Aspavallen

Aspa bruk, OlshammarSommarsemestern 2021 var inbokad på Aspa bruk ca 15 km söder om Askersund. Det är alltså i landskapet Närke vi hamnat i. Någonstans i bakhuvudet ringde det en klocka att jag fått info om att Aspa ska ha haft ett fotbollslag. Bruket som varit igång sen 1670 tillverkar papper och är beläget i tätorten Olshammar som ligger ca 3 km söder om Aspa. Idag när det finns mer eller mindre allt på internet är det lätt att sitta hemma i soffan och fördjupa sig i vad man söker efter. Tack vare hemsidor som http://klubbmarken.com/ och http://www.svenskafotbollsklubbar.se/ kunde jag snabbt få det bekräftat att det ska ha funnits ett fotbollslag vid namn Aspa IK som spelade fram t.o.m. säsongen 1970. Nu var frågan om det skulle finnas några tecken på en idrottsplats. Låt oss fortsätta skryta om alla fördelar med internet, Eniro kartor har en fantastisk tjänst där man på en satelitkarta kan växla nutid med satelitkarta från 1960-talet. 

Aspavallen på satelitkartan från 1960-talet.
Hotellet och herrgården Aspa bruk ligger på höger sida om väg 49 om man kommer söderifrån. 
Döm om min förvåning när jag upptäcker att idrottsplatsen Aspavallen ska ha legat strax väster om riksväg 49. Endast ett par hundra meter från riksväg 49. Genom att zooma närmare på nutidskartan över samma plats som där Aspavallen legat så såg det ut som om det fanns två målställningar kvar. Alla andra tecken på en idrottsplats var bortsuddade. Men som grädde på moset så var det unika tvåfärgade målställningar.
 
Aspa IK bildades 1932 men det dröjde till 1938 innan man gick in förbundets fotbollsserie där man gjorde debut i div. 5 västra Närkeserien. Det blev en mittenplacering. Därefter följde ytterligare 23 säsonger (ibland med ett par års vila) innan nådastötssäsongen 1970. 

Lagbild Aspa IK från början av 40-talet. Tvåan stående från vänster är Tage Jansson. Han spelade  bandy för Askersund  i Allsvenskan 1945.
Bildkälla, Ove Danielsson
Man kan inte direkt påstå att fotbollslaget slutade när man var som bäst. Dom fyra sista säsongerna fick Aspa IK ihop totalt 1 vinst och 2 oavgjorda. Den sista säsongen blev det noll poäng med målskillnaden 14-106. Det blev dock inte döden för Aspavallen. Tack vare att IFK Askersund spelade bandy på sin idrottsplats så fick Aspavallen hoppa in som reservarena på vårkanterna. Så sent som 1979 finns en noterad match mellan IFK Askersund och Vretstorps IF. Även ishockey har funnits med i Aspa IK. Föreningen Aspa IK finns fortfarande men nu är det löpning och skidor som gäller. 
 
Tidigare IFK Askersundspelaren Ove Danielsson minns Aspavallen väl. 
- Jag har spelat där många gånger med IFK Askersund på Aspavallen. Det var en av distriktets största planer.110+65. Det fanns ingen dusch. Som tur var fanns Vättern i närheten.  
Apropå internetsidor så driver Ove en fantastisk blogg om vackra Askersund 
https://www.ovedanielsson.se
 
Hur många till år som Aspavallen fick vara fotbollsplan vore intressant att veta. Nu är den betesmark. Men stort tack till bonden som låtit målställningarna fått stå kvar, kanske var det medvetet som ett kulturminne från en numera bortglömd idrottsplats. De är dessutom unika då de är två färgade. Vilka mer idrottsplatser i landet som har tvåfärgade målställningar känner ni till ? 

Hör gärna av dig ifall du känner till något om Aspa IK mats@idrottsplats.se

Stort tack till Ove Danielsson https://www.ovedanielsson.se/

Fakta

Förening
Aspa IK
Bildad
18/10-1932
Dräktfärg
Grönt och vitt
Idrottsplats
Aspavallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt. Senaste säsong 1970
Ort
Aspa bruk, Olshammar
Kommun
Askersund
Landskap
Närke
Invånare
Olshammar, 238 personer (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Väg 49. Vid ankost Aspa bruk. Ta vägen mitt emot Aspa bruk hotetll. Den f.d. idrottsplatsen ligger synlig på höger sida efter ett par hundra meter.

Tid för besök
Juli 2021