Bruksvallen

Lindshammar


Likt bandymetropolen Lesjöfors som hade sin bruksbaron De Géer så fanns det en liknande herre i Lindshammar. Erik Hovhammar, han var inte bara engagerad i glasbruket och i bygden. Förutom att rusta upp glashyttan så satsade han även på samhället. Han stödde bl.a. projekt som byggandet av Bruksvallen och Folkets Hus.
Men han nöjde sig inte bara med Bruksvallen när det gäller fotbollen utan anställde också en fotbollstränare åt klubben.

Dock sägs marken där planen ligger på vara fylld av glasslam och att den är förorenad.

Lindshammars GoIF bildades 1933. Första året i serie var 1946, sen med några års vilande mellanrum så blev sista säsongen 1987. Bästa säsong var 1960 när man spelade i div. 5. Som likt andra föreningar förr så fanns det fler idrotter på programmet. Så här står det i boken ´Svenskt Idrottsfolk från 1945´.
– Medlemmarna ägna sig också med liv och lust åt skidsport – så långt de klimatiska förhållandena tillåts.
Jo, det är ju en självklarhet om det finns lite snö med.

Hur lever orten idag då ? Fotbollslaget är nedlagt sen 1987. Glasbruket är nedlagt sen 2008, befolkningen har minskat kraftigt. I mitten av 60-talet bodde här ca 260 personer, 1980 förlorade man status som tätort (minst 200 invånare). 2010 var invånarantalet nere i 68.
Värdshuset Smultronstället var ett känt ställe. Den hade även ett bra läge ut med väg 31 , det sägs att värdshuset var största enskilda inköpare av Pååls mazariner och Dafgårds Pommes frites. Men det var då det, den 1 oktober 2003 stängde värdshuset för gott. Innan dess fanns här även bensinmack och närbutik. Sen dess har den förfallet kraftigt, se bilder nedan.
Lite liv på orten finns fortfarande på somrarna när lite glasförsäljning pågår i folkets hus och sen finns även ett sommarcafé med B&B.

Bruksvallen låg i många år i Törnrosa sömn men grannklubben Österkorsberga IF tog hand om den som träningsplan. Men i och med att en konstgräsplan anlades i Vetlanda för något år sen så lämnas åter Bruksvallen till naturen. Denna gång troligtvis för evigt. För orten Lindshammar är för litet, har för lite barn och närliggande klubbar har andra moderna idrottsplatser.

Fakta

Förening
Lindshammars GoIF
Bildad
1931
Dräktfärg
blå tröja, vit byxa, blå strumpor
Idrottsplats
Bruksvallen
Invigd
1952
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 1987.
Ort
Lindshammar
Kommun
Uppvidinge kommun
Landskap
Småland
Invånare
68 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Glasbruksbyn Lindshammar ligger utmed väg 31 mellan Vetlanda och Norrhult. Vid ankomst till Lindshammar sväng in på parkeringen vid glasbruket och Café Sergel. Därefter promenera upp till vänster om glasbruket. Utmed skogen finns en gångstig, följ den (ca 50 meter ) och Bruksvallen ligger framför er.

Tid för besök
2008, 2009, 2015