Björkvallen

Mårdaklev

 

- Jag måste väl för f*n få stå i min egen trädgård !

Fotbollen på den svenska landsbygden som förr hade en stor status och viktig roll har skördat allt fler offer. Det som var givet förr att man spelade för det lokala laget är inte lika givet längre. Konkurrensen från E-sport, olika sorters träning i varma bekväma gym, karriärsjobb eller renovera huset har tagit över. Exakt denna tragiska epok som har gått i graven har drabbat Mårdaklevs IK. 
Samhället med knappt 200 invånare ligger i Västergötland men ganska så nära Halland. Därav spelade man under många säsonger just i Hallands Fotbollförbund. Mårdaklevs IK bildades 1930 tack vare några grabbar som läste för prästen i Kalv och som ofta på cykelturen hem stannade för att sparka boll. Från början var det fotboll och skidor som gällde för MIK. Sen har några andra sporter också prövat lyckan i föreningen.
Mårdaklevs IK steg in seriesammanhang 1933 och höll på i egen regi fram till 1997. Då blev spelarmaterialet för tunt och likadant var det i grannsamhällerna Håcksvik, Kalv och Östra Frölunda. Resultatet blev att fyra föreningar blev en och det nya namnet blev Kindaholms FF. Tyvärr blev det inte bättre än att herrlaget spelade sin senaste säsong 2017. Damlaget fortsatte dock men numera i en ny kombination tillsammans med grannorten Svenljunga.

Idrottsplatsen Björkvallen I Mårdaklev hade jag äran att besöka tillsammans med mina guider Bosse och Urban. Den sistnämde var dessutom tränare för Mårdaklevs IK under fem år. En fin och lummig idrottsplats med mindre naturläktare på båda långsidor. Tyvärr har föreningen inte råd och behov av att behålla alla sina idrottsplatser i de olika samhällerna och Björkvallens öde är osäker.

F.d. tränaren Urban Lidrot ,t-shirten med texten 'Ingen protest - Mårdaklev är bäst !

1974 startades damfotbollen i Mårdaklev och det är här som kanske en av de mest kända personerna spelat. Kanske inte just för sitt fotbollsspelande utan för sitt yrek som komiker, Annika Andersson. Hon var dotter till eldsjälen Tore Wallnedal. En drivande person även i Mårdaklevsrevyn där även Annika fanns med.

Bröderna Tore och Eskil Wallnedal är två personer som gjort väldigt mycket för sitt kära MIK. De var också båda två domare. Som alla så säkert vet så får en fotbollsdomare höra ett och annat. Vid en match i Sjötofta dök Eskil upp som domare, vid Sjötoftas nästa hemmamatch så var det Tores tur att döma. Men även den tredje kommande hemmamatchen för Sjötofta så var det dags för Eskil igen att vara rättskipare. Då fick han höra följande kommentar.
- Dyker inte den ene jäv____ upp så kommer hans förbannade bror !
Givetvis så finns det mycket komiska anekdoter från Björkvallen.
Min guide Urban återberättar .
Tore bodde i ett av husen som ligger angränsande till idrottsplatsen. Vid en match så var Tore inte riktigt nöjd med domsluten vilket resulterade att domaren visade ut Tore från idrottsplatsen. En kort stund senare så ser domaren att Tore står kvar bredvid idrottsplatsen.
Domaren ryter till och skriker.
- Jag sa ju till dig att du skulle lämna idrottsplatsen.
Tore svarade 
- Jag måste väl för f*n få stå i min egen trädgård !

Ibland är det bra att bo nära sin hemmaplan. Speciellt om man är tränare och blivit utvisad.


Stort tack till Urban Lidrot för hjälp med historik och bilden på sig själv samt Ingemar Berg från klubbmarken.com med emblemen

Fakta

Förening
Mårdaklevs IK
Bildad
1930
Dräktfärg
Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor (Mårdaklevs IK)
Idrottsplats
Björkvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Herr: Senast säsong i egen regi 1997. Halland div 6 norra
Ort
Mårdaklev
Kommun
Svenljunga
Landskap
Västergötland
Invånare
169 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Oktober 2015