Blåvallen

Blåviksjön


Bilderna tagna hösten 2015 av Göran Bergmark, Norsjö.

”Jag hade uttryckt en önskan om att få spela fotboll i ett a-lag någon gång, och då kontaktade de mig”.
Orden är Ronny Erikssons, komikern och pessimistkonsulten från Norrbotten.

Året var 1999, då Ronny Eriksson gjorde sin efterlängtade fotbollsdebut. Det skedde på Blåvallen när Blåviksjön tog sig an serieledande Gunnarns IK i division 6 Västerbotten Nordvästra. Till den lilla byn i Lycksele kommun letade sig då uppskattningsvis mellan 1300 och 1500 åskådare. SVT:s fotbollskväll gjorde ett inslag om Ronnys debut, som kan beskådas här:

https://www.youtube.com/watch?v=rWFwZjzv_fc

Blåvallen som 1999 tog emot sin största publik någonsin är idag i förfall. Naturen gör sitt bästa för att ta över planen, för att gömma reservmålen vid sidan av planen, och är på väg att ta över omklädningsrummen.

Blåviksjöns IF fick nästan 60 år innan laget tackade för sig efter säsongen 2005. En sjundeplats i division 5 Västerbotten Södra blev resultatet i det som kom att bli Blåviksjöns sista sommar. Man pendlade genom åren mest mellan femman och sexan, men var som bäst uppe ett par säsonger i division 4 Västerbotten Södra. I början av 60-talet hälsade man på två år i fyran, och under 70-talet blev det tre säsonger i fyran. Den sista 1974.

Fakta

Förening
Blåviksjöns IF
Bildad
1948
Dräktfärg
Blå/Blå/Blå
Idrottsplats
Blåvallen
Invigd
?
Publikrekord
Blåviksjöns IF – Gunnarns IK 0-2, i division 6 Västerbotten Nordvästra 1999. Någonstans mellan 1300 och 1500 personer trängdes vid planen för att se komikern Ronny Eriksson göra fotbollsdebut för Blåviksjön.
Serie
Nedlagt sedan 2006
Ort
Blåviksjön
Kommun
Lycksele
Landskap
Lappland
Invånare
52 (enligt SCB 2000)
Hitta hit

Blåviksjön ligger 42 km nordväst från Lycksele i de södra delarna av Lappland, i Västerbottens inland. Följ E12 Blå Vägen nordväst som går igenom Lycksele. Efter drygt 4 mil anländer du till Blåviksjön. Följ sedan skyltning till idrottsplatsen, som ligger norr om E12:an efter en kort och smal avtagsväg.

Tid för besök