Brännvalla

Klutmark


Foto: Göran Bergmark, Norsjö.

Klutmark är en småort i Skellefteå kommun, och ligger cirka 10 km väster om Skellefteå.

Klutmarks IF bildades 1939, men det hade gjorts försök tidigare med såväl Idrottsföreningen Kamraterna Klutmark och Klutmarks Sportklubb. Det var dock först när Klutmarks IF drog igång som man på allvar etablerade föreningsidrotten i byn. Fotboll blev den dominerande idrotten genom åren, men det hade gjorts försök med bl.a. friidrott. 1932 sprang Gunnar Markusson 100 meter på tolv blankt. På något lutande bana…

Från början spelades fotbollen på en lägda, men efter en tid hittade man en lämplig plats för att anlägga en fotbollsplan på. Den platsen hette Brännheden, i utkanten av byn. Brännheden, eller Brännhain som de äldre sa, döptes sedermera om till Brännvalla. Den första tiden var planen väldigt ojämn. Det var spår av gamla husgrunder och en grustäkt. Förmodligen var det spår från den första bebyggelsen på Brännheden. Under sågverksepoken på 1800-talet ska det ha stått arbetarbostäder där. Genom åren förbättrades planen, och 1977 lades det om till gräs på Brännvalla.

Klutmark kom så småningom att spela i rött och vitt, men första dräkterna man hade var ”vanlig skjorta, svarta byxor och pjäxor eller klackskor som fotbollsskor”.

En man vid namn Karl Lundgren, som hade sin rågåker intill Brännvalla, var inte särskilt förtjust i bollspelandet. Flera gånger hamnade bollen på hans åker, och vid ett par tillfällen prickade spelarna också hans vattenhink med bollen. Det ska ha fått honom att utbrista: ”Den som i min åker trampar, han skall dansa polska på helvetets nedersta trappa, och alla djävlar skola i honom nappa”.

70-talet var en stark epok för herrarna i Klutmark. 1974 vann Klutmark lilla DM efter att ha besegrat Röbäck, Umeå, i finalen. Samma år föll man på målsnöret i kampen om seriesegern i division 5 Elitserien Nordvästra. Fyra år senare, 1978, lyckades dock Klutmark att bärga den efterlängtade seriesegern. Två säsonger, 1979 och 1980, fick man i div 4 Västerbotten Norra, och heta lokalderbyn mot Medle lockade 200-250 åskådare. Det är bara ett par km mellan byarna. Klutmark ligger på den södra sidan om Skellefteälven. Medle på den norra.

2012 – året då jorden skulle gå under enligt en vanlig missuppfattning av Mayakalendern – blev året då Klutmarks IF lämnade seriespelet så för fotbollen i Klutmark blev 2012 ett undergångsår. Såväl damlag som herrlag klev av. Damlaget hade så sent som 2010 varit uppe och hälsat på i division 3 Norra Norrland. Efter degraderingen från trean slog man ihop sina påsar med Ljusvattnet och Bjurfors och bildade LBK (Ljusvattnet/Bjurfors/Klutmark). Den konstellationen fixade en sjätteplats i div 4 Västerbotten Norra, men 2012 kom man inte till spel pga spelarbrist. Samma öde rönte herrlaget, som 2011 hade en ytterst framgångsrik sommar med serieseger i div 6 Västerbotten Norra. En återkomst till femman väntade, men bara någon månad innan seriestarten 2012 kom beskedet
att Klutmark drar sig ur pga spelarbrist.

Ett stort tack till Herberth Lundqvist, ordförande i Klutmarks IF, för fakta och anekdoter.

Fakta

Förening
Klutmarks IF
Bildad
1939
Dräktfärg
Röd/Vit/Röd
Idrottsplats
Brännvalla
Invigd
Nyinvigning juli 1977 på nylagt gräs mot Skellefteå AIK.
Publikrekord
Drygt 400 åskådare sommaren 1951 när Klutmark mötte skånska div 2-laget Klippan.
Serie
2016 (a-lag): Vilande. Senast aktiva: 2011, div 6 Västerbotten Norra (herr). 2011, div 4 Västerbotten Norra (dam).
Ort
Klutmark
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
189 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Vik av västerut från E4 i Skellefteå (på söder i stan) och följ Skråmträskvägen i ca 10 km. Följ sedan skyltning till idrottsplatsen. Se satellitkartan för närmare beskrivning.

Tid för besök