Bruksvallen

Östanå bruk

Första idrottsplatspresentationen för år 2020. 
 
Det blir till det lilla brukssamhället Östanå bruk i östra Göinge kommun i nordöstra Skåne. Vi svänger vänster av från riksväg 23 och fortsätter mot samhället. Efter några hundra meter når vi byn och möts av en vacker och mysig syn. Byvägen delar sig i en T-korsning med vackra Helge å bakom sig. För att ta sig till idrottsplatsen så är det vänstersväng i korsningen och sen över den smala bron. På andra sidan bron skymtar en välkomnande lummig badplats. Dock inget bad idag då det är slutet av september 2019. 
 
Östanå är som sagt en gammal bruksort. Pappersbruket som gjorde finpapper är däremot nedlagt för gott sen 1981. Det var då vid nedläggningen en över 200 års epok som gick i graven sen bruket startade under 1700-talet. 
Men den vackra byggnaden finns kvar och inhyser idag ett konferenshotell.  
Vi fortsätter vägen en liten bit till och kommer sen fram till en korsning. Till höger ner mot ån ligger bruket och mot vänster hittar vi Bruksvallen. Ja, det är så en idrottsplats i en bruksort ska heta. 

Föreningen Östanå-Bruks IF bildades 1923, Bruksvallen invigs sen år 1948. 

Tittar man till det statistiska genom historien för ÖBIF så är det inte direkt någon munter läsning under vissa år, däremot beundransvärt att man inte gav upp.  Från 1963 till 1968 kom herrlaget sist sex säsonger i rad. Men det icke så skrytsamma rekordet skulle man slå med råge. Troligen är det dessutom svenskt rekord i att komma sist i lägsta serien (i streck), i hela 13 år. Från 1975 till 1987. Dock tog man poäng varje år. Fast två år senare så vann man div. 6 och gick upp i femman där bl.a. Hässleholms IF väntade. 
 
När jag stiger in på den lummiga och mysiga idrottsplatsen så möts jag av minst sagt en märklig och annorlunda skylt. En varningskylt, hmmm ??? 
Kan det vara varning för dåliga avslut. Sådana komiska skyltar har man sett förr . Skillnaden är att denna är placerad på långsidan. 
Jag tittar närmare och ser en skylt som säger - Varning för tåg ! 

Genast börjar jag fundera om det funnits en räls i närheten. Via sajten https://banvakt.se/ så bekräftas att så är icke fallet. 
Märkligt med en varningsskylt för tåg.  
Dags för frukostintag. Inte bara för att detta är första stoppet för dagen, Bruksvallen är dessutom en perfekt plats att inta ta den medtagna frukosten. Fin liten läktare på grässluttningen mot skogen. Något som sticker ut är avbytarbåsen som är inbyggda i stängslet. Antar att de är någon sorts skydd mot vilddjuren. 
När frukostpausen är avklarad så fortsätts rundvandringen kring idrottsplatsen. Kort därefter dyker detta klistermärke upp vid en kiosk. 

Alltså måste skylten ha en förklaring. 
 
Twitter och facebook är idag fantastiska hjälpmedel. Ett inlägg på vardera idrottsplatsforum. 
En stund senare får jag svaret om tågskylten. 

- Roger skrev: Vann Interna skytteligan 2014 på tre gjorda mål, vi gjorde totalt 13 mål.
Efter det har de bara gått bättre för tåget 'Bruket', det har bokstavligen gått som tåget. Säsongen 2016 och 2017 gjorde man totalt 166 mål på 38 matcher. 
Någon kläckte sen idén med lokloggan och sen kan man undra vart man fick tag i skylten ? 

Vad som är fascinerande med ÖBIF är inte bara att de lyckats stå emot fotbollsdöden på landsbygden de senaste åren trots det låga invånarantalet i byn. Man har dessutom sen 2014 även ett damlag. Som sen starten lyckats bra i div 3. Bara att lyfta på hatten och önskar föreningen lycka till och hoppas på många säsonger framöver. 
Någon problem med att få tag på spelare verkar inte Bruket ha.
En spelaragent twittrade på Östanå-Bruks IF twittersida.
- Söker ni spelare till ert lag, registrera er på vår hemsida och sök på transfermarknaden
Bruket svarade
- Vi har precis satt upp en lapp utanför Systembolaget utanför Broby att vi letar spelare så tror att vi klarar oss.
 
Jag avslutar med detta citat från en spelare. 

- Spelade här från jag lärde mig gå, tills jag inte kunde gå längre. 

Kanske är den gladao och sköna stämningen som gjort att Bruket har överlevt.

Fakta

Förening
Östanå Bruks IF
Bildad
1923
Dräktfärg
Blåvit tröja, blåa byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Bruksvallen
Invigd
1948
Publikrekord
Serie
2019: Herr; div. 7 nordöstra, Dam: Div 3 nordöstra
Ort
Östanå bruk
Kommun
Östra Göinge
Landskap
Skåne
Invånare
98 (enligt SCB 2015)
Tid för besök
September 2019