Aspängen IP

Östra Ryd


En nysatsande 90-åring i skogen

Nu ska vi ge oss in djupt in i de östgötska skogarna. Östra Ryd tillhör Söderköpings kommun men ligger ett par mil sydväst om huvudorten, drygt fyra mil från Norrköping och något längre till Linköping. Östra Ryd ligger inåt landet och således en bit från både havet och Göta Kanal som annars symboliserar kustkommunen ”Sörping”. Folkräkningen är lite daterad, men 2020 bodde det 465 personer i själva tätorten och antalet invånare blir något högre om man räknar in hela den vidsträckta socknen. 

I tätorten finns bland annat en fin kyrka med anor från 1200-talet och det finns även tre fornborgar i socknen. Annars är det mest naturen som är slående i området. Fin skog varvas med uppodlad slättmark och insjöar vilket skapar en fin östgötsk naturatmosfär. Naturen är även påtaglig och närvarande vid Östra Ryds fotbollsplan: Aspängen idrottsplats. Förr om åren har fotbollsplanen legat vid något som kallades Bäckängen (idag åkermark) och en tidigare plan låg vid skolans gymnastikhall. Dagens Aspängen ligger centralt i den norra delen av tätorten. Det första man möts av var en större föreningsbyggnad och en rejäl trätrappa som tar en ner till själva planen. Uppe till höger återfinns en annan gul byggnad som verkar innefatta någon sorts ”gräddhylla” med bekväma åskådarplatser samt en kiosk. Precis bredvid planen finns dessutom traktens förskola. 

Underbart vacker omgivning!
Inga läktare fanns vid mitt besök 2018 utan åskådarna fick samsas på olika bänkar och uteplatsstolar (!) längs med ena kortsidan. På den andra kortsidan står avbytarbåsen och bakom dessa ett rejält fält. Numera verkar det vara en fotbollsplan till där. Enligt sökningar på Aspängen görs det nämligen gällande att det finns två elvamannaplaner där, men vid mitt besök var det bara en plan. Sedan mitt besök har dessutom en disc-golfbana tillkommit, 2021, och den tolvhålsbanan går runt idrottsplatsen i skogen och längs fälten.Själva gräsplanen var vid besöket mjuk och fin. Runtom planen är det både ängsmark och skog. Bakom ena kortsidan är det bara skog som får agera bollstoppare så där lär det ligga en och annan boll. 
Vilka huserar på denna natursköna idrottsplats då? Jo, Östra Ryds idrottsförening som 2023 faktiskt fyller 90 år. Klubben bildades således i maj 1933 och har enligt maratontabellen gjort 18 säsonger i division 5 och debuten skedde 1969. I divisionen under har Östra Ryds IF spelat nästan 40 säsonger, första gången 1957/58. Ingen statistik är funnen för spel i någon högre division är femman. SM-guldvinnare från Östra Ryd
Kända spelare från klubben är Ragnar Ericsson som sedermera gick till IFK Norrköping där han vann SM-guld 1989. Även måltjuven Christer Nelin (f. 1964) nådde spel i Åtvidabergs FF som då låg i tredje divisionen. Anfallaren Nelin verkar för övrigt vara en riktig krutgubbe. 2020 skrev lokaltidningen NT om att han fortfarande spelade fotboll aktivt, 55 år gammal. Och nyligen efter vi lagt ut om detta på hemsidan så fick vi av Christer veta att han INTE lagt skorna på hyllan utan spelar i FC Peking.

90-årsjubileum
Efter några års uppehåll startade ÖRIF om sin herrverksamhet till 2014. Annars har klubben haft ett seniorlag i seriespel sedan starten 1933, förutom under delar av krigsåren, så en omstart i modern tid var viktigt för hela bygden. Efter några år i division 5 så åkte herrlaget ur corona-säsongen 2021 då de blev nästsist. 2022 blev det en mittenplacering i division 6 östra. Till i år – 90-årssäsongen 2023 – har det gjorts en liten satsning med bland annat en ny tränare och några spännande spelartillskott. En uppflyttning under jubileumssäsongen vore en fin gåva till den blåvita klubben. Och under sommaruppehållet 2023 leder herrlaget mycket riktigt sin division 6 östra, förhoppningsvis håller de vitblåa hela vägen och ger således en bra present till 90-åringen i höst. 
 
Denna säsong
2023 spelas det seriematcher mot några halvkul Norrköpings-lag men också kommunderbyn mot IK Österviking (ursprungligen från Bottna) samt derbymatcher mot Gusums IF och Ringarums IF från grannkommunen Valdemarsvik. Just Ringarum är bara ett par mil bort så det får verkligen anses som ett derby. Annars får nog Västra Husby IF [Hussby] anses vara den stora rivalen. Västra Husby (deras idrottsplats Hylingevallen finns att läsa om här på sidan) ligger nämligen bara en dryg mil norr om Östra Ryd. Rivalen är dock i divisionen över just nu där de 2022 gjorde en fin säsong och blev fyra i division 5 östra Östergötland. 
I övrigt verkar Östra Ryds IF vara välmående nu under 20-talet. Förutom herrlaget är ett b-lag anmält till sjuan samt några knattelag. Dessutom har ÖRIF en futsalsektion och även en sektion för discgolf. ÖRIF verkar också ha gjort ett gediget jobb, med eldsjälen Sverker Johansson i spetsen, att få in nyanlända i sporten och således även till Sverige. Förhoppningsvis gör det beundransvärda jobbet att klubben kan växa ytterligare. 

/Anders Ekström, Sollentuna 
Källor: svenskfotboll.se, maratontabeller för division 5 och 6 Östergötland, Bobo Brunnberg, Norrköpings tidningar, Wikipedia, klubbens hemsida. 

Fakta

Förening
Östra Ryds IF
Bildad
7/5-1933
Dräktfärg
Blåa tröjor, blåa shorts, blåa strumpro
Idrottsplats
Aspängens IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Division 6 östra Östergötland (2023).
Ort
Östra Ryd
Kommun
Söderköpings kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
465 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2018