Bredsele Park

Kusfors


Bilderna tagna sommaren 2015 av Göran Bergmark, Norsjö.

Kusfors är en liten by i Norsjö kommuns nordöstra utkanter, belägen vid Skellefteälvens norra strand. Kusfors IK kom att bli klubben för folket i byarna Kusfors, Petikträsk, Svansele och Gumboda som alla ligger tätt. En gång i tiden hade även Petikträsk och Svansele fotbollslag. Man kan tro att det var heta fotbollsderbyn där…

I Kusfors finns idag en nedlagd järnvägsstation, som numera heter Café Ångloket, och den ligger på Skellefteälvens norra strand längs en slopad bansträckning av Stambanan genom övre Norrland.  I Kusfors fanns också under slutskedet av andra världskriget, åren 1944-45, ett av fjorton svenska interneringsläger.

https://en.wikipedia.org/wiki/Internment_camps_in_Sweden_during_World_War_II

Kusfors IK bildades 1933. På mark norr om Skellefteälven blev Bredsele Park byggd, som kom att bli både idrottsplats och nöjesplats. Danserna på Bredsele var under en tid riktigt välbesökta, och ansågs vara en av Norrlands förnämsta folkparker enligt många besökare. Även om det idag inte är som i fornstora dagar, så arrangeras fortfarande danser på Bredsele Park varje sommar.

Kusfors hade som många andra byar både A-lag, reservlag och juniorlag. På 70-talet började man även med damfotboll, vilket klubben höll igång i drygt 20 år.

Herrlaget höll oftast till i femman eller sexan, men hade en sejour på 90-talet i fyran. 1992 vann laget div V Västerbotten Norra, och det fanns en förhoppning att nå division III. Man ville ta upp kampen med ”storebror” Norsjö IF, och bli bäst i kommunen. Det blev ett antal heta derbyn mot Norsjö i fyran, och 5-0-segern på Bredseles grusplan våren 1998 torde rankas väldigt högt. Men drömmen om division III blev blott en dröm. Bättre än en sjundeplats blev det inte i div IV Västerbotten Norra, och efter sex säsonger var äventyret i fyran över. År 2000 slog man samman påsarna med Jörns IF och som Jörn/Kusfors vanns division V. Skilsmässa uppstod och Jörn fortsatte som Jörns IF, samtidigt som Kusfors började om i sexan och kämpade på till 2004 som kom att bli sista säsongen i egen regi. KIK tog 4 poäng på 18 matcher i div VI Västerbotten Norra år 2004, och sedan dess är klubben vilande. Förutom år 2009 då laget återuppstod i division VI när Bastuträsk SK:s utvecklingslag spelade som Kusfors IK och belade en andraplats i div VI Västerbotten Norra.

Lite filmmaterial från året i Bastuträsks regi finns här, filmat av Morgan Bohman, Kalvträsk:

https://www.youtube.com/watch?v=tvZFgh98Buw
https://www.youtube.com/watch?v=0YhucWyp6xw
 

Fakta

Förening
Kusfors IK
Bildad
1933
Dräktfärg
Röd tröja, Vita byxor, Röda strumpor
Idrottsplats
Bredsele Park
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2015 (a-lag): Vilande sedan 2004. Sista säsongen i div. 6 Västerbotten Norra – samt ett gästspel i samma serie år 2009 då Bastuträsk SK:s utvecklingslag spelade under Kusfors IK:s fana.
Ort
Kusfors
Kommun
Norsjö kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
?
Hitta hit

Bredsele Park, Kusfors, ligger mitt emellan Boliden och Norsjö. Du svänger av från väg 370.

Tid för besök