Ankarvallen

Kastlösa

Bilderna tagna Maj 2011

Öland, mest känt för bad, sol, väderkvarnar, slottsruinen, Långe Jan och fotboll ! Nej, nej. Fotbollen stämmer väl inte riktigt in där. Men faktum är att den avlånga, smala ön med ca 25.000 invånare har haft väldigt många fotbollslag genom åren. Delvis tack vare det stora antalet byar och att ön var avskuren från fastlandet innan bron kom 1972. Det fanns inte mycket annat att göra än att aktivera sig som någon f.d. aktiv sa.
Idag är många av dessa planer helt borta, en del används fortfarande och en del andra står på ruinens brant. Tidigare på hemsidan så har jag presenterat tre andra öländska klubbar och dess planer. Byxelkrok och Stora Frö vars planer inte används längre och sen Hulterstad som fick lägga ner sitt lag till förra säsongen.

Ca 25 km söder om brofästet på Öland ligger samhället Kastlösa. En ort som tappat halva sin befolkning på 50 år. På Ölands södra del har de små klubbarna fått lägga ner en efter en. Algutsrums IF, Grönhögens IF, Gräsgårds GIF, Hulterstads AIK, Stora Frö IF och då Kastlösa GoFF.
Kastlösa FF bildades 1931, till en början hade föreningen sin idrottsplats i närheten av den f.d. järnvägstationen. I slutet av 40-talet bytte föreningen namn till Kastlösa GoFF och år 1951 invigdes den nya idrottsplasten.
Apropå konstiga namn på idrottsplatser som jag nämnt innan så kan vi även lägga till Ankarvallen till den skaran. Jag trodde att idrottsplatsen hette Ankarevallen i syfte på ankare.
Men det var riktigt fel, idrottsplatsen fick sitt namn genom att på platsen där den byggdes brukade det gå ankor. Därav namnet Ankarvallen.

Det var just på 50-talet som Kastlösa GoFF hade sin storhetstid, då ansågs man vara Ölands bästa lag.
En som minns tiden är supportern Lars-Eric.
-Det fanns många spelare att nämna. Edvald ”skriken” Andersson samt Hebert Nilsson, en spelare som kom till föreningen var Birger ”snoddas” Gustavsson han var specialist på att slå hörnor han kom från St Frö if den sista matchen han gjord för dem gjorde han 9 mål varav sju på hörna han skruvade in bollen i mål……
En mer utförlig berättelse från Lars-Eric finns i min gästbok på hemsidan, http://www3.olzzon.com/g/g.php?a=s&i=g32-09058-e5

När jag började söka information på nätet om Ankarvallen så var det många som skrev att Ankarvallen var Ölands vackraste fotbollsplan.
Jag kan nog hålla med. Planen är omgiven av hasselträd, på den östra långsidan finns en naturläktare. Dessutom är det vacker natur utanför planen mot Kalmarsund.

I början av 90-talet flyttade klubben huvudentrén från den norra kortsidan till den östra långsidan pga. av parkeringsproblem. Man fick istället använda affärens stora parkeringsplats. Det byggdes en ny entré och en trappa ner mot planen.
Precis som i många andra småklubbar så var man beroende av eldsjälar som sköter planen. En av de som gjorde på Ankarvallen drabbades av sjukdom och förfallet av idrottsplatsen började. 2004 var sista året som Kastlösa GoFF hade lag i seriesammanhang. Då ställde man endast upp med ett lag i reservserien, laget kom sist med endast 1 seger på 14 matcher.
Tack vare er besökare till hemsidan så får jag många fina tips på fotbollsplaner att besöka. En f.d. spelare från Kalmartrakten skrev en gång att på Öland finns många gamla planer att besöka, en av dessa var Ankarvallen i Kastlösa.

I samband med en radiointervju i Kalmar om att ´samla på arenor´ passade jag på att åka över bron till Öland. Ankarvallen var ett av besöksmålen. Väl framme vid Ankarvallen möttes jag av en fin gammal idrottsplats som man nu nästa kunde höra gråta efter hjälp. Entréskylten var helt sönder, de gamla byggnaderna var uppruttna och den nya kiosken var sönderslagen.
Planen var visserligen klippt, närliggande Mörbylånga GoIF har tidigare använt planen som extraplan men frågan är vad som händer i framtiden. Det troliga är väl att den om några år bara existerar i minnet på folk.
I Kastlösa finns ytterligare en fotbollsplan, den användes på vintrarna som träningsplan.

Allt var kanske inte bättre förr men i Kastlösa fanns förr i alla fall järnvägstation, affär, bilverkstad, fotbollsförening och förra året stängdes även bensinmacken.

När uppdateringen var klar skrev en f.d. spelare till mig.
– Hej Mats!

Kul att se uppdateringen av Ankarvallen i Kastlösa. Fick faktiskt en tår i ögat när jag såg bilderna.
Har ju varit på planen ett antal gånger både som spelare och publik. Jag kunde se både spelare och publik när jag tittade på repotaget.
Du har gort ett kanonjobb!

Tack till Berth Fransson och Lars-Eric Fransson för äldre bilder och berättelser.

Fakta

Förening
Kastlösa GoFF
Bildad
1931
Dräktfärg
Blå tröjor, blå shorts, blå strumpor.
Idrottsplats
Ankarvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 2004. Då Ölands reservserie. Sista placering med en seger på 14 matcher.
Ort
Kastlösa
Kommun
Mörbylånga kommun
Landskap
Öland
Invånare
201 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Tätorten Kastlösa ligger ca 25 km söder om Färjestaden, följ väg 136 söderut. Väl framme i Kastlösa, sväng höger in på Ankarvägen. Idrottsplatsen ligger sen på vänster sida. Man kan även köra in vid den gamla affären, parkera bilen och ta sig in via den andra entrén.

Tid för besök
maj 2011