Björklunda

Öjebyn

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Öjebyn, i sydöstra delen av Norrbotten, kan stoltsera med en av de vackraste idrottsplatserna i landskapet. Björklunda, med sin fina entre', förtjänar sin plats i boken "Idrottsplatsen i våra hjärtan" där den betygsattes med två bollar = utomordentlig historia värd en omväg. Här finns hockeyrink, elvamanna- och sjumannaplan, konstgräsplan, handbollsplan, och föreningen har 700 medlemmar. Klubben bildades 1922 och är aktiv inom fotboll, handboll, ishockey och skidsport.

Fotbollen drog igång sommaren 1923. Första matchen spelades mot Piteå IF:s juniorer och slutade 2-2. Den första planen hade ett unikt hinder! På den var det nämligen en telefonstolpe placerad mitt på planen! "Man fick akta sig så att man inte sprang på den, men med tiden vande vi oss och blev duktiga på att spela oss runt stolpen", berättade Ernst Johansson under Öjebyns IF:s 75-årsjubiléum 1997. Den påhittige kanske till och med väggspelade sig förbi en motståndare med hjälp av telefonstolpen!? Om någon har en bild på den gamla fotbollsplanen med telefonstolpen, hör av er!

Damerna har skördat de största framgångarna på fotbollsplanen. Herrarna har oftast hört hemma i division 4 eller lägre. Damerna var 1978 uppe och hälsade på i den då högsta serien, division 1 Norra Norrland. Det blev bara ett år, men tre segrar och tre oavgjorda på 14 matcher visade att Öjebyn inte var någon slagpåse. Högsta nivån var i slutet på 70-talet uppdelad i sex olika serier, uppdelade från norr till söder, där vinnarna av resp. serie kvalificerade sig för spel om SM-bucklan.

Öjebyn är även moderklubb för ishockeyspelarna Jan Sandström och Mattias Öhlund. Båda gick vidare från Öjebyn, till Piteå och sedermera Luleå i Elitserien - numera SHL. Öhlund blev även NHL-proffs i Vancouver Canucks och Tampa Bay Lightning.

Sedan 1990 har Öjebyns IF, tillsammans med Piteå IF, arrangerat PSG (Pite Summer Games). 160 lag från tre nationer deltog första året. Idag är PSG den näst största turneringen i Sverige efter Gothia Cup, och tillhör de fem största i världen. I Öjebyn finns även Norrbottens största innebandyförening, Öjebyns IBF, som säsongen 2014-15 var Norrlands största renodlade innebandyförening med 527 licensierade ungdomar!

Fakta

Förening
Öjebyns IF
Bildad
1922
Dräktfärg
Blå-vit/Blå/Blå
Idrottsplats
Björklunda
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2017: Division 3 Norra Norrland (damer). Division 5 Norra Norrbotten (herrar).
Ort
Öjebyn
Kommun
Piteå kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
Ca 4000. (I Piteå 23067, enl. SCB 2015)
Hitta hit

Idrottsplatsen ligger intill väg 374 i Piteå. Från E4:an letar du dig västerut, och närmaste avfart är från stadsdelarna Degeränget eller Annelund. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Tid för besök

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här