Brände IP

Brände

Brände IP

I Västerbottens mellanbygd, i ett område som ligger ca fem mil söder om Skellefteå har jag kommit fram till Kålaboda. Byn ligger i ett bördigt och vackert område tillhörande Robertsfors kommun. Laget som hörde hemma här bildades den 3 juni 1948, och det var ett lag man hade tillsammans med grannbyn Brände. Fotbollsplanen placerades i Brände, så det var bara att leta sig en mil inåt landet. En bit utanför Brände, längs en grusväg som ledde in i de djupa skogarna dök plötsligt planen upp. Att döma av höjden på gräset så hade här inte spelats fotboll på ett tag. Tänka sig att här fostrades allsvenska spelare.

Förste ordförande i klubben var Aron Aronsson, och eldsjälen som höll i de flesta tåtarna och såg till att allt fungerade hette Herbert Persson. Första tiden spelade Brände/Kålaboda IF på lägdor runt om i trakten. Planen som byggdes på 50-talet var gjord med mycket frivilliga insatser från bybor. Nysätra kommun bidrog med 1500 kronor, Kålaboda mejeri sköt till 1300 kronor och byaföreningen lånade ut 1000 kronor till idrottsföreningen.

Planen är idag omgiven av skog i alla väderstreck. Vid besöket är det en varm sommarkväll i juni. Här hörs inte längre ljudet av en boll som sparkas iväg. Ingen domare som blåser i en visselpipa. Ingen publik som manar på de sina med ramsor som ”Heja heja friskt humör, det är det som susen gör”. Fågelkvitter och myggornas evinnerliga surrande är det enda ljudet som hörs över nejden. I fjärran hörs en gräsklippare som drar igång. Den hade nog kunnat göra en insats här, för planen skulle gå att få i spelbart skick med en liten insats.

Nu kanske du undrar vilka allsvenska spelare som spelat för Brände/Kålaboda IF? Leopold Jighage och Bertil Nilsson, som båda kom att spela för GIF Sundsvall i Allsvenskan. När GIF Sundsvall hade öppnat Norrlandsfönstret efter seger i det allsvenska kvalet 1964 gjorde TV-sporten ett inslag om det öppnade fönstret. Där var Jighage den förste spelaren att hoppa ut genom det öppnade Norrlandsfönstret som stod på vid gavel.

Brände/Kålaboda nådde som bäst Division 5 Västerbottens Elitserie Norra, där en fjärdeplats blev toppnoteringen 1962. Då placerade sig också laget just före ärkerivalen Flarkens IK i tabellen, en fin fjäder i hatten. Flyttlassen som gick söderut på 60-talet skapade problem, och det blev mer och mer tunnsått med spelare. Klubben var aktiv i seriespel till 1965 då en sammanslagning med Grimsmarks IF och Ånäsets IK bildade Nysätra IF.

På senare år har Nysätra och Vebomark använt planen ibland. Även ett och annat läger har hållits där, men med tiden har nyttjandet blivit mer och mer sparsamt. Med ett hopp att slippa träda in i det glömda landet, så ligger Brände IP i vila och drömmer om flyttlass som återkommer till landsbyden med fotbollar, matchdräkter och liv och rörelse.


Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida Klubbmarken.com
Fakta från Brände/Kålaboda IF och Norrans reportage den 6 augusti 2020

Text och foto:

Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2020-11-27

Fakta

Förening
Brände/Kålaboda IF
Bildad
3 juni 1948
Dräktfärg
Gul/Vit
Idrottsplats
Brände IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Nedlagd. Sista säsong i egen regi, 1964 i Division 6 Skellefteå Södra
Ort
Brände
Kommun
Robertsfors
Landskap
Västerbotten
Invånare
Cirka 100
Tid för besök
Juni 2020