Åvallen

Vilshult


Blå vallen hette den tidigare idrottsplatsen som föreningen hade. Den invigdes 1945. Där fanns bl.a. en naturläktare. När klassiska Snoddas Nordgren var där och sjöng kom hela 5 000 personer.  I början av 70-talet gjordes en omläggning av idrottsplatsen, det blev inget bra. Istället invigdes den nuvarande idrottsplatsen, Åvallen. Blå vallen har åter lämnats till moder natur.

I och med att Åvallen ligger utmed riksväg 15 så passar mängder med människor idrottsplatsen varje dag. För dom allra flesta så har de nog inte ens sett den. Några lägger märker till den men inte mer en vanlig grön plätt. En dell vänder blicken och tittar mot idrottsplatsen och minns matchen som de borde vunnit men som den enögde domaren inte dömde mål. Och så finns det vi nördar som samlar på idrottsplatser. I mitt fall så blev fotograferingen någonstans runt idrottsplats nummer 290. Trots att idrottsplatsen inte innehåller någon läktare eller entrébyggnad så njuter jag att gå runt och ta foton ur olika vinklar. Oftast blir det över 30 st. bilder per idrottsplats. Det är en himla tur att digitalkameran kom till. Annars hade det varit en ännu dyrare hobby och en fruktansvärt många fotoutskrifter. Dock döden för många framkallningsaffärer.
Dagen då dessa bilder togs så var det extremt hett, men något dopp i ån bakom idrottsplatsen blev det inte. Över till faciliteterna. För publiken så finns bänkrader på vardera långsida och så finns den gröna klubbstugan vid entrésidan. Avbytarbåsen, i trä är på den västra sidan och är som dom ska vara, alltså allt annat än plexiglas.

Vid mitt besök i Vilshult så hade jag ingen koll på att laget haft en tidigare idrottsplats. Blå vallen som den hette som sagt låg på Arkelstorpsvägens högra sida om man kommer från samhället. Strax efter stensliperiet. Blir till att kolla upp fornlämningarna nästa gång.

1945 var första året som Vilshults IF hade lag i serie. Visserligen fanns det ett annat lag på orten innan dess, Vilshults SK (lag från 1938-1941) .Under slutet av 60-talet och 70-talet hade nog Vilshults IF sin storhetstid. Bl.a. säsong 68 när man kom trea i div. 4. I samma tabell hittar vi Mjällby AIF på en femte plats. Sen 1991 så har det blivit div. 6 förutom en kort tripp säsong 2000 till div 5. Därefter blev det ett uppehåll, i många fall så blir det nådastöten och föreningen läggs ner. Men Vilshult kom tillbaka och Åvallen kan åter glädjas åt härligt div. 6 spel sen 2007.

Tack till Janos Dani, Jarno Koskela (Vilshults IF) och Svante Bernhard för seriestatistik.

Fakta

Förening
Vilshults IF
Bildad
1943
Dräktfärg
Grön tröja, gröna shorts, gröna strumpor
Idrottsplats
Åvallen
Invigd
Blå vallen 1945, Åvallen 1972
Publikrekord
Ca 350 personer . Det var en cup match mot Mjälby. Vilshult förlorade med 1-8.
Serie
2015: Herr; div. 6 västra Blekinge.
Ort
Vilshult
Kommun
Olofströms kommun
Landskap
Blekinge
Invånare
314  (SCB 2010)
Hitta hit

Idrottsplatsen ligger i västra delen av orten, på Musievägen. Kör man på väg 15 från Lönsboda mot Pukavik så passerar man idrottsplatsen.

Tid för besök
Juli 2014