Bjurevi IP

Bjurholm

Sveriges minsta kommun - men inte så länge till?

Vi beger oss till Bjurholm, som länge har använt epitetet ”Sveriges minsta kommun”. Med sina i skrivande stund 2378 invånare är man sett till befolkning den minsta kommunen. Det är dock en titel som är hotad då Dorotea, enligt SCB:s framtidsprognos, har en snabbare befolkningsminskning. Doroteas siffra? 2456 personer. Men nu var det inte befolkningssiffror som var det huvudsakliga idag. Vi ska ta oss till Bjurholms idrottsplats: Bjurevi.

Bjurholms IF bildades 1923, och sällar sig således till kategorin 100-åringar när vi kommer till nästa år (skrivet juni 2022). Bjurholms IF har under många år haft flera sektioner där fotbollen varit den största.

Idag har man som så många andra mindre orter tyvärr fått dra sig tillbaka från både herr- och damserierna på seniorsidan. Bjurevi lever dock fortfarande då klubben fortfarande bedriver fotbollsträning för de yngre. I många år har man också haft en tradition med fotbollsskola för barn varje sommar.

Sex år i division 4

Första anmälda serien som representationslaget deltog i? Det var Bjurholmsserien 1934. Där spelade man en säsong innan BIF flyttade till Nordmalingsserien och så småningom Västerbottens Inlandsserie. Bjurholm ligger i det s.k. Nolaskogsområdet i norra Ångermanland, men hör till södra Västerbottens län, och laget har nästan uteslutande spelat i Västerbottensserier. ”Storhetstiden” upplevdes på 60-talet när Bjurholms IF vann Division 5 Västerbottens Elitserie Södra och tog klivet upp till den södra Västerbottensfyran. Där fick laget husera i sex säsonger med en sjätteplats 1968 som bästa resultat.

Sedan 2016 har inte Bjurholms IF figurerat i elvamannasammanhang, men man har gjort ett försök med ett sjumannalag i Västerbottens Fotbollförbunds södra sjumannaserie.

Har du någon kul anekdot/minne från Bjurevi? Hör då av dig till oss och berätta!

2022-06-25, text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs klubbmarken.com

Fakta

Förening
Bjurholms IF
Bildad
1923
Dräktfärg
Blå/Vit/Blå
Idrottsplats
Bjurevi
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast div 6 Västerbotten Södra 2015.
Ort
Bjurholm
Kommun
Bjurholms kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
1013 (SCB 2020)
Tid för besök
2021