade långskotten som gick över och utanför målet. Graningeverken tyckte det var för dyrt att sätta upp ett staket, så istället lovade de att ersätta bollarna som sparkades bort. Den sommaren försvann sju bollar ner i älven. ”Omöjligt”, svarade kraftverket och betalade bara för två. Då engagerade sportklubben advokat Bengt Gullesjö, och inför vattenrättsdomare och ett koppel med höjdare klippte han till från straffpunkten. Bollen seglade iväg över målet, och landade i vattnet. Graningeverken fick betala för sju bollar, och advokaten med löd i dojan blev sedermera hedersmedlem i Medle SK...


Teckning: Åke Skiöldh, Brunnhages fotbollsbok 1965.

Herrlaget har genom åren ofta huserat i division 4. När en maratontabell för Sveriges alla division 4-serier presenterades 2002, så var Medle SK på åttonde plats med 1081 inspelade poäng. Sedan dess har laget spelat ytterligare tretton säsonger i fyran, så nog är laget fortfarande ett av Sveriges mesta division 4-lag! Senaste besöket i division 3 gjordes 1984, men då blev laget jumbo med blott fyra inspelade poäng. Men bortasegern i derbyt mot Morö/Bergsbyn SK (2-0) smakade nog väldigt bra!


Medle SK, seriesegrare division 4 Västerbotten Norra 1983.

Från en av alla dessa division 4-matcher berättas det om en händelse i ett derby mot Sunnanå på 60-talet. Inför 28 betalande åskådare ledde Medle sensationellt med 2–1. En minut återstod, och en åskådare bestämde sig för att hjälpa till. Bollen gick ut till inkast, och åskådaren klippte till bollen med sträckt vrist. Bollen försvann ut i skogen. På den här tiden använde man sig ju inte av reservbollar, så nu arbetade tiden för Medle. Men domaren Sten Johansson hade sett allt och sa "Så får man inte göra, jag lägger till 20 sekunder!". När det återstod 10 sekunder på domarens klocka kvitterade Sunnanå. 2–2, kvitterat på stopptid innan begreppet ens var myntat!

På Älvsbacka finns även två hockeyrinkar, och än idag spelas seriematcher på uterink i Medle när vädret tillåter. Annars spelar man sina hemmamatcher i Malmhallen, Boliden. Ishockeylaget har faktiskt varit uppe på högre höjder och nosat. 1962/63 vann Medle division 3, och tog klivet upp till tvåan som på den här tiden var andradivisionen. Säsongen 1971/72 nådde laget sin bästa placering någonsin med en fjärdeplats i division 2! Henrik "Tosse" Hedlund är den mest meriterade av idrottare från Medle med 34 A-landskamper för Tre Kronor.

Fakta hämtade från Medle SK:s hemsida och lagbilder från Brunnhages Fotbollsböcker.
Klubbmärke hämtat från Ingemar Bergs eminenta hemsida klubbmarken.com

Text och foto:
Göran Bergmark, Norsjö
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Medle SK
Bildad
1934-10-31
Dräktfärg
Blå-vit randig tröja, blå byxor, blå strumpor
Idrottsplats
Älvsbacka
Invigd
1942 (nyinvigning 1989)
Publikrekord
?
Serie
Division 4 Västerbotten Norra (2019)
Ort
Medle
Kommun
Skellefteå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
552 (SCB: 2017)
Hitta hit

Från Skellefteå, kör västerut och följ skyltning mot Medle. Älvsbacka uppenbarar sig i slutet av byn, inte långt från Skellefteälven.

Tid för besök
Maj 2018