Åsvalla

Tosteberga


I samband med en fotoresa för boken 'Idrottsplatsen i våra hjärtan' försommaren 2015 fick jag och med min medförfattare Göran Willis tips om en naturskön idrottsplats som skulle ligga väldigt naturskönt nära havet. Många idrottsplatser har man koll på inför en resa men tack vare lokala fanatiker så får man ofta tips på riktiga guldkorn. Redan när vi började närma oss byn Tosteberga kände man att man var nära havet. Landskapet ändrade karaktär till mer kustlikt. Väl framme vid byn Tosteberga så tog vi först avfarten ner mot hamnen. En vacker liten fiskeby, se bilder i galleriet. Vidare sen mot Åsvalla som idrottsplatsen heter.
Det första vi möter är idrottsplatsenskylten vid vägen. WHAO ! Vilken höjdare. Inte den vanliga med gråaktig bakgrund med svart text utan röd ram, svart text med gul bakgrund.
Vi fortsätter vägen ner mot Åsvalla. Idrottsplatsen öppnar upp sig framför oss. Vår tipsare hade definitivt rätt. Detta är verkligen en höjdare. Gräsmattan är nyklippt och doften av gräs blandas med havsdoft. Underbar kombination tillsammans med tystnaden. Ett givet stopp för den medtagna fikan. Endast ljudet av havet och ett gäng måsar hörs. Den röda takläktaren med blå bänkrader är placerad i mitten av den rätta sidan. Alltså inte bara utsikt mot planen utan även mot havet i bakgrunden.

1955 invigdes idrottsplatsen med match mot Sölvesborgs GIF. 1967 bildades Tosteberga-Nymölla IF men innan dess så hette föreningen Tosteberga IF som bildades 1934.
Läktaren byggdes 2006 av några medlemmar som ville ha skydd mot regnet.

Föreningen är givetvis stolt över utmärkelser som besökare nämnt om Åsvalla . 
Per-Eric från styrelsen skrev nedan till mig.
Leicester City FC var på träningsläger 1987 och hade sin bas på Åsvalla. Gamle storspelaren Gary Mc Allister sa att: This is the best ground I have seen after Wembley. Vi sträckte på oss.

Året efter var DDR:s A-landslag på träningsläger i en vecka. Från det laget blev bl.a Mathias Sammer tysk lanslagsman och är , tror jag, fortfarande sportchef i Bayern Munchen. DDR planerade att återkomma , men historien ville ju annat.

Det är alltid roligt att höra allt beröm vi får från gästande lag och besvara frågor om hur vi kan ha så fin plan. Bl.a  sa Jens Sloth Nielsen , då i Höör men med förflutet i Trelleborgs FF. att vår plan var bättre än dom flesta planerna i allsvenskan.
Bandet vid invigningen av läktaren klipptes av min far Ove P, som var med och bildade föreningen 1934.  När vi firade 80 år 2014 fick han en "specialjacka" som gåva och den överlämnades av Ralf Edström , som var specialgäst. Ett stort ögonblick för far, nästan lika stort som när han blev fotograferad tillsammans med "Rio-Kalle" Svensson vid en match mot HIF:S oldboys 1996.

Tyvärr så kom aldrig Åsvalla med i boken däremot så får ni njuta av den här istället. Men givetvis så är en utflykt till Åsvalla att rekommendera starkt. 

Tack till Per-Eric Persson, Tosteberga-Nymölla IF.

Fakta

Förening
Tosteberga-Nymölla IF
Bildad
1967
Dräktfärg
Blåvit randig tröja /Blå byxor/Blå strumpor
Idrottsplats
Åsvalla
Invigd
1955
Publikrekord
720 personer , seriefinal i div 5 1971, vinst med 1-0,  mot Kristianstads IS 
Serie
2017: Division 5 nordöstra Skåne
Ort
Tosteberga
Kommun
Kristianstads kommun
Landskap
Skåne
Invånare
116 (SCB 2015)
Hitta hit

Ca 20 km öster om Kristianstad ligger den kustnära byn Tosteberga. Strax norr om byn utmed vägen finns idrottsplatsskylt. Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juni 2015