Idrottsparken Billesholm

BillesholmDen skånska f.d. gruvorten Billesholm två mil öster om Helsingborg kan stoltsera med en fantastiskt vacker gammal idrottsplats. Idrottsplatsen ligger fint inbäddad med träd runt omkring och granne med ortens Folkets Park. Billesholms GIF bildades den 19 september 1919 men det skulle dröja tills den 26 juni 1938 som Idrottsparken Billesholm invigs. Och det var verkligen med pompa och ståt . Till invigningen blev det match mot ‘storebror’ Helsingborgs IF och invigningstalare var ingen mindre än H.K.H. Prins Gustav Adolf. Hela 3 160 personer hade löst entré. Den nästhögsta publiksiffran på ‘Parken’ genom historien. 
 
Invigningen 1938.

Otto Nordin ‘ den makalösa skyttekungen’, så beskrivs denna målspottare som tillhörde klubben från 1935 till tidigt 1950-tal. Han fullständigt öste in mål och satte skräck i motståndarna. Han avverkade 330 matcher och gjorde hela 415 mål. Det blev också sejourer i Helsingborgs IF. Han var dessutom hårdskjutande. Det berättas en historia om hur han sköt ett stenhårt skott som träffade ribban och gick över, bollen gick sen vidare och träffade en vägg 60-70 meter bort. 
 
Många föreningar runt om i landet har enkla hemsidor med få bilder och fattig historik beskriven. Alltid lika svårt när vi letar efter intressanta artiklar att skriva om. Ett stort undantag är Billesholms GIF som förutom massor av gamla bilder också har lagt ut äldre jubileumsskrifter samt ett stort arkiv. Många personer nämns givetvis i jubileumsskriften om BGIF .Bl.a. Tomas Andersson, Roger Nilsson och Benny Hägg – alla har de spelat för föreningen och sedan har det blivit olika uppdrag i föreningen. Tillsammans hamnade spelarnotan på 1 316 matcher och 218 gjorda mål. 
Läs mer http://bgif-historik.billesholmsgif.se/ 

 
Jag har känt till Billesholm och den anrika idrottsplatsen sen många år tillbaka. I samband med att resa land och rike runt för min bok Idrottsplatsen i våra hjärtan så blev det äntligen ett besök i Billesholm. Runt omkring idrottsplatsen finns många vackra och udda ting. Som den träsnidade skulpturen utanför entrén, gjord av en Billesholmsare vid namn Daniel Andersson. Han har använt sin motorsåg på plats för att skulptera i träd som har rötterna kvar. Kolla in vilket vackert konstverk i bildserien nedan ! 
När jag besöker en idrottsplats så tar jag gärna mig en promenad runt omkring idrottsplatsen. Här var det extra trevligt i och med den lummiga omgivningen. Utmed den ena kortsidan fann jag nästa trevliga fynd vilket mycket väl kan vara en äldre ingång. Två stycken vackra stenstolpar med stentrappa ned mot fotbollsplanen och läktaren i bakgrunden. Den fina vita takläktaren i trä börjades bygga 1936 och stod klar till invigningen två år senare. Belägen på den södra långsidan av ‘Parken’. Fem sittrader i trä, med speakerbås i mitten högst upp och omklädningsrum undertill. Det är 2015 vid mitt besök men i speakerbåset finns en klassisk gammal telefon. Bredvid ligger, mikrofon och spelprogram. Det här är nostalgi och kultur till 100 % !


Apropå omklädningsrummen, vid mitt besök så visade en spelare runt mig och vi steg in i BGIF omklädningsrummet. Här andades det gamla tider. Klubbmärket finns målat på en av de vita väggarna. På en av de andra väggarna visade det sig finnas ett stort hål, som uppkommit efter en besviken spelare. Ett hål som satt lite problem för föreningen då byggnaden är skyddad och inte får renoveras hur som helst. 

 
Säsongen 1957/1958 vinner BGIF division 3 södra Götaland (vilket på den tiden var samma nivå som nuvarande division 1) och avancerar till division 2 östra Götaland (på den tiden Sveriges nästhögsta serie). Till premiären kom Åtvidabergs FF på besök. Hemmalaget vann med 4-3, och som brukligt brukar nykomlingar ta sina flesta poäng i början. Så var det även för Billesholms GIF. Det blev degradering men otur då man hamnade på samma poäng som nionde placerade Kalmar FF och åkte ur därmed på sämre målskillnad. Det gällande publikrekordet är också hämtat från denna säsong. Derbyt mot Landskrona BoIS kom hela 3 785 betalande (enligt jubileumsskrift ytterligare ca 1000 personer som inte betalade). Det stod att läsa också att det var fullt runt hela parken men också träden var välfyllda med åskådare. 

Lagbild : Billesholms GIF , år 1959.
 
Under 1980-talet kom en ny fin period då laget avancerade från nedre delen av division 5 till division 3 på tre år. Träningsläger i Östeuropa varvades med celebert besök av engelska fotbollsklubbar .Crystal Palace och Charlton var de klubbar som fick äran att spela fotboll på denna vackra svenska kulturskatt. 
 
Det bästa av allt; Folkets Park,  Idrottsparken och inte minst LÄKTAREN finns med i Bjuvs kommuns bevarandeplan. Det kan man tyvärr inte säga om grannen (ex kvalallsvenska) Tornévallen i Gunnarstorp som håller på att försvinna allt mer. Läs mer om Tornévallen på hemsidan. 

Stort tack till Billesholms GIF för användningen av de svartvita bilderna, historik och Ingemar Berg från http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Billesholms GIF
Bildad
19/9-1919
Dräktfärg
Röd tröja, blå byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Idrottsparken Billesholm
Invigd
26 juni 1938
Publikrekord
3 785, i div. 2 mot Landskrona BoIS (1959)
Serie
2021. Herr, div. 5 nordvästra
Ort
Billesholm
Kommun
Bjuvs kommun
Landskap
Skåne
Invånare
2910 personer (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll-com

Tid för besök
Juni 2015

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här