Björknäsvallen

Boden

Björknäsvallen i Boden är en klassisk idrottsarena. Den invigdes 1961, och är fortfarande en av de pampigaste arenorna i Norrland. Bandyvallen var tidigare den stora arenan i Boden, men den revs i början av 60-talet och fick ge plats för bostäder. Björknäsvallen nyttjas fortfarande, om än i mindre omfattning än tidigare. 2008 invigdes Boden Arena, och det innebar att Bodens BK flyttade största delen av sin verksamhet dit.

Björknäsvallen ligger centralt och är i det närmaste en komplett idrottsanläggning. Fotboll och friidrott har framförallt nyttjat den. Förutom den stora A-planen har fotbollen även tillgång till en konstgräsplan bakom den stora läktaren, som har 1400 sittplatser. Läktaren ser fortfarande pampig ut, och har blivit en profil i Bodens stadsbild. Det går inte att missa den när man kommer till stan norrifrån.

Björknäsvallen har varit hemmaplan för Bodens stora fotbollsklubbar, Bodens BK och Hornskrokens IF. Numera används den framförallt av friidrotten; det spelas enstaka matcher på A-planen medan konstgräsplanen används flitigt av ungdomslag. Bodens FI - som friidrottsklubben heter - har en anläggning, som uppfyller alla behov. Den är till exempel, sedan 34 år, försedd med allvädersbanor. Flera stora tävlingar har avgjorts på Björknäsvallen. Till exempel Norrlandsmästerskap, DM, kalottkamper och USM. Men det är framförallt fotbollen som satt färg på Björknäsvallen. Landskamper, länsmatcher, superettanmatcher plus seriematcher i de flesta andra divisioner - alla har de spelats på den ståtliga arenan.

Invigningsmatchen spelades sommaren 1961. Bodens BK mötte Vasco da Gama från Brasilien. Matchen lockade storpublik och brassarna blev så förtjusta i Norrbotten att man stannade en vecka längre än planerat. På bilden nedan ser vi lagkaptenerna Bellini och Kurt "Knoppa" Nordmark i spetsen för sina lag på väg in på plan.


Den största publikmatchen spelades den 20 juli 2003. Engelska Aston Villa låg på träningsläger i Boden och spelade mot BBK inför 7130 åskådare. Engelsmännen - som för övrigt hade både Olof Mellberg och Marcus Allbäck i laget - vann med 4-2. Noterbart är att ytterligare tre engelska lag tränade på Björknäsvallen mellan 1999 - 2004: Leeds (två gånger), Southampton, Charlton och Tottenham. Alla spelade mot BBK, och alla matcher blev också publikfester.

Stort publikintresse var det också när BBK spelade i Superettan 2003 - 2005. Den största publikmatchen spelades den 4 september 2005, och framstår som en klassiker. BBK tog emot AIK och vann med 5-1 (!) inför 6459 åskådare. Förlusten chockade AIK, och på klubbens hemsida kunde man efteråt läsa en intervju med lagkaptenen Daniel Tjernström om "skammen i Boden". BBK var hetaste laget i Superettan, man vann också nästa match (2-1 mot Trelleborg) och hade elva poäng ner till nedflyttningsstrecket när sex matcher återstod. Då inträffade det osannolika. BBK förlorade alla återstående matcher och ramlade ur Superettan på ett minst sagt snöpligt sätt. En annan match som satte guldkant för BBK-supportrar var mötet med IFK Norrköping i augusti 2003. BBK vann med 5-0!

Björknäsvallen har utan tvekan en stolt historia, men idag är framtiden osäker. Det är Bodens kommun som äger marken, och eftersom "Vallen" inte används lika flitigt som tidigare - anläggningen är också sliten - finns det planer på att riva den och istället bygga bostäder på området.

Text av Leif Hammarström, Boden.
Besök gärna hans hemsida:
http://www.leifhammarstrom.se/
Foto från Björknäsvallen: Göran Bergmark, Norsjö
I bildgalleriet finner ni även ett par bilder från promenaden upp till Rödbergsfortet. Fortet som är en del av Bodens fästning, är ett av flera rekommenderade besöksmål i den vackra norrbottniska staden.

Fakta

Förening
Bodens BK
Bildad
1916
Dräktfärg
Grön/grön/grön
Idrottsplats
Björknäsvallen (BBK flyttade till Boden Arena 2008)
Invigd
1961 (BBK - Vasco da Gama)
Publikrekord
7130 (BBK - Aston Villa, 2003)
Serie
Division 1 Norra (2019)
Ort
Boden
Kommun
Bodens kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
16969 (SCB 2017)
Hitta hit

Ställ in din gps på Lundgårdsgatan 25 i Boden. Anländer du norrifrån är det svårt att missa den pampiga läktaren som är en profil i Bodens stadsbild. Se satellitkarta.

Tid för besök
Maj 2016