Björkvallen

Grevbäck


Bilderna tagna hösten 2012. Inskickat av Ingemar Berg.
Baronerna är ju ett känt smeknamn för klassiska bandylaget Lesjöfors IF.Om Grevbäcks IK kallades för Grevarna vet jag inte men det hade ju varit passande.
Tack vare en flitig besökare till idrottsplats.se så har vi nu möjligheten att få se ännu en sorgsen idrottsplats som gjort sitt på den svenska fotbollskartan. Frågan är om den överlever många år till. Grevbäcks IK försvann ur fotbollsförbundet för 13 år sen och då hade deras senaste lag, damlaget inte spelat sen 1987. Sen dess har andra lag använt Björkvallen som vårplan men nu har de lagen hittat andra alternativ.

Klubben bildades 1936, vid en stor ek vid Grevbäcks kyrka, står det i Västgötafotbollens 1900-talshistioria. Det bekräftar Per-Olov Törnqvist, som själv inte var med då, men hans storebror var med från start. Första fotbollsplanen låg strax bredvid Hembygdsgården och hette Ekvallen. Men den var för liten för spel i Västgötaserierna.

Första åren var det bara vänskapsmatcher , men säsongen 42-43 kom man med i Karlsborgsortens Pokalserier. Med lag som Breviks AIF, Ransbergs IK, Fagersanna IF B, Mölltorps IF B och Forsviks IF B.
Man spelade där i tre säsonger, innan det var dags att flytta in på Björkvallen och deltagande i ”riktiga” serier. (Hjoserien). B-laget fortsatte några år i Pokalserien.

Det fanns lite orientering, bordtennis, bandy och fri idrott på programmet. Det var projekterat för 4 löparbanor på Björkvallen, men de blev aldrig gjorda.

Grevbäck höll mestadels till i lägsta serien, div. 6/7, men var uppe i femman vid två tillfällen 1960 och 1974 talet. Men det var bara ettåriga besök. Efter nedflyttningen gick det utför och det radades upp några sistaplatser .1979 var sista säsongen för herrlaget i Div. 6. Laget hamnade sist med endast 4 poäng på 18 matcher. Året därpå spelade man i reservserien, det blev 8 poäng på 18 matcher och en nästsista plats. 1981 anmälde man lag till reservserien igen men fick dra sig ur serien innan den startade. Damlaget kämpade på fram till 1987.
Man kan se en viss liknelse mellan andra småklubbar och deras idrottsplatser. När laget läggs ner används idrottsplatsen ibland av andra lag men när de lagen hittar alternativ eller bygger konstgräs så försvinner dessa så kallade vårplaner. T ex småländska Tegnaby GoIF lades ner i slutet av 70-talet. Deras idrottsplats användes precis som Björkvallen av andra närliggande lag (Sandsbro AIK och Åryds IK) tills de lagen hittade andra planer. Därefter lämnades Tegnaby Idrottsplats till skogen och växte igen. Likadant med Skogsvallen i västgötska Torsbo där Torsbo IF spelade fram till 1987. Nu återstår det att se ifall det blir samma saga för Björkvallen.

Tack till Ingemar Berg, Fagersanna som satt ihop denna lagsida med historik och bilder.

Fakta

Förening
Grevbäcks IK
Bildad
1936
Dräktfärg
Blåvitrandig tröja och blå byxor.
Idrottsplats
Björkvallen
Invigd
1945
Publikrekord
?
Serie
Herrfotboll nedlagd 1980, damfotboll 1987, sista ungdomslaget 1990. Klubben avförd 2000.
Ort
Grevbäck
Kommun
Hjo kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
210 (enligt SCB 2000)
Hitta hit

Grevbäcks by ligger c:a 8km norr om Hjo vid väg 195 mot Karlsborg. Kör förbi väg till vänster mot Grevbäcks Kyrka. Fortsätt ungefär 1,5km. Sväng vänster vid skylt Ekhammars Kvarn. Fotbollsplanen ligger direkt till vänster när man kommer in på vägen.

Tid för besök